Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rehabilitacja zwierząt
Sylabus przedmiotu Podstawy chowu zwierząt:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rehabilitacja zwierząt | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy chowu zwierząt | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Lidia Felska-Błaszczyk <Lidia.Felska-Blaszczyk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza związana z budową oraz funkcjonowaniem organizmu zwierząt roślinożernych i mięsożernych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego róznych gatunków zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Organizacje działające na rzecz ochrony zwierząt w Polsce i na świecie. Ochrona zwierząt w świetle ustawodawstwa polskiego. | 1 |
T-W-2 | Humanitarna ochrona zwierząt. Problem znęcania się nad zwierzętami. Relacje pomiędzy ludźmi i zwierzętami. | 1 |
T-W-3 | Rasy bydła, owiec, kóz i alpak najczęściej użytkowane w Europie. | 1 |
T-W-4 | Rola prewencji i bioasekuracji w ochronie zdrowia przeżuwaczy. Profilaktyka w stadzie. | 1 |
T-W-5 | Wykorzystanie małych przeżuwaczy w pielęgnacji krajobrazu i przy zagospodarowaniu nieużytków. Wykorzystanie psów pasterskich w owczarstwie. | 1 |
T-W-6 | Chów i hodowla zwierząt futerkowych mięsożernych. | 1 |
T-W-7 | Chów i hodowla zwierząt futerkowych roślinożernych. | 1 |
T-W-8 | Produkcja świń w Polsce na tle krajów UE. Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem i zachowaniem świń. | 1 |
T-W-9 | Rola prewencji i bioasekuracji w gospodarstwie. | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 12 |
A-W-3 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 8 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-B03_W01 Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu chowu i hodowli wybranych gatunków zwierząt oraz możliwości ich wykorzystania w gospodarstwach rolniczych. | RZ_10-_W17 | — | C-1 | T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-B03_U01 Student planuje i rozwija umiejętności z zakresu podstawowych zasad chowu i hodowli zwierzat roślinożernych i miesożernych. | RZ_10-_U09 | — | C-1 | T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-B03_K01 Student jest świadomy i otwarty na możliwości związane z rozwijaniem przedsiębiorczości w zakresie chowu i hodowli zwierząt roślinożernych i mięsożernych. | RZ_10-_K08 | — | C-1 | T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-B03_W01 Student posiada podstawowe wiadomości z zakresu chowu i hodowli wybranych gatunków zwierząt oraz możliwości ich wykorzystania w gospodarstwach rolniczych. | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe gatunki oraz potrzeby zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-B03_U01 Student planuje i rozwija umiejętności z zakresu podstawowych zasad chowu i hodowli zwierzat roślinożernych i miesożernych. | 2,0 | |
3,0 | Posiada umiejętność wstępnej oceny potrzeb życiowych oraz warunków utrzymania omawianych gatunków zwierząt | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RZ_10-_PD-RZ-B03_K01 Student jest świadomy i otwarty na możliwości związane z rozwijaniem przedsiębiorczości w zakresie chowu i hodowli zwierząt roślinożernych i mięsożernych. | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje niewielką aktywność na zajęciach. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Szulc T. (red.), Chów i hodowla bydła, Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 2016
- Wójtowski J. (red.), Hodowla, chów i użytkowanie kóz, Wydawnictwo UP we Wrocławiu, Poznań, 2013
- Niżnikowski R. (red.), Hodowla, chów i użytkowanie owiec, Wieś Jutra Sp. z o.o., Warszawa, 2011
- Babicz Mi in., Hodowla i użytkowanie świń, Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2014
- Chów i hodowla zwierząt futerkowych, Kuźniewicz J., Filistowicz A., Wydawnictwo Skademii Rolniczej we Wrocławiu, Wrocław, 1999