Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Sylabus przedmiotu Zasady i organizacja pracy w gabinetach dietetycznych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zasady i organizacja pracy w gabinetach dietetycznych | ||
Specjalność | żywienie człowieka i dietetyka | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Anna Bogacka <Anna.Bogacka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Edyta Balejko <Edyta.Balejko@zut.edu.pl>, Angelika Heberlej <Angelika.Heberlej@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści przedmiotów: biochemia, budowa ustroju ludzkiego, mikrobilogia, żywienie człowieka, dietetyka, patofizjologia. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie zakładania i funkcjonowania profesjonalnych gabinetów dietetycznych. Postępownia z pacjentem. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Analiza dostępnych na rynku urządzeń do pomiarów składu ciała. Interpretacja uzyskanych wyników. | 2 |
T-L-2 | Projektowanie własnego gabinetu. | 2 |
T-L-3 | Opracowanie dokumentacji dotyczącej pacjenta. | 2 |
T-L-4 | Wywiad z pacjentem. Poradnictwo żywieniowe i wizyty kontrolne. | 2 |
T-L-5 | Postepowanie z trudnym pacjentem. | 2 |
T-L-6 | Analiza wartości składu ilościowego i jakościowego zalecanych diet z zastosowaniem programów komputerowych. | 2 |
T-L-7 | Projektowanie strony www gabinetu. | 2 |
T-L-8 | Zaliczenia | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawy prawne funkcjonowania gabinetów dietetycznych w Polsce | 2 |
T-W-2 | Business plan działalności dietetycznej. | 2 |
T-W-3 | Wyposażenie gabinetów z uwzględnieniem wymogów sanitarno-epidemiologicznych w Polsce. | 2 |
T-W-4 | Organizacja pracy w gabinecie dietetycznym. zasady BHP. | 2 |
T-W-5 | Rola dietetyka w systemie żywienia indywidualnego i zbiorowego (sanatoria, szpitale) | 2 |
T-W-6 | Etyka pracy dietetyka i współpraca z pacjentem. | 2 |
T-W-7 | Karta informacji o zdrowiu pacjenta. Wywiad żywieniowy. | 2 |
T-W-8 | Prowadzenie działalności online. | 2 |
T-W-9 | Polityka marketingu i reklama medialna usług dietetycznych. | 2 |
T-W-10 | Zaliczenie | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo z zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 5 |
A-L-3 | Studiowanie literatury | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 20 |
A-W-2 | Studiowanie wskazanej literatury. | 2 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczeń. | 3 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Organizowanie pracy w gabinetach dietetycznych |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń - ocena projektu gabinetów |
S-2 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna lub pisemna sprawdzająca przygotowanie do zajęć. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-6zcid_W01 Student zna i rozumie zasady zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej, rozwoju własnej marki, organizacji pracy w gabinecie dietetyka. | TZZ_1A_W19 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-5, T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-L-7, T-W-8, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-6zcid_U01 Student potrafi założyć, wyposażyć i prowadzadzić gabinet dietetyczny. Potrafi dostosować się do zmieniających się przepisów prawa i księgowości. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | TZZ_1A_U02, TZZ_1A_U21 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-5, T-L-7, T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-8, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-3, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-6zcid_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w prowadzeniu gabinetu dietetycznego, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | TZZ_1A_K04 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-5, T-L-7, T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-8, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-3, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-6zcid_W01 Student zna i rozumie zasady zakładania i prowadzenia działalności gospodarczej, rozwoju własnej marki, organizacji pracy w gabinecie dietetyka. | 2,0 | Student nie opanował zagadnień z zakresu: prowadzenia i organizacji gabinetów dietetycznych, wyposażenia. Nie zna systemu żywienia indywidualnego i zbiorowego oraz podstaw współpracy z pacjentem. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu prowadzenia i organizacji, wyposażenia gabinetów dietetycznych. Zna założenia systemów żywienia indywidualnego oraz zbiorowego. Opanował podstawy współpracy z pacjentem. | |
3,5 | Student posiada częściową wiedzę z zakresu prowadzenia, organizacji i wyposażenia gabinetów dietetycznych. Poprawnie wykorzystuje podstawy współpracy z pacjentem., | |
4,0 | Student opanował prawie całą wiedzę z zakresu prowadzenia, organizacji i wyposażenia gabinetów dietetycznych. Poprawnie wykorzystuje podstawy współpracy z pacjentem. | |
4,5 | Student posiada całą wiedzę z zakresu prowadzenia, organizacji i wyposażenia gabinetów dietetycznych. Prawdiłowo wykorzystuje zasady współpracy z pacjentem. | |
5,0 | Student posiada całą wiedzę z zakresu prowadzenia, organizacji i wyposażenia gabinetów dietetycznych. Samodzielnie kojarzy i wyciaga wnioski. Potrafi wskazać źródła błędów i zastosować korekty uzasadnieniem. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-6zcid_U01 Student potrafi założyć, wyposażyć i prowadzadzić gabinet dietetyczny. Potrafi dostosować się do zmieniających się przepisów prawa i księgowości. Potrafi dokonać interpretacji uzyskanych informacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo zaprojektować gabinetu dietetycznego w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich osiągnięć. |
3,0 | Student w znacznym stopniu poprawnie projektujegabinet i prawidłowo prezentuje wyniki swoichosiągnięć, jednak bez analizy. | |
3,5 | Student w znacznym stopniu poprawnie projektuje jgabinety, prawidłowo prezentuje wyniki swoich osiągnięć, dokonując analizy. | |
4,0 | Student poprawnie projektuje gabinety, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników. | |
4,5 | Student poprawnie projektuje gabinety, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. | |
5,0 | Student poprawnie projektuje gabinety, prawidłowo prezentuje wyniki swoich badań, dokonując analizy. Potrafi prowadzić dyskusję uzyskanych wyników oraz wskazać błędy. Ponadto zaproponować korekty. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-6zcid_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w prowadzeniu gabinetu dietetycznego, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | Nie posiada potrzeby dokształcania się. |
3,0 | Posiada potrzebę dokształcania się. | |
3,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy. | |
4,0 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. | |
4,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | |
5,0 | Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. |
Literatura podstawowa
- KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ, Polskie Towarzystwo Dietetyki, 2014, https://ptd.org.pl/sites/default/files/kodeks-etyki-zawodowej-dietetyka.pdf
- Beata Całyniuk, Miejsce pracy dietetyka we współczesnej ochronie zdrowia, Piel. Zdr. Publ., 2014
- Maria Węgrzyn, Marek Łyszczak, Dariusz Wasilewski, Determinanty funkcjonowania podmiotów leczniczych w Polsce Nowe wyzwania, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław, 2013
Literatura dodatkowa
- Zgodne z tematyką artykuły w czasopismach krajowych i zagranicznych
- czasopismo, Współczesna Dietetyka, https://www.wspolczesnadietetyka.pl/