Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)
Sylabus przedmiotu Surowce i segmentacja wyrobów kosmetycznych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia chemiczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Surowce i segmentacja wyrobów kosmetycznych | ||
Specjalność | Technologia organiczna leków, kosmetyków i środków pomocniczych | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Chemicznej Organicznej i Materiałów Polimerowych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Janus <Ewa.Janus@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | wiedza z zakresu chemii nieorganicznej i budowy podstawowych klas związków organicznych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z substancjami stosowanymi w produkcji kosmetyków, ich budową chemiczną, właściwościami oraz nazewnictwem i funkcją surowca w wyrobie kosmetycznym |
C-2 | Zapoznanie studenta z segmentami wyrobów kosmetycznych i doborem składników (surowców) w zalezności od przeznaczenia wyrobu i jego formulacji |
C-3 | Wykształcenie umiejętności odczytywania etykiet kosmetyków weryfikowania ich składu i wyszukiwania informacji na temat składników i pełnionych funkcji oraz krytycznej oceny deklaracji marketingowych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Segment kosmetyków pielęgnacyjnych: składniki i recepturowanie kosmetyków myjących i do kąpieli - mydła w kostce, płynne preparaty myjące | 3 |
T-A-2 | Segment kosmetyków do pielęgnacji włosów - recepturowanie szamponów i odżywek do włosów | 2 |
T-A-3 | Recepturowanie produktów do pielęgnacji jamy ustnej i zębów | 1 |
T-A-4 | Segment kosmetyków pielęgnacyjnych i ochronnych do ciała | 2 |
T-A-5 | Segment kosmetyków do opalania i brązowiązych skórę | 1 |
T-A-6 | Segment kosmetyków kolorowych - składniki i formy kosmetyków do makijażu twarzy, oczu i ust; lakiery do paznokci | 2 |
T-A-7 | segment kosmetyków do koloryzacji włosów | 2 |
T-A-8 | Segment kosmetyków naturalnych i organicznych - kategorie klasyfikacyjne, wymagania | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | skóra: budowa, naskórek, drogi przenikania; składniki kosmetyków i ich funkcje w kosmetyku | 1 |
T-W-2 | Woda stosowana w kosmetykach - wymagania i sposoby oczyszczania. | 1 |
T-W-3 | Podstawowe surowce kosmetyczne, ich charakterystyka i technologie wytwarzania wybranych surowców: surowce lipidowe i woski, oleje mineralne i polideceny, oleje silikonowe, wyższe estry, związki powierzchniowo czynne, antyoksydanty, konserwanty | 6 |
T-W-4 | Surowce profilujące działanie kosmetyku - środki liftingujące i przecistarzeniowe, środki promieniochronne, brązowiące, antyperspiranty, barwniki i pigmenty | 3 |
T-W-5 | Proteiny w kosmetykach - hydrolizaty i białka biogenne, enzymy; Peptydy jako fragmenty protein i peptydy syntetyczne - sygnałowe peptydy niskocząsteczkowe, peptydy wpływające na neuroprzekaźniki, peptydy jako nośniki. | 3 |
T-W-6 | zaliczenie wykładów | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | kosnultacje z prowadzącym | 2 |
A-A-3 | przygotowanie się do zajęć audytoryjnych i przygotowanie prezentacji | 8 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | konsultacje z wykładowcą | 2 |
A-W-3 | przygotowanie się do zaliczenia | 8 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: ocena wiedzy na zaliczeniu pisemnym |
S-2 | Ocena formująca: ocena aktywności studenta do zajęciach audytoryjnych; udział w dyskusji |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena prezentacji na temat wybranego segmentu kosmetyków |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_2A_D03-06_W01 Student wymienia i charakteryzuje surowce stosowane w przemyśle kosmetycznym; klasyfikuje surowce kosmetyczne w zależności od ich przeznaczenia, wyjaśnia cel stosowania i działania składników kosmetyków; objaśnia skład wyrobów kosmetycznych z różnych segmentów - wymienia i tłumaczy rolę poszczególnych surowców dla przeznaczenia i formulacji wyrobu | TCH_2A_W01, TCH_2A_W04 | — | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-1, T-W-2, T-A-3, T-A-5, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TCH_2A_D03-06_K01 Student potrafi weryfikować skład handlowego produktu kosmetycznego na podstawie etykiety produktu i wyszukiwać informacje na temat budowy i roli składników oraz krytycznie oceniać deklaracje na etykiecie | TCH_2A_K01 | — | — | C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-5, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-2 | S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_2A_D03-06_W01 Student wymienia i charakteryzuje surowce stosowane w przemyśle kosmetycznym; klasyfikuje surowce kosmetyczne w zależności od ich przeznaczenia, wyjaśnia cel stosowania i działania składników kosmetyków; objaśnia skład wyrobów kosmetycznych z różnych segmentów - wymienia i tłumaczy rolę poszczególnych surowców dla przeznaczenia i formulacji wyrobu | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia i prawidłowo charakteryzuje niektóre surowce stosowane w przemyśle kosmetycznym; | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TCH_2A_D03-06_K01 Student potrafi weryfikować skład handlowego produktu kosmetycznego na podstawie etykiety produktu i wyszukiwać informacje na temat budowy i roli składników oraz krytycznie oceniać deklaracje na etykiecie | 2,0 | |
3,0 | Student samodzielnie wyszukuje informacje tylko o części składników określonego segmentu kosmetyków i z pomocą prowadzącego weryfikuje skład z informacjami na etykiecie | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Alicja Marzec, Chemia kosmetyków, surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów, TNOiK, Toruń, 2005
- W. Malinka, Zarys chemii kosmetycznej, Volumed, Wrocław, 1999
- J. Marcinkiewicz-Salmonowiczowa, Zarys chemii i technologii kosmetyków, WPG, Gdańsk, 1999
- W.S. Brud, R. Glinka, Technologia kosmetyków, Łódź, 2001
Literatura dodatkowa
- Uri Zoller, Handbook and detergents. Part E: Applications, CRC Press Taylor&Francis Group, 2009, Surfactant Science Series:141
- L. D. Rhein, Surfactants in personal care products and decorative cosmetics, CRC Press Taylor&Francis Group, 2007, trzecie, Surfactant Science Series:135
- redaktor naczelny - Jacek Arct, SOFW-Journal Wydanie Polskie, Polskie Towarzystwo Kosmetologów, 2011, kwartalnik
- http://www.biotechnologia.pl/biotechnologia-portal, 2012, 29.05.2012
- http://ec.europa.eu/consumers/cosmetics/cosing/, 2012, 29.05.2012
- http://www.ifraorg.org/, 2012, 29.05.2012
- Kirk-Othmer, Chemical Technology of Cosmetics, John Willey and sons, Hoboken New Jersey, 2013