Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)
specjalność: Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna
Sylabus przedmiotu Podstawy prawa pracy i marketing w kynologii:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy prawa pracy i marketing w kynologii | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z podstaw zarządzania i ekonomii oraz wiedza z zakresu nauk humanistycznych |
W-2 | Obsługa podstawowych progamów informatycznych i Internetu |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uzyskanie wiedzy z zakresu podstaw prawa pracy oraz marketingu i jego roli we współczesnym sposobie zarządzania firmą. Umiejętność stworzenia prostej startegii marketingowej w small biznesie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Badania marketingowe w kynologii. Proces i metody badań marketingowych. | 2 |
T-A-2 | Analiza i interpretacja wyników badania marketingowego. | 2 |
T-A-3 | Zdefiniowanie marki, budowa i rozwój na przykładzie hodowli psów rasowych. | 2 |
T-A-4 | Określenie grupy docelowej i kształtowanie wizerunku kynologa w social mediach. | 2 |
T-A-5 | Kontakt z klientem i utrzymywanie relacji, rozwiązywanie sytuacji problemowych czyli jak cię widzą tak cię piszą. | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia i zasady prawa pracy. | 2 |
T-W-2 | Rodzaje umów o pracę. Rozwiązywanie umów o pracę. Czas pracy | 2 |
T-W-3 | Odpowiedzialność materialna pracowników. Wynagrodzenia. Zasady postępowania przed sądami pracy. | 2 |
T-W-4 | Definicja i podstawowe pojęcia marketingu, specyfika marketingu w kynologii. | 2 |
T-W-5 | Istota marketingu i otoczenie działalności gospodarczej zorientowanej marketingowo. | 2 |
T-W-6 | Klient i jego potrzeby. Badania rynkowe i marketingowe dla potrzeb kynologii. | 2 |
T-W-7 | Istota produktu, kształtowanie jakości i asortymentu. Opakowanie i znak towarowy. | 2 |
T-W-8 | Elementy gry rynkowej – cena, dystrybucja, organizacja sprzedaży. Specyfika komunikacji marketingu kynologicznego. | 2 |
T-W-9 | Wizerunek firmy – public relations. Narzędzia kształtujące wizerunek firmy wykorzystywane w kynologii. Cele i strategie marketingowe | 2 |
T-W-10 | Planowanie i organizacja marketingu w kynologii. Kontrola marketingu. Zastosowanie informatyki w marketingu kynologicznym. | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestniczenie w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie projektu | 9 |
A-A-3 | Konsultacje | 2 |
A-A-4 | Ocena i dyskucja nad projektami | 4 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładzie | 20 |
A-W-2 | Studiowanie tematyki wykładów i zadanego piśmiennictwa | 2 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
A-W-4 | Zaliczenie pisemne tematyki wykładów | 1 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe, metoda projektów |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test wyboru z zakresu treści wykładowych |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena i dyskusja nad projektem |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_04_W01 Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu nauk ekonomicznych w dziedzinie marketingu i obowiązujących w tym zakresie prawa, norm etycznych i humanistycznych | Kn_2A_W01 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_04_U01 Umie zastosować podstawowe normy prawa pracy oraz przeprowadzić analizę marketingową w działalności gospodarczej | Kn_2A_U04 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_04_K01 Absolwent ma kompetencje do prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej w zakresie studiowanego kierunku | Kn_2A_K03 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-3, T-W-1 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_04_W01 Posiada poszerzoną wiedzę z zakresu nauk ekonomicznych w dziedzinie marketingu i obowiązujących w tym zakresie prawa, norm etycznych i humanistycznych | 2,0 | |
3,0 | Zna w stopniu zadawalającym zagadnienia z zakresu prawa pracy i marketingu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_04_U01 Umie zastosować podstawowe normy prawa pracy oraz przeprowadzić analizę marketingową w działalności gospodarczej | 2,0 | |
3,0 | W stopniu zadawlającym przygotowuje projekt prostej strategii marketinowej dla small biznesu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_04_K01 Absolwent ma kompetencje do prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej w zakresie studiowanego kierunku | 2,0 | |
3,0 | W stopniu dostatecznym ma kopetencje do podejmowania samodzielnych decyzji w zakresie marketingu własnej działalności gospodarczej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Praca zbiorowa pod redakcją naukową Jana Karwowskiego, PODSTAWY MARKETINGU, Wydawnictwo Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu w Szczecinie, Szczecin, 1998
- Teodor Kramer, Podstawy marketingu, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- Hanna Górska-Warsewicz; Monika Świątkowska; Karol Krajewski, Marketing żywności, Wolters Kluwer SA, Warszawa, 2013