Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)
Sylabus przedmiotu Wybrane zaburzenia systemu pokarmowego i przemiany materii psów:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Kynologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Wybrane zaburzenia systemu pokarmowego i przemiany materii psów | ||
Specjalność | Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jankowiak <dorota.jankowiak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Uzyskanie na studiach I stopnia zaliczenie przedmiotów; anatomia zwierząt, fizjologia zwierząt, biochemia zwierząt i żywienie zwierząt. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z najczęstszymi zaburzeniami pobierania pokarmu, trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników odżywczych, mineralnych i wody. Student pozna ich przyczyny,objawy, diagnostykę, różnicowanie, krótko- i długoterminowe konsekwencje i następstwa zdrowotne oraz sposoby ich zapobiegania. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe ogólnoustrojowe objawy zaburzeń w układzie pokarmowym i metabolizmie składników odżywczych u psów. | 1 |
T-A-2 | Zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego i pasażu treści pokarmowej (skurcz zwieracza wpustu żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy, wzdęcie i skręt żołądka, niedrożność jelit) – objawy, przyczyny i następstwa zdrowotne. | 2 |
T-A-3 | Zaburzenia trawienia w żołądku (niedokwaśność i nadkwa-śność, niedobór enzymów trawiennych) – objawy, przyczyny i następstwa zdrowotne. | 2 |
T-A-4 | Zaburzenia trawienia i wchłaniania w jelitach cienkich: zaburzenia czynności wątroby (choroby)i zewnątrzwydzielniczej funkcji trzustki – klasyfikacja, objawy, przyczyny i następstwa zdrowotne, diagnostyka, predyspozycje, dieta. | 5 |
T-A-5 | Wymioty i zaburzenia wydalania kału – klasyfikacja, przy-czyny i następstwa zdrowotne. | 2 |
T-A-6 | Otyłość, zespół metaboliczny i cukrzyca u psów – etiologia, patofizjologia, objawy i diagnostyka, predyspozycje rasowe i wiekowe, dieta. | 4 |
T-A-7 | Choroby kory nadnerczy: nadczynność (choroba/zespół Cushinga) i niedoczynność kory nadnerczy (choroba Addi-sona) – etiologia, patofizjologia, objawy i diagnostyka, pre-dyspozycje rasowe, dieta. Choroby tarczycy: nadczynność i niedoczynność tarczycy – etiologia, patofizjologia, objawy i diagnostyka, predyspozycje rasowe, dieta. | 3 |
T-A-8 | Przewlekła choroba nerek – etiologia, patofizjologia, objawy i diagnostyka, predyspozycje rasowe, dieta. | 1 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Układy związane ze spożywaniem pokarmu i wody, przyswajaniem składników odżywczych oraz usuwaniem produktów przemiany materii. | 2 |
T-W-2 | Ośrodki kontroli zapotrzebowania i zaspokojenia żywienio-wego. Krótko- i długoterminowa regulacja spożywania pokarmu. Teoria lipo- i energostatu. Sytość fizyczna i fizjolo-giczna, głód całkowity i częściowy.Ośrodki kontroli zapotrzebowania i zaspokojenia żywienio-wego. Krótko- i długoterminowa regulacja spożywania po-karmu. Teoria lipo- i energostatu. Sytość fizyczna i fizjolo-giczna, głód całkowity i częściowy. | 3 |
T-W-3 | Zmiany masy i składu ciała, metabolizmu, hormonalne i czynnościowe w głodzie i nadmiarze energetycznym. Najczęstsze zaburzenia trawienia i wchłaniania oraz choroby metaboliczne reagujące na sposób żywienia. | 2 |
T-W-4 | Zaburzenia trawienia, wchłaniania i metabolizmu białek oraz aminokwasów - etiologia, objawy i następstwa zdrowotne | 2 |
T-W-5 | Zaburzenia trawienia, wchłaniania i metabolizmu węglowodanów, lipidów oraz nukleotydów - etiologia, objawy i następstwa zdrowotne. | 4 |
T-W-6 | Zaburzenia wchłaniania i metabolizmu wody, wybranych makro- i mikroelementów oraz witamin, choroby spichrzeniowe - etiologia, objawy i następstwa i następstwa zdrowotbe. | 5 |
T-W-7 | Wartości referencyjne dla psów wybranych wskaźników hematologicznych i biochemicznych krwi oraz moczu w zakresie gospodarki białkowej, lipidowej, węglowodanowej, wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach | 20 |
A-A-2 | Konsultacje z prowadzącym ćwiczenia | 2 |
A-A-3 | Przygotowanie prezentacji mulimedialnej i jej omówienia. | 2 |
A-A-4 | Przygotowanie do dyskusji związanej z tematyką bieżących ćwiczienń na podstawie samodzielnelnego studiowania zalecanej literatury | 1 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestniczenie w wykładach. | 20 |
A-W-2 | Samodzielna analiza tematyki bieżących wykładów, studiowania literatury polecanej przez prowadzącego, przygotowanie do egzaminu z zagadnień objętych programem wykładów | 1 |
A-W-3 | Konsultacje z prowadzącym wykłady. | 2 |
A-W-4 | Egzamin | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny w postaci prezentacji mulimedialnej |
M-2 | Pogadanka, dyskusja dydaktyczna i problemowa. |
M-3 | Opis i analiza przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena przydotowania studenta, jego aktywności i udziału w dyskusji na każdych ćwiczeniach. |
S-2 | Ocena formująca: Ocena przygotowanej przez studenta prezentacji, spsobu omówienia zagadnienia i przedstawienia istoty i skali problemu. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Sumaryczna ocena zaliczenia ćwiczeń, na którą składają się oceny przygotowania studenta do poszczególnych cwiczeń i udziału w dyskusji, ocena przygotowanej i przedstawionej prezentacji oraz ocena odpowiedzi na pytania otwarte z zakresu materiału objętego programem ćwiczeń. |
S-4 | Ocena podsumowująca: Ocena z końcowego pisemnego zaliczenia całości materiału objetego programem wykładów. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_09_W01 Student zna najważniejsze układy i mechanizmy regulujące u psów pobieranie pokarmu i wody, przyswajanie składników odzywczych i usuwanie produktów przemiany materii oraz najczęstsze ich zaburzenia i choroby. Zna etiologię, objawy, zmiany wybranych wskaźników hematologicznych i biochemicznych i konsekwencje zdrowotne zaburzeń trawienia, wchłaniania i metabolizmu białek, aminokwasów, weglowodanów, lipidów, składników mineralnych i wody. | Kn_2A_W07 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_09_U01 Student powinien przedstawić najczęstsze zaburzenia u psów zwiazane z pobieraniem pokarmu, trawieniem, wchłanianiem i metabolizmem składników odżywczych, mineralnych i wody. Powinien prawidłowo dobierać i interpretować wartości wskaźników hematologicznych i biochemicznych służących diagnozie tych zaburzeń. Posiadaną wiedzę umiejętnie powinien wykorzystywać w zakresie profilatkltyki tych zaburzeń i prawidłowego postępowania żywieniowego w przypadku ich wystąpienia. | Kn_2A_U04 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-7, T-A-8 | M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kn_2A_09_K01 Student ma świadomość poważnych konsekwencji zdrowotnych nieprawidłowego żywienia psów i nie przestrzegania zasad profilaktyki zaburzeń trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników odzywczych, mineralnych i wody. | Kn_2A_K03 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8 | M-2, M-1, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_09_W01 Student zna najważniejsze układy i mechanizmy regulujące u psów pobieranie pokarmu i wody, przyswajanie składników odzywczych i usuwanie produktów przemiany materii oraz najczęstsze ich zaburzenia i choroby. Zna etiologię, objawy, zmiany wybranych wskaźników hematologicznych i biochemicznych i konsekwencje zdrowotne zaburzeń trawienia, wchłaniania i metabolizmu białek, aminokwasów, weglowodanów, lipidów, składników mineralnych i wody. | 2,0 | |
3,0 | Student w znacznie orraniczonym zakresie zna układy i mechanizmy regulujące u psów pobieranie pokarmu i wody, przyswajanie składników odzywczych i usuwanie produktów przemiany materii oraz najczęstsze ich zaburzenia i choroby. W dostatecznym stopniu nna etiologię, objawy, zmiany wybranych wskaźników hematologicznych i biochemicznych i konsekwencje zdrowotne zaburzeń trawienia, wchłaniania i metabolizmu białek, aminokwasów, weglowodanów, lipidów, składników mineralnych i wody. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_09_U01 Student powinien przedstawić najczęstsze zaburzenia u psów zwiazane z pobieraniem pokarmu, trawieniem, wchłanianiem i metabolizmem składników odżywczych, mineralnych i wody. Powinien prawidłowo dobierać i interpretować wartości wskaźników hematologicznych i biochemicznych służących diagnozie tych zaburzeń. Posiadaną wiedzę umiejętnie powinien wykorzystywać w zakresie profilatkltyki tych zaburzeń i prawidłowego postępowania żywieniowego w przypadku ich wystąpienia. | 2,0 | |
3,0 | Student jedynie w mocno ograniczonym stopniu potrafi zaprezentować (przedstawić) najczęstsze zaburzenia u psów zwiazane z pobieraniem pokarmu, trawieniem, wchłanianiem i metabolizmem składników odżywczych, mineralnych i wody. W mocno ograniczonym zakresie prawidłowo dobiera i interpretuje wartości wskaźników hematologicznych i biochemicznych służące diagnozie tych zaburzeń. W organiczinym stopniu stosuje zasady profilaktyki tych zaburzeń i postępowania żywieniowego w przypadku ich wystąpienia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
Kn_2A_09_K01 Student ma świadomość poważnych konsekwencji zdrowotnych nieprawidłowego żywienia psów i nie przestrzegania zasad profilaktyki zaburzeń trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników odzywczych, mineralnych i wody. | 2,0 | |
3,0 | Student ma jedynie w podstawowym stopniu świadomość zarówno bezpośredniego, jak i pośredniego związku dietą psa i jego zdrowiem. W ograniczonym zakresie wykazuje dbałość o propagowanie zasad profilaktyki zaburzeń trawienia, wchłaniania i metabolizmu składników odzywczych, mineralnych i wody. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Nelson R.W., Couto C.G., Choroby wewnętrzne małych zwierząt. Tom 1,2 i 3, Urban i partner, Wroclaw, 2016
- Steiner J.m., Choroby przewodu pokarmowego psów i kotów, Galaktyka, Łódź, 2009
- Meyer D., Harwey J.w., Diagnostyka laboratoryjna w weterynarii, Urban i Partner, Wrocław, 2013
- Madej J.A., Rotkiewicz T., Nozdryn-Płotnikcki T., Patologia Szczegółowa zwierząt, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn, 2007
- Neiger R., Diagnostyka różnicowa w chorobach wewnętrznych psów i kotów, Urban i Partner, Wrocław, 2011
Literatura dodatkowa
- Winnicka A., Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii, SGGW, Warszawa, 2015
- Baumgartner W., Diagnostyka kliniczna zwierząt, Urban i Partner, Wrocław, 2011
- Angielski S., Jakubowski Z., Dominiczak M.H., Biochemia kliniczna, Perseusz, Sopot, 1997
- Minakowski w., Weidner S., Biochemia kręgowców, PWN, Warszawa, 2010