Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Praktyka żywieniowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Praktyka żywieniowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Anatomii Zwierząt i Zoologii
Nauczyciel odpowiedzialny Katarzyna Kavetska <katarzyna.kavetska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR6 180 6,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1zna podstawowe zagadnienia z fizjologii i żywienia zwierząt
W-2Student zna podstawy BHP

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przygotowanie studenta do podjęcia pracy w branży zoologicznej
C-2Przygotowanie studenta do pracy jako doradca żywieniowy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Karmy bytowe, uzupełniające, diety domowe. Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne45
T-PR-2Suplementacja psów45
T-PR-3Wytyczne żywieniowe psów45
T-PR-4Znakowanie karmy dla zwierząt domowych – przewodnik dla klienta45
180

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Uczestnictwo w praktyce144
A-PR-2Wypełnianie dzienniczka praktyk9
A-PR-3Przygotowanie do egzaminu9
A-PR-4Przygotowanie do zajęć9
A-PR-5Studiowanie piśmiennictwa9
180

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C02-5_W01
Student zna zasady i metody żywienia psów
Kn_1P_W11, Kn_1P_W12C-1, C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-2, M-3, M-4, M-5, M-1S-1, S-3, S-2
Kn_1P_C02-5_W02
Charakteryzuje możliwe zagrożenia występujące w pokarmach dla psów
Kn_1P_W14C-1, C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-2, M-3, M-4, M-5, M-1S-1, S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C02-5_U01
Student potrafi zaproponować dietę/karmę dla psa w oparciu o wywiad żywieniowy
Kn_1P_U05, Kn_1P_U11C-1, C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-2, M-3, M-4, M-5, M-1S-1, S-3, S-2
Kn_1P_C02-5_U02
Umie ocenić przydatność karmy w oparciu o obowiązkowe informacje i oświadczenia na etykiecie karmy komercyjnej
Kn_1P_U05C-1, C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-2, M-3, M-4, M-5, M-1S-1, S-3, S-2
Kn_1P_C02-5_U03
Potrafi ustalić zapotrzebowanie na niezbędne składniki dla danej grupy wiekowej zwierzęcia
Kn_1P_U05, Kn_1P_U11C-1, C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-2, M-3, M-4, M-5, M-1S-1, S-3, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C02-5_K01
Student rozumie potrzebę poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu
Kn_1P_K03C-1, C-2T-PR-1, T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-2, M-3, M-4, M-5, M-1S-1, S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C02-5_W01
Student zna zasady i metody żywienia psów
2,0
3,0posiada wiedzę na temat głównych technik żywienia psów
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C02-5_W02
Charakteryzuje możliwe zagrożenia występujące w pokarmach dla psów
2,0
3,0zna podstawowe zasady etykietowania produktów żywieniowych dla psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C02-5_U01
Student potrafi zaproponować dietę/karmę dla psa w oparciu o wywiad żywieniowy
2,0
3,0potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C02-5_U02
Umie ocenić przydatność karmy w oparciu o obowiązkowe informacje i oświadczenia na etykiecie karmy komercyjnej
2,0
3,0interpretuje informacje znajdujące się na etykiecie produktów żywieniowych
3,5
4,0
4,5
5,0
Kn_1P_C02-5_U03
Potrafi ustalić zapotrzebowanie na niezbędne składniki dla danej grupy wiekowej zwierzęcia
2,0
3,0potrafi określić wytyczne żywieniowe
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C02-5_K01
Student rozumie potrzebę poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu
2,0
3,0rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych i poznawczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. FEDIAF, Wytyczne żywieniowe dotyczące pełnoporcjowych i uzupełniających karm dla kotów i psów, The European Pet Food Industry Federation, 2021
  2. FEDIAF, Kodeks dobrej praktyki znakowania karmy dla zwierząt domowych, 2018

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Karmy bytowe, uzupełniające, diety domowe. Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne45
T-PR-2Suplementacja psów45
T-PR-3Wytyczne żywieniowe psów45
T-PR-4Znakowanie karmy dla zwierząt domowych – przewodnik dla klienta45
180

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Uczestnictwo w praktyce144
A-PR-2Wypełnianie dzienniczka praktyk9
A-PR-3Przygotowanie do egzaminu9
A-PR-4Przygotowanie do zajęć9
A-PR-5Studiowanie piśmiennictwa9
180
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-5_W01Student zna zasady i metody żywienia psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Kn_1P_W12Zna zasady i techniki żywienia zwierząt oraz metody produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do podjęcia pracy w branży zoologicznej
C-2Przygotowanie studenta do pracy jako doradca żywieniowy
Treści programoweT-PR-1Karmy bytowe, uzupełniające, diety domowe. Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne
T-PR-2Suplementacja psów
T-PR-3Wytyczne żywieniowe psów
T-PR-4Znakowanie karmy dla zwierząt domowych – przewodnik dla klienta
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0posiada wiedzę na temat głównych technik żywienia psów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-5_W02Charakteryzuje możliwe zagrożenia występujące w pokarmach dla psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W14Wymienia skład chemiczny, substancje czynne i antyodżywcze zawarte w surowcach do produkcji karm
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do podjęcia pracy w branży zoologicznej
C-2Przygotowanie studenta do pracy jako doradca żywieniowy
Treści programoweT-PR-1Karmy bytowe, uzupełniające, diety domowe. Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne
T-PR-2Suplementacja psów
T-PR-3Wytyczne żywieniowe psów
T-PR-4Znakowanie karmy dla zwierząt domowych – przewodnik dla klienta
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna podstawowe zasady etykietowania produktów żywieniowych dla psów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-5_U01Student potrafi zaproponować dietę/karmę dla psa w oparciu o wywiad żywieniowy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Kn_1P_U11Potrafi rozpoznać objawy najczęściej występujących jednostek chorobowych zwierząt domowych stosując w tym celu odpowiednie metody diagnostyczne; w zależności od wieku i stanu fizjologicznego zwierzęcia potrafi zastosować odpowiednie programy profilaktyki zdrowotnej
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do podjęcia pracy w branży zoologicznej
C-2Przygotowanie studenta do pracy jako doradca żywieniowy
Treści programoweT-PR-1Karmy bytowe, uzupełniające, diety domowe. Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne
T-PR-2Suplementacja psów
T-PR-3Wytyczne żywieniowe psów
T-PR-4Znakowanie karmy dla zwierząt domowych – przewodnik dla klienta
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-5_U02Umie ocenić przydatność karmy w oparciu o obowiązkowe informacje i oświadczenia na etykiecie karmy komercyjnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do podjęcia pracy w branży zoologicznej
C-2Przygotowanie studenta do pracy jako doradca żywieniowy
Treści programoweT-PR-1Karmy bytowe, uzupełniające, diety domowe. Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne
T-PR-2Suplementacja psów
T-PR-3Wytyczne żywieniowe psów
T-PR-4Znakowanie karmy dla zwierząt domowych – przewodnik dla klienta
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0interpretuje informacje znajdujące się na etykiecie produktów żywieniowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-5_U03Potrafi ustalić zapotrzebowanie na niezbędne składniki dla danej grupy wiekowej zwierzęcia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U05Ocenia potrzeby pokarmowe psów i innych zwierząt udomowionych; bilansuje energię całkowitą i metaboliczną oraz ocenia poszczególne substancje odżywcze komponentów diet, określa idealną masę ciała, wykonuje punktową ocenę kondycji psa, potrafi wytwarzać karmy oraz szacuje ich jakość i wartość pokarmową
Kn_1P_U11Potrafi rozpoznać objawy najczęściej występujących jednostek chorobowych zwierząt domowych stosując w tym celu odpowiednie metody diagnostyczne; w zależności od wieku i stanu fizjologicznego zwierzęcia potrafi zastosować odpowiednie programy profilaktyki zdrowotnej
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do podjęcia pracy w branży zoologicznej
C-2Przygotowanie studenta do pracy jako doradca żywieniowy
Treści programoweT-PR-1Karmy bytowe, uzupełniające, diety domowe. Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne
T-PR-2Suplementacja psów
T-PR-3Wytyczne żywieniowe psów
T-PR-4Znakowanie karmy dla zwierząt domowych – przewodnik dla klienta
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi określić wytyczne żywieniowe
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKn_1P_C02-5_K01Student rozumie potrzebę poszukiwania informacji niezbędnych do rozwiązania określonego problemu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Cel przedmiotuC-1Przygotowanie studenta do podjęcia pracy w branży zoologicznej
C-2Przygotowanie studenta do pracy jako doradca żywieniowy
Treści programoweT-PR-1Karmy bytowe, uzupełniające, diety domowe. Dobre praktyki produkcyjne i higieniczne
T-PR-2Suplementacja psów
T-PR-3Wytyczne żywieniowe psów
T-PR-4Znakowanie karmy dla zwierząt domowych – przewodnik dla klienta
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Pokaz
M-4Obserwacje
M-5Dzienniczek praktyk
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena postępów i pracy studenta prowadzona przez opiekuna praktyki
S-3Ocena podsumowująca: Egzamin ustny po zakończeniu praktyk
S-2Ocena podsumowująca: Ocena dzienniczka praktyk
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0rozumie znaczenie wiedzy w rozwiązywaniu problemów praktycznych i poznawczych
3,5
4,0
4,5
5,0