Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (N1)
Sylabus przedmiotu Ekonomika gospodarki żywnościowej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomika gospodarki żywnościowej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Teodor Skotarczak <Teodor.Skotarczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość zagadnień z zakresu mikroekonomii |
W-2 | Znajomość zagadnień z zakresu makroekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedstawienie złożoności problemów i kategorii ekonomicznych gospodarki żywnościowej |
C-2 | Przedstawienie mechanizmów ekonomicznych funkcjonowania agrobiznesu w skali makro- i mezoekonomicznej, studia przypadków określonych branż i firm |
C-3 | Przedstawienie wybranych elementów otoczenia gospodarki żywnościowej oraz ich wzajemnego oddziaływania, przede wszystkim w sferze finansów i kredytowania oraz powiązania z rynkiem |
C-4 | Dokonanie analizy funkcjonowania gospodarki żywnościowej i przemian strukturalnych dokonywana w aspekcie uczestnictwa Polski w Unii Europejskiej - wykorzystanie funduszy unijnych i rozwój nowoczesnej struktury instytucjonalnej |
C-5 | Przedstawienie programów operacyjnych rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawowe kategorie gospodarki żywnościowej | 2 |
T-A-2 | Gospodarka żywnościowa na tle gospodarki narodowej. Rodzaje i typy integracji | 2 |
T-A-3 | Analiza przypadku. Finansowanie agrobiznesu. | 2 |
T-A-4 | Przedsiębiorstwo gospodarki żywnościowej na rynku. .Analizy branży (sektora). Studium przypadku | 1 |
T-A-5 | Struktura instytucjonalna i jej funkcjonowanie. Przemiany strukturalne gospodarki żywnościowej Polski w Unii Europejskiej | 1 |
T-A-6 | zaliczenie | 1 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Gospodarka żywnościowa jako subsystem gospodarki narodowej | 1 |
T-W-2 | Agrobiznes i uwarunkowania rozwoju. Otoczenie rynkowe i instytucjonalne agrobiznesu | 1 |
T-W-3 | Gospodarka zasobami. Procesy realne i strumienie pieniężne w agrobiznesie. System finansowy | 1 |
T-W-4 | Sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarki żywnościowej. Metody analizy sektorowej i branżowej | 1 |
T-W-5 | Gospodarka żywnościowa Polski w Unii Europejskiej – przemiany strukturalne | 1 |
T-W-6 | Zaliczenie | 1 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w cwiczeniach | 9 |
A-A-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 26 |
35 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 6 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia - studiowanie literatury | 9 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Objaśnienie , wyjaśnienie |
M-3 | Wykład konwersatoryjny |
M-4 | Wykład problemowy |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena osiągnięć studentów poprzez zadawanie pytań w trakcie zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Analiza i ocena aktywnosci studentów podczas zajęć |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_C07/3.2_W01 Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach. | E_1A_W05, E_1A_W01, E_1A_W06 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_C07/3.2_U01 Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej. | E_1A_U01, E_1A_U02, E_1A_U03, E_1A_U04 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_C07/3.2_K01 Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej | E_1A_K01, E_1A_K02, E_1A_K03 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_C07/3.2_W01 Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie zagadnień z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach. |
3,0 | Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 55%. | |
3,5 | Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 65%. | |
4,0 | Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 75%. | |
4,5 | Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 85%. | |
5,0 | Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 95%. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_C07/3.2_U01 Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej. | 2,0 | Student nie potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej. |
3,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 55% | |
3,5 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 65% | |
4,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 75% | |
4,5 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 85% | |
5,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_C07/3.2_K01 Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej | 2,0 | Student nie jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej |
3,0 | Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 55%. | |
3,5 | Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 65%. | |
4,0 | Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 75%. | |
4,5 | Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 85%. | |
5,0 | Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 95%. |
Literatura podstawowa
- Woś A.(red.), Agrobiznes, Key Test, Warszawa, 2010, t. I, t.2.
- praca zbiorowa, Encyklopedia Agrobiznesu, Wyd. Fundacja Innowacja, Warszawa, 1998
- Grabowski S., Ekonomika Gospodarki Żywnościowej, PWSBiA, Warszawa, 2001
- Kapusta F., Teoria Agrobiznesu, AE im. O.Langego we Wrocławiu, Wrocław, 2001
- Poczta W., Regionalne zróżnicowanie agrobiznesu, AE Poznań, Poznań, 2008
- Poczta W., Kamieńska A., Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej, AE Poznań, Poznań, 2004
- Bartosz Mickiewicz, Green economy and agribusiness : new agrarian transformation in Belarus, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa, 2020
Literatura dodatkowa
- Tomczak F., Od rolnictwa do agrobiznesu, PWE Warszawa, Warszawa, 2004
- Kosiorek M., Propedeutyka procesów integracyjnych w agrobiznesie, AE Poznań, Poznań, 2003