Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Oceanotechnika (S2)
specjalność: Ship and Offshore Structural Design
Sylabus przedmiotu Offshore mariculture installations:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Oceanotechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | Elective 1 | ||
Przedmiot | Offshore mariculture installations | ||
Specjalność | Ship and Offshore Structural Design | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Sozologii Wód | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Jacek Sadowski <Jacek.Sadowski@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Basal knowledge from microbiology, hydrochemistry, mechanics, thermodynamics, fish biology |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | The objective is to give relevant knowledge about principles of design mariculture installation and basal biological rules of functioning mariculture systems |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Recirculation Mariculture Systems Water quality and water treatment (Adjustment of pH, Removal of particles, Disinfection); Heating and cooling systems; aeration and oxygenation, removal of nutrients, water transport | 8 |
T-A-2 | Cage culture - Onshore and offshore installation, Impact of cage culture on environment; IMTA (integrated multi trophic aquaculture) | 7 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Introduction to Mariculture (main species groups, production of mariculture in the World, main types of aquaculture systems) | 5 |
T-W-2 | Recirculation Mariculture Systems | 5 |
T-W-3 | Cage culture | 5 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Classes | 15 |
A-A-2 | Homework | 10 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Classes | 15 |
A-W-2 | Homework | 35 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład akademicki |
M-2 | ćwiczenia projektowo-obliczeniowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: egzamin pisemny |
S-2 | Ocena formująca: sprawozdanie |
S-3 | Ocena formująca: rozwiązanie zadania |
S-4 | Ocena podsumowująca: efekt nie podlega ocenie w formie stopnia |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
O11_2A_D4-06-3_W01 zna i rozumie zasady funkcjonowania i oddziaływania na środowisko morskie różnych obiektów marikultury | O11_2A_W04 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1 | M-1 | S-1 |
O11_2A_D4-06-3_W02 zna zasady działania i budowy urządzeń i obiektów marikultury | O11_2A_W03 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-2, T-W-1 | M-2 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
O11_2A_D4-06-3_U01 potrafi dokonać obliczeń i zaprojektować podstawowe elementy technologii produkcji w dowolnym obiekcie marikultury | O11_2A_U18 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2 | M-2 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
O11_2A_D4-06-3_K01 ma świadomość wpływu działalności obiektów marikultury na środowisko morskie | O11_2A_K02 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-W-3, T-W-2, T-W-1 | M-1, M-2 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
O11_2A_D4-06-3_W01 zna i rozumie zasady funkcjonowania i oddziaływania na środowisko morskie różnych obiektów marikultury | 2,0 | |
3,0 | posiada podstawową wiedzę w zakresie funkcjonowania i oddziaływania na środowisko morskie różnych obiektów marikultury | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
O11_2A_D4-06-3_W02 zna zasady działania i budowy urządzeń i obiektów marikultury | 2,0 | |
3,0 | zna podstawowe zasady działania i budowy urządzeń i obiektów marikultury | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
O11_2A_D4-06-3_U01 potrafi dokonać obliczeń i zaprojektować podstawowe elementy technologii produkcji w dowolnym obiekcie marikultury | 2,0 | |
3,0 | dokonuje podstawowych obliczeń i umie zaprojektować proste elementy obiektów marikultury | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
O11_2A_D4-06-3_K01 ma świadomość wpływu działalności obiektów marikultury na środowisko morskie | 2,0 | |
3,0 | efekt nie podlega ocenie w postaci stopnia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Lekang O-I. 2009, Aquaculture Engineering, 2009
- Timmons M.B., Ebeling E.B., Recirculating Aquaculture, 2013
Literatura dodatkowa
- Anonymous, Fish Farmer -journal, Wyvex media Ltd, Scotland
- Anonymous, Hatchery International -journal, Capamara Communications