Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich

Sylabus przedmiotu Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bioasekuracja w chowie i hodowli zwierząt
Specjalność Pielęgnacja i podstawy rehabilitacji zwierząt
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 5 0,60,59zaliczenie
laboratoriaL3 5 0,40,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu chowu i hodowli zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zasadami bioasekuracji w gospodarstwach indywidualnych i na fermach wielkotowarowych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Planowanie bioasekuracji w gospodarstwie indywidualnym. Analiza kosztochłonności dostosowania gospodarstwa do wymogów podwyższonej ochrony biologicznej.1
T-L-2Projektowanie dokumentacji, procesów i regulaminów dla gospodarstwa. Bioasekuracja jako działalnośc profilaktyczna w gospodarstwie. Kosztorysowanie bioasekuracji. Projektowanie programu bioasekuracji dla poszczególnych jednostek z obszaru produkcji zwierzęcej.1
T-L-3Przepływ materiału hodowlanego między fermą a środowiskiem zewnętrznym (kwarantanna, wystawy zwierząt).1
T-L-4Procedury sanitarne. Dostęp do fermy i ocena ryzyka wejść na fermę. Transport - dostawa i przechowywanie paszy i innych środków produkcji.1
T-L-5Lokalizacja i plan ochrony fermy. Czynniki wpływające na ryzyko niepowodzenia programu bioasekuracji.1
5
wykłady
T-W-1Regulacje prawne i normatywne w zakresie bioasekuracji. Znaczenie bioasekuracji w gospodarstwie indywidualnym oraz na fermach wielkotowarowych. Zagrożenia wynikające z niskiego poziomu bioasekuracji. Zewnętrzne i wewnętrzne bariery sanitarne. Podstawowe elementy bioprewencji.1
T-W-2Zasady bioasekuracji w gospodarstwie ekologicznym i biodynamicznym. Zagrożenia biologiczne w chowie i hodowli zwierząt. Wektory szerzenia się chorób zakaźnych zwierząt (pasza, woda, gryzonie, owady, ptaki, roztocza, drobnoustroje, środki transportu, zwierzęta dzikie).1
T-W-3Metody ograniczania niebezpieczeństwa przenikania czynników zakaźnych oraz ich eliminacja: sanityzacja, dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja. Choroby zakaźne podlegające obowiązkowi zwalczania i rejstracji. Źródłą zakażenia i transmisja chorób zakaźnych. Odporność przeciwzakaźna - naturalna i nabyta.1
T-W-4Higiena żywienia i pojenia zwierząt (aspekty fizykochemiczne i mikrobiologiczne). Higiena pasz - aspekty legislacyjne i praktyczne. Higiena pozyskiwania mleka. Higiena jaj wylęgowych. Metody higienizacji i utylizacji odchodów zwierzęcych.1
T-W-5Zabiegi profilaktyczne w cyklu produkcyjnym. Immunoprofilaktyka jako element bioasekuracji. Monitoring weterynaryjny w stadach hodowlanych, towarowych i zakładach wylęgowych.1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach5
A-L-2Przygotowanie do zajęć3
A-L-3Konsultacje2
10
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów8
A-W-3Konsultacje2
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, prezentacje multimedialne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZOinz_2A_PR-S02_W01
Posiada wiedzę w zakresie chowu i hodowli zwierząt.
ZO_2A_W03, ZO_2A_W09C-1T-L-1, T-L-2, T-W-4, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZOinz_2A_PR-S02_U01
Umie opracowwać programy bioasekuracji.
ZO_2A_U04, ZO_2A_U08C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZOinz_2A_PR-S02_K01
Potrafi opracować procedury sanitarne zmniejszające ryzyko rozprzestrzeniania jednostek chorobowych.
ZO_2A_K05, ZO_2A_K08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-4M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZOinz_2A_PR-S02_W01
Posiada wiedzę w zakresie chowu i hodowli zwierząt.
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę na temat znaczenia bioasekuracji w chowie i hodowli zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZOinz_2A_PR-S02_U01
Umie opracowwać programy bioasekuracji.
2,0
3,0Potrafi sformułować podstawowe zasady programu bioasekuracji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZOinz_2A_PR-S02_K01
Potrafi opracować procedury sanitarne zmniejszające ryzyko rozprzestrzeniania jednostek chorobowych.
2,0
3,0Potrafi zdefiniować i zastosować działania, które w podstawowym stopniu, spełniały będą założenia programów bioasekuracji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Rekiel A., Szwaczkowski T., Eckert R., Hodowla i chów świń. Rozdz. Bioasekuracja w hodowli i chowie świń. Bioasekuracja fermy., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu., Poznań, 2019, ISBN 978-83-7160-956-5
  2. Donald G. Levis i in., tłumaczenie A. Dargiewicz, Bioasekuracja świń i ochrona fermy trzody chlewnej., Uniwersytet Nebraska, USA, Nebraska, USA, 2011
  3. Bakuła T., Bioasekuracja w hodowli zwierząt, w przemyśle paszowym i spożywczym., Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn, 2014
  4. Pruski W., Grabowski J., Chuch S., Hodowla koni, PWRiL Warszawa, Warszawa, 2007
  5. Litwińczuk Z., Szulc T., Hodowla i użytkowanie bydła., PWRiL Warszawa, Warszawa, 2005
  6. Jankowski J., Hodowla i użtkowanie drobiu., PWRiL Warszawa, Warszawa, 2012
  7. Kostro K. (praca zbiorowa), Ochrona zdrowia i terapia chrób zakaźnych zwierząt gospodarskich., Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Lublin, 2013
  8. Niżnikowski R. (red.), Hodowla, chów i użytkowanie owiec., Wyd. Wieś Jutra, Warszawa, 2011
  9. Rekiel A., Kondracki S., Górski K., Dobrostan trzody chlewnej., 2014

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Planowanie bioasekuracji w gospodarstwie indywidualnym. Analiza kosztochłonności dostosowania gospodarstwa do wymogów podwyższonej ochrony biologicznej.1
T-L-2Projektowanie dokumentacji, procesów i regulaminów dla gospodarstwa. Bioasekuracja jako działalnośc profilaktyczna w gospodarstwie. Kosztorysowanie bioasekuracji. Projektowanie programu bioasekuracji dla poszczególnych jednostek z obszaru produkcji zwierzęcej.1
T-L-3Przepływ materiału hodowlanego między fermą a środowiskiem zewnętrznym (kwarantanna, wystawy zwierząt).1
T-L-4Procedury sanitarne. Dostęp do fermy i ocena ryzyka wejść na fermę. Transport - dostawa i przechowywanie paszy i innych środków produkcji.1
T-L-5Lokalizacja i plan ochrony fermy. Czynniki wpływające na ryzyko niepowodzenia programu bioasekuracji.1
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Regulacje prawne i normatywne w zakresie bioasekuracji. Znaczenie bioasekuracji w gospodarstwie indywidualnym oraz na fermach wielkotowarowych. Zagrożenia wynikające z niskiego poziomu bioasekuracji. Zewnętrzne i wewnętrzne bariery sanitarne. Podstawowe elementy bioprewencji.1
T-W-2Zasady bioasekuracji w gospodarstwie ekologicznym i biodynamicznym. Zagrożenia biologiczne w chowie i hodowli zwierząt. Wektory szerzenia się chorób zakaźnych zwierząt (pasza, woda, gryzonie, owady, ptaki, roztocza, drobnoustroje, środki transportu, zwierzęta dzikie).1
T-W-3Metody ograniczania niebezpieczeństwa przenikania czynników zakaźnych oraz ich eliminacja: sanityzacja, dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja. Choroby zakaźne podlegające obowiązkowi zwalczania i rejstracji. Źródłą zakażenia i transmisja chorób zakaźnych. Odporność przeciwzakaźna - naturalna i nabyta.1
T-W-4Higiena żywienia i pojenia zwierząt (aspekty fizykochemiczne i mikrobiologiczne). Higiena pasz - aspekty legislacyjne i praktyczne. Higiena pozyskiwania mleka. Higiena jaj wylęgowych. Metody higienizacji i utylizacji odchodów zwierzęcych.1
T-W-5Zabiegi profilaktyczne w cyklu produkcyjnym. Immunoprofilaktyka jako element bioasekuracji. Monitoring weterynaryjny w stadach hodowlanych, towarowych i zakładach wylęgowych.1
5

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w ćwiczeniach5
A-L-2Przygotowanie do zajęć3
A-L-3Konsultacje2
10
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów8
A-W-3Konsultacje2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZOinz_2A_PR-S02_W01Posiada wiedzę w zakresie chowu i hodowli zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W03ma pogłębioną wiedzę o wpływie środowiska zoohigienicznego na zdrowie i produkcyjność zwierząt oraz ma rozszerzoną wiedzę z zakresu profilaktyki zootechnicznej jako ważnego elementu produkcji zwierzęcej
ZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami bioasekuracji w gospodarstwach indywidualnych i na fermach wielkotowarowych.
Treści programoweT-L-1Planowanie bioasekuracji w gospodarstwie indywidualnym. Analiza kosztochłonności dostosowania gospodarstwa do wymogów podwyższonej ochrony biologicznej.
T-L-2Projektowanie dokumentacji, procesów i regulaminów dla gospodarstwa. Bioasekuracja jako działalnośc profilaktyczna w gospodarstwie. Kosztorysowanie bioasekuracji. Projektowanie programu bioasekuracji dla poszczególnych jednostek z obszaru produkcji zwierzęcej.
T-W-4Higiena żywienia i pojenia zwierząt (aspekty fizykochemiczne i mikrobiologiczne). Higiena pasz - aspekty legislacyjne i praktyczne. Higiena pozyskiwania mleka. Higiena jaj wylęgowych. Metody higienizacji i utylizacji odchodów zwierzęcych.
T-W-5Zabiegi profilaktyczne w cyklu produkcyjnym. Immunoprofilaktyka jako element bioasekuracji. Monitoring weterynaryjny w stadach hodowlanych, towarowych i zakładach wylęgowych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę na temat znaczenia bioasekuracji w chowie i hodowli zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZOinz_2A_PR-S02_U01Umie opracowwać programy bioasekuracji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U04Umie prowadzić rzeczową i merytoryczną dyskusję z różnymi podmiotami, prowadzącą do osiągnięcia wspólnego rozwiązania problemu
ZO_2A_U08Dokonuje samodzielnej wielostronnej analizy problemów w celu optymalizacji zjawisk wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami bioasekuracji w gospodarstwach indywidualnych i na fermach wielkotowarowych.
Treści programoweT-L-2Projektowanie dokumentacji, procesów i regulaminów dla gospodarstwa. Bioasekuracja jako działalnośc profilaktyczna w gospodarstwie. Kosztorysowanie bioasekuracji. Projektowanie programu bioasekuracji dla poszczególnych jednostek z obszaru produkcji zwierzęcej.
T-L-3Przepływ materiału hodowlanego między fermą a środowiskiem zewnętrznym (kwarantanna, wystawy zwierząt).
T-L-4Procedury sanitarne. Dostęp do fermy i ocena ryzyka wejść na fermę. Transport - dostawa i przechowywanie paszy i innych środków produkcji.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi sformułować podstawowe zasady programu bioasekuracji.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZOinz_2A_PR-S02_K01Potrafi opracować procedury sanitarne zmniejszające ryzyko rozprzestrzeniania jednostek chorobowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_K05Jest zdolny do inicjowania i organizowania działań społecznych na rzecz interesu publicznego oraz do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
ZO_2A_K08Świadomie ocenia czynniki środowiska stanowiące zagrożenia zdrowia ludzi i zwierząt
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zasadami bioasekuracji w gospodarstwach indywidualnych i na fermach wielkotowarowych.
Treści programoweT-L-1Planowanie bioasekuracji w gospodarstwie indywidualnym. Analiza kosztochłonności dostosowania gospodarstwa do wymogów podwyższonej ochrony biologicznej.
T-L-2Projektowanie dokumentacji, procesów i regulaminów dla gospodarstwa. Bioasekuracja jako działalnośc profilaktyczna w gospodarstwie. Kosztorysowanie bioasekuracji. Projektowanie programu bioasekuracji dla poszczególnych jednostek z obszaru produkcji zwierzęcej.
T-L-4Procedury sanitarne. Dostęp do fermy i ocena ryzyka wejść na fermę. Transport - dostawa i przechowywanie paszy i innych środków produkcji.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, prezentacje multimedialne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi zdefiniować i zastosować działania, które w podstawowym stopniu, spełniały będą założenia programów bioasekuracji.
3,5
4,0
4,5
5,0