Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)
specjalność: Technologia polimerów syntetycznych i biomateriałów

Sylabus przedmiotu Środki pomocnicze w technologii leków i kosmetyków:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Środki pomocnicze w technologii leków i kosmetyków
Specjalność Technologia organiczna leków, kosmetyków i środków pomocniczych
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych
Nauczyciel odpowiedzialny Robert Pełech <Robert.Pelech@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 20 1,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza z chemii ogólnej i organicznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z substancjami stosowanymi do konserwowania wyrobów, zasadami doboru konserwantów i sposobami oceny właściwości przeciwdrobnoustrojowych substancji oraz skuteczności zabezpieczenia wyrobów
C-2Zapoznanie studentów z nazewnictwem, klasyfikacją i procesami wytwarzania barwników
C-3Zapoznanie studentów z bazą surowcową, budową i metodami produkcji substancji zapachowych
C-4Zapoznanie studentów z substancjami stosowanymi jako antyutleniacze, substancje smakowe i słodzące w wyrobach
C-5Ukształtowanie umiejętności otrzymywania wybranych substancji stosowanych jako środki pomocnicze w wyrobach oraz oceny ich właściwości

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Synteza wybranych barwników - oczyszczanie i analiza.5
T-L-2Synteza wybranych związków zapachowych. Otrzymanie olejku eterycznego, konkretu i absolutu5
T-L-3Otrzymanie wybranego konserwanta oraz charakterystyka jego właściwości5
T-L-4Badania właściwości antyoksydacyjnych substancji i mieszanin5
20
wykłady
T-W-1Konserwanty w procesach produkcji i wyrobach kosmetycznych i farmaceutycznych. Alternatywne konserwanty wyrobów. Dobór konserwanta. Charakterstyka skuteczności działania konserwantów. Kryteria i ocena czystości mikrobiologicznej leków i kosmetyków.3
T-W-2Nazewnictwo barwników, klasyfikacja chemiczna i użytkowa barwników. Barwniki do wyrobów kosmetycznych i leków; technologie syntezy wybranych barwników.5
T-W-3Antyutleniacze w kosmetykach i lekach - dobór i ocena właściwości antyoksydacyjnych2
T-W-4Budowa związków zapachowych i ich klasyfikacja. Produkcja i charakterystyka substancji zapachowych wytwarzanych z surowców roślinnych. Związki zapachowe otrzymywane syntetycznie - wybrane technologie produkcji; zasady sporządzania kompozycji zapachowych; bezpieczeństwo stosowania substancji zapachowych4
T-W-5Substancje smakowe i słodzące w produktach kosmetycznych i lekach1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych20
A-L-2Przygotowanie do zajęć i opracowanie sprawozdania z wykonanego ćwiczenia3
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje z prowadzącym2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena podsumowująca: sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: ocena przygotowania i aktywności studenta na zajęciach laboratoryjnych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D03-12b_W01
Student klasyfikuje różne grupy środków pomocniczych, opisuje aktualne technologie ich wytwarzania, rozpoznaje struktury najczęściej stosowanych barwników, środków zapachowych, antyutleniaczy, konserwantów, substancji smakowych; objaśnia sposoby charakteryzowania środków pomocniczych stosowanych w kosmetykach i lekach
TCH_2A_W01, TCH_2A_W04C-3, C-2, C-1, C-4T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D03-12b_U01
student otrzymuje różne substancje stosowane jako środki pomocnicze w kosmetykach i lekach, charakteryzuje je stosując odpowiednie metody analityczne; opisuje i analizuje uzyskane wyniki
TCH_2A_U01C-5T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-2S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D03-12b_W01
Student klasyfikuje różne grupy środków pomocniczych, opisuje aktualne technologie ich wytwarzania, rozpoznaje struktury najczęściej stosowanych barwników, środków zapachowych, antyutleniaczy, konserwantów, substancji smakowych; objaśnia sposoby charakteryzowania środków pomocniczych stosowanych w kosmetykach i lekach
2,0
3,0Podaje prawidłowo klasyfikację niektórych grup środków pomocniczych; opisuje lub rozpoznaje strukturę nielicznych substancji i klasyfikuje ich znaczenie; wymienia i objaśnia metody otrzymywania i charakteryzuje nieliczne substancje pomocnicze
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D03-12b_U01
student otrzymuje różne substancje stosowane jako środki pomocnicze w kosmetykach i lekach, charakteryzuje je stosując odpowiednie metody analityczne; opisuje i analizuje uzyskane wyniki
2,0
3,0student poprawnie otrzymuje różne substancje pomocnicze i z pomocą prowadzącego dokonuje ich analizy, opisuje wyniki bez jakiejkolwiek ich interpretacji i dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Stiepanow B.I., Podstawy chemii i technologii barwników organicznych, WNT, W-wa, 1980
  2. Warring D.R., Hallas G., The Chemistry and Application of Dyes, Plenum Press, Nowy Jork, 1990
  3. Ed. Rowe, Chemistry and technology of flavours and fragrances, CRC Press LLC, 2004
  4. Malinka W., Zarys chemii kosmetycznej, Volumed, Wrocław, 1999

Literatura dodatkowa

  1. Akty prawne dotyczące kosmetyków i leków

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Synteza wybranych barwników - oczyszczanie i analiza.5
T-L-2Synteza wybranych związków zapachowych. Otrzymanie olejku eterycznego, konkretu i absolutu5
T-L-3Otrzymanie wybranego konserwanta oraz charakterystyka jego właściwości5
T-L-4Badania właściwości antyoksydacyjnych substancji i mieszanin5
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Konserwanty w procesach produkcji i wyrobach kosmetycznych i farmaceutycznych. Alternatywne konserwanty wyrobów. Dobór konserwanta. Charakterstyka skuteczności działania konserwantów. Kryteria i ocena czystości mikrobiologicznej leków i kosmetyków.3
T-W-2Nazewnictwo barwników, klasyfikacja chemiczna i użytkowa barwników. Barwniki do wyrobów kosmetycznych i leków; technologie syntezy wybranych barwników.5
T-W-3Antyutleniacze w kosmetykach i lekach - dobór i ocena właściwości antyoksydacyjnych2
T-W-4Budowa związków zapachowych i ich klasyfikacja. Produkcja i charakterystyka substancji zapachowych wytwarzanych z surowców roślinnych. Związki zapachowe otrzymywane syntetycznie - wybrane technologie produkcji; zasady sporządzania kompozycji zapachowych; bezpieczeństwo stosowania substancji zapachowych4
T-W-5Substancje smakowe i słodzące w produktach kosmetycznych i lekach1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych20
A-L-2Przygotowanie do zajęć i opracowanie sprawozdania z wykonanego ćwiczenia3
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje z prowadzącym2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_D03-12b_W01Student klasyfikuje różne grupy środków pomocniczych, opisuje aktualne technologie ich wytwarzania, rozpoznaje struktury najczęściej stosowanych barwników, środków zapachowych, antyutleniaczy, konserwantów, substancji smakowych; objaśnia sposoby charakteryzowania środków pomocniczych stosowanych w kosmetykach i lekach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W01Absolwent posiada pogłębioną wiedzę w zakresie procesów chemicznych, obejmującą odpowiedni dobór materiałów, surowców, metod, technik, aparatury i urządzeń do realizacji procesów chemicznych/biochemicznych oraz metod charakteryzowania surowców i otrzymanych produktów
TCH_2A_W04Absolwent posiada pogłębioną wiedzę o najnowszych technologiach chemicznych i materiałowych, zna aktualne trendy rozwoju technologii chemicznej i możliwości jej zastosowania w wybranych obszarach nauki i techniki
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z bazą surowcową, budową i metodami produkcji substancji zapachowych
C-2Zapoznanie studentów z nazewnictwem, klasyfikacją i procesami wytwarzania barwników
C-1Zapoznanie studentów z substancjami stosowanymi do konserwowania wyrobów, zasadami doboru konserwantów i sposobami oceny właściwości przeciwdrobnoustrojowych substancji oraz skuteczności zabezpieczenia wyrobów
C-4Zapoznanie studentów z substancjami stosowanymi jako antyutleniacze, substancje smakowe i słodzące w wyrobach
Treści programoweT-W-1Konserwanty w procesach produkcji i wyrobach kosmetycznych i farmaceutycznych. Alternatywne konserwanty wyrobów. Dobór konserwanta. Charakterstyka skuteczności działania konserwantów. Kryteria i ocena czystości mikrobiologicznej leków i kosmetyków.
T-W-2Nazewnictwo barwników, klasyfikacja chemiczna i użytkowa barwników. Barwniki do wyrobów kosmetycznych i leków; technologie syntezy wybranych barwników.
T-W-3Antyutleniacze w kosmetykach i lekach - dobór i ocena właściwości antyoksydacyjnych
T-W-4Budowa związków zapachowych i ich klasyfikacja. Produkcja i charakterystyka substancji zapachowych wytwarzanych z surowców roślinnych. Związki zapachowe otrzymywane syntetycznie - wybrane technologie produkcji; zasady sporządzania kompozycji zapachowych; bezpieczeństwo stosowania substancji zapachowych
T-W-5Substancje smakowe i słodzące w produktach kosmetycznych i lekach
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Podaje prawidłowo klasyfikację niektórych grup środków pomocniczych; opisuje lub rozpoznaje strukturę nielicznych substancji i klasyfikuje ich znaczenie; wymienia i objaśnia metody otrzymywania i charakteryzuje nieliczne substancje pomocnicze
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTCH_2A_D03-12b_U01student otrzymuje różne substancje stosowane jako środki pomocnicze w kosmetykach i lekach, charakteryzuje je stosując odpowiednie metody analityczne; opisuje i analizuje uzyskane wyniki
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U01Absolwent potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę w zakresie procesów chemicznych, obejmującą odpowiedni dobór materiałów, surowców, metod, technik, aparatury i urządzeń do realizacji procesów chemicznych/biochemicznych oraz potrafi zastosować metody charakteryzowania surowców i otrzymanych produktów
Cel przedmiotuC-5Ukształtowanie umiejętności otrzymywania wybranych substancji stosowanych jako środki pomocnicze w wyrobach oraz oceny ich właściwości
Treści programoweT-L-1Synteza wybranych barwników - oczyszczanie i analiza.
T-L-2Synteza wybranych związków zapachowych. Otrzymanie olejku eterycznego, konkretu i absolutu
T-L-3Otrzymanie wybranego konserwanta oraz charakterystyka jego właściwości
T-L-4Badania właściwości antyoksydacyjnych substancji i mieszanin
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawozdanie z ćwiczeń laboratoryjnych
S-3Ocena formująca: ocena przygotowania i aktywności studenta na zajęciach laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student poprawnie otrzymuje różne substancje pomocnicze i z pomocą prowadzącego dokonuje ich analizy, opisuje wyniki bez jakiejkolwiek ich interpretacji i dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0