Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Ekonomia (N1)

Sylabus przedmiotu Ekonomika gospodarki żywnościowej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ekonomia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ekonomika gospodarki żywnościowej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Teodor Skotarczak <Teodor.Skotarczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 6 0,60,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 9 1,40,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość zagadnień z zakresu mikroekonomii
W-2Znajomość zagadnień z zakresu makroekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedstawienie złożoności problemów i kategorii ekonomicznych gospodarki żywnościowej
C-2Przedstawienie mechanizmów ekonomicznych funkcjonowania agrobiznesu w skali makro- i mezoekonomicznej, studia przypadków określonych branż i firm
C-3Przedstawienie wybranych elementów otoczenia gospodarki żywnościowej oraz ich wzajemnego oddziaływania, przede wszystkim w sferze finansów i kredytowania oraz powiązania z rynkiem
C-4Dokonanie analizy funkcjonowania gospodarki żywnościowej i przemian strukturalnych dokonywana w aspekcie uczestnictwa Polski w Unii Europejskiej - wykorzystanie funduszy unijnych i rozwój nowoczesnej struktury instytucjonalnej
C-5Przedstawienie programów operacyjnych rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawowe kategorie gospodarki żywnościowej2
T-A-2Gospodarka żywnościowa na tle gospodarki narodowej. Rodzaje i typy integracji2
T-A-3Analiza przypadku. Finansowanie agrobiznesu.2
T-A-4Przedsiębiorstwo gospodarki żywnościowej na rynku. .Analizy branży (sektora). Studium przypadku1
T-A-5Struktura instytucjonalna i jej funkcjonowanie. Przemiany strukturalne gospodarki żywnościowej Polski w Unii Europejskiej1
T-A-6zaliczenie1
9
wykłady
T-W-1Gospodarka żywnościowa jako subsystem gospodarki narodowej1
T-W-2Agrobiznes i uwarunkowania rozwoju. Otoczenie rynkowe i instytucjonalne agrobiznesu1
T-W-3Gospodarka zasobami. Procesy realne i strumienie pieniężne w agrobiznesie. System finansowy1
T-W-4Sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarki żywnościowej. Metody analizy sektorowej i branżowej1
T-W-5Gospodarka żywnościowa Polski w Unii Europejskiej – przemiany strukturalne1
T-W-6Zaliczenie1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w cwiczeniach9
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia26
35
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach6
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia - studiowanie literatury9
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie , wyjaśnienie
M-3Wykład konwersatoryjny
M-4Wykład problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studentów poprzez zadawanie pytań w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza i ocena aktywnosci studentów podczas zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_C07/3.2_W01
Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach.
E_1A_W05, E_1A_W01, E_1A_W06C-1, C-2, C-3, C-4, C-5T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_C07/3.2_U01
Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej.
E_1A_U01, E_1A_U02, E_1A_U03, E_1A_U04C-1, C-2, C-3, C-4, C-5T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
E_1A_C07/3.2_K01
Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej
E_1A_K01, E_1A_K02, E_1A_K03C-1, C-2, C-3, C-4, C-5T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_1A_C07/3.2_W01
Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach.
2,0Student nie zna i nie rozumie zagadnień z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach.
3,0Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 55%.
3,5Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 65%.
4,0Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 75%.
4,5Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 85%.
5,0Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 95%.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_1A_C07/3.2_U01
Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej.
2,0Student nie potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej.
3,0Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 55%
3,5Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 65%
4,0Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 75%
4,5Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 85%
5,0Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej 95%

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
E_1A_C07/3.2_K01
Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej
2,0Student nie jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej
3,0Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 55%.
3,5Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 65%.
4,0Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 75%.
4,5Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 85%.
5,0Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 95%.

Literatura podstawowa

  1. Woś A.(red.), Agrobiznes, Key Test, Warszawa, 2010, t. I, t.2.
  2. praca zbiorowa, Encyklopedia Agrobiznesu, Wyd. Fundacja Innowacja, Warszawa, 1998
  3. Grabowski S., Ekonomika Gospodarki Żywnościowej, PWSBiA, Warszawa, 2001
  4. Kapusta F., Teoria Agrobiznesu, AE im. O.Langego we Wrocławiu, Wrocław, 2001
  5. Poczta W., Regionalne zróżnicowanie agrobiznesu, AE Poznań, Poznań, 2008
  6. Poczta W., Kamieńska A., Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej, AE Poznań, Poznań, 2004
  7. Bartosz Mickiewicz, Green economy and agribusiness : new agrarian transformation in Belarus, Wydawnictwo C. H. Beck, Warszawa, 2020

Literatura dodatkowa

  1. Tomczak F., Od rolnictwa do agrobiznesu, PWE Warszawa, Warszawa, 2004
  2. Kosiorek M., Propedeutyka procesów integracyjnych w agrobiznesie, AE Poznań, Poznań, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawowe kategorie gospodarki żywnościowej2
T-A-2Gospodarka żywnościowa na tle gospodarki narodowej. Rodzaje i typy integracji2
T-A-3Analiza przypadku. Finansowanie agrobiznesu.2
T-A-4Przedsiębiorstwo gospodarki żywnościowej na rynku. .Analizy branży (sektora). Studium przypadku1
T-A-5Struktura instytucjonalna i jej funkcjonowanie. Przemiany strukturalne gospodarki żywnościowej Polski w Unii Europejskiej1
T-A-6zaliczenie1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Gospodarka żywnościowa jako subsystem gospodarki narodowej1
T-W-2Agrobiznes i uwarunkowania rozwoju. Otoczenie rynkowe i instytucjonalne agrobiznesu1
T-W-3Gospodarka zasobami. Procesy realne i strumienie pieniężne w agrobiznesie. System finansowy1
T-W-4Sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarki żywnościowej. Metody analizy sektorowej i branżowej1
T-W-5Gospodarka żywnościowa Polski w Unii Europejskiej – przemiany strukturalne1
T-W-6Zaliczenie1
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w cwiczeniach9
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia26
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach6
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia - studiowanie literatury9
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_1A_C07/3.2_W01Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_W05Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu rolę człowieka jako podmiotu tworzącego i działającego w instytucjach społeczno-gospodarczych, a także zarządzającego nimi, rodzaje więzi społecznych, ich wpływ na gospodarkę oraz rządzące nimi prawidłowości
E_1A_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu fakty i zjawiska gospodarcze i społeczne oraz teorie wyjaśniające złożone zależności między nimi stanowiące podstawową wiedzę ogólną z dyscypliny ekonomia i finanse, a także wybrane zagadnienia z zakresu wiedzy szczegółowej
E_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia z zakresu metod ilościowych (w tym matematyki, statystyki, ekonometrii i teorii podejmowania decyzji), a także metody i narzędzia (w tym informatyczne) pozyskiwania, przetwarzania i prezentacji danych dotyczących zjawisk i procesów społeczno-gospodarczych
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie złożoności problemów i kategorii ekonomicznych gospodarki żywnościowej
C-2Przedstawienie mechanizmów ekonomicznych funkcjonowania agrobiznesu w skali makro- i mezoekonomicznej, studia przypadków określonych branż i firm
C-3Przedstawienie wybranych elementów otoczenia gospodarki żywnościowej oraz ich wzajemnego oddziaływania, przede wszystkim w sferze finansów i kredytowania oraz powiązania z rynkiem
C-4Dokonanie analizy funkcjonowania gospodarki żywnościowej i przemian strukturalnych dokonywana w aspekcie uczestnictwa Polski w Unii Europejskiej - wykorzystanie funduszy unijnych i rozwój nowoczesnej struktury instytucjonalnej
C-5Przedstawienie programów operacyjnych rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej
Treści programoweT-W-1Gospodarka żywnościowa jako subsystem gospodarki narodowej
T-W-2Agrobiznes i uwarunkowania rozwoju. Otoczenie rynkowe i instytucjonalne agrobiznesu
T-W-3Gospodarka zasobami. Procesy realne i strumienie pieniężne w agrobiznesie. System finansowy
T-W-4Sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarki żywnościowej. Metody analizy sektorowej i branżowej
T-W-5Gospodarka żywnościowa Polski w Unii Europejskiej – przemiany strukturalne
T-A-1Podstawowe kategorie gospodarki żywnościowej
T-A-2Gospodarka żywnościowa na tle gospodarki narodowej. Rodzaje i typy integracji
T-A-3Analiza przypadku. Finansowanie agrobiznesu.
T-A-4Przedsiębiorstwo gospodarki żywnościowej na rynku. .Analizy branży (sektora). Studium przypadku
T-A-5Struktura instytucjonalna i jej funkcjonowanie. Przemiany strukturalne gospodarki żywnościowej Polski w Unii Europejskiej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie , wyjaśnienie
M-3Wykład konwersatoryjny
M-4Wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studentów poprzez zadawanie pytań w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza i ocena aktywnosci studentów podczas zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie zagadnień z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach.
3,0Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 55%.
3,5Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 65%.
4,0Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 75%.
4,5Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 85%.
5,0Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej oraz procesów gopodarczych zachodzących w tych przedsiębiorstwach w co najmniej w 95%.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_1A_C07/3.2_U01Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_U01Potrafi wykorzystać wiedzę do identyfikacji i interpretacji procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych z wykorzystaniem metod i narzędzi właściwych dla ekonomii
E_1A_U02Potrafi zastosować wiedzę do formułowania i rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów dotyczących procesów i zjawisk społeczno-gospodarczych w mikro-, mezo- i makroskali
E_1A_U03Potrafi rozwiązywać zadania i problemy w warunkach nie w pełni przewidywalnych, dobierając właściwie źródła i informacje z nich pochodzące, dokonując ich oceny, krytycznej analizy i syntezy
E_1A_U04Potrafi dobrać i stosować właściwe metody i narzędzia, w tym zaawansowane techniki informacyjno-komunikacyjne do analizowania i prognozowania procesów i zjawisk ekonomicznych oraz rozwiązywania problemów gospodarczych
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie złożoności problemów i kategorii ekonomicznych gospodarki żywnościowej
C-2Przedstawienie mechanizmów ekonomicznych funkcjonowania agrobiznesu w skali makro- i mezoekonomicznej, studia przypadków określonych branż i firm
C-3Przedstawienie wybranych elementów otoczenia gospodarki żywnościowej oraz ich wzajemnego oddziaływania, przede wszystkim w sferze finansów i kredytowania oraz powiązania z rynkiem
C-4Dokonanie analizy funkcjonowania gospodarki żywnościowej i przemian strukturalnych dokonywana w aspekcie uczestnictwa Polski w Unii Europejskiej - wykorzystanie funduszy unijnych i rozwój nowoczesnej struktury instytucjonalnej
C-5Przedstawienie programów operacyjnych rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej
Treści programoweT-W-1Gospodarka żywnościowa jako subsystem gospodarki narodowej
T-W-2Agrobiznes i uwarunkowania rozwoju. Otoczenie rynkowe i instytucjonalne agrobiznesu
T-W-3Gospodarka zasobami. Procesy realne i strumienie pieniężne w agrobiznesie. System finansowy
T-W-4Sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarki żywnościowej. Metody analizy sektorowej i branżowej
T-W-5Gospodarka żywnościowa Polski w Unii Europejskiej – przemiany strukturalne
T-A-1Podstawowe kategorie gospodarki żywnościowej
T-A-2Gospodarka żywnościowa na tle gospodarki narodowej. Rodzaje i typy integracji
T-A-3Analiza przypadku. Finansowanie agrobiznesu.
T-A-4Przedsiębiorstwo gospodarki żywnościowej na rynku. .Analizy branży (sektora). Studium przypadku
T-A-5Struktura instytucjonalna i jej funkcjonowanie. Przemiany strukturalne gospodarki żywnościowej Polski w Unii Europejskiej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie , wyjaśnienie
M-3Wykład konwersatoryjny
M-4Wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studentów poprzez zadawanie pytań w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza i ocena aktywnosci studentów podczas zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej.
3,0Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 55%
3,5Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 65%
4,0Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 75%
4,5Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej w co najmniej 85%
5,0Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do analizy ekonomicznych zagadnień dotyczących działalności przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej 95%
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięE_1A_C07/3.2_K01Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówE_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy, umiejętności i odbieranych treści, uznania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, a także ma świadomość konieczności zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązaniem problemu
E_1A_K02Jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych, współorganizowania przedsięwzięć dla środowiska społecznego, a także inicjowania działań na rzecz interesu publicznego
E_1A_K03Jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie złożoności problemów i kategorii ekonomicznych gospodarki żywnościowej
C-2Przedstawienie mechanizmów ekonomicznych funkcjonowania agrobiznesu w skali makro- i mezoekonomicznej, studia przypadków określonych branż i firm
C-3Przedstawienie wybranych elementów otoczenia gospodarki żywnościowej oraz ich wzajemnego oddziaływania, przede wszystkim w sferze finansów i kredytowania oraz powiązania z rynkiem
C-4Dokonanie analizy funkcjonowania gospodarki żywnościowej i przemian strukturalnych dokonywana w aspekcie uczestnictwa Polski w Unii Europejskiej - wykorzystanie funduszy unijnych i rozwój nowoczesnej struktury instytucjonalnej
C-5Przedstawienie programów operacyjnych rozwoju rolnictwa i gospodarki żywnościowej
Treści programoweT-W-1Gospodarka żywnościowa jako subsystem gospodarki narodowej
T-W-2Agrobiznes i uwarunkowania rozwoju. Otoczenie rynkowe i instytucjonalne agrobiznesu
T-W-3Gospodarka zasobami. Procesy realne i strumienie pieniężne w agrobiznesie. System finansowy
T-W-4Sytuacja produkcyjno-ekonomiczna gospodarki żywnościowej. Metody analizy sektorowej i branżowej
T-W-5Gospodarka żywnościowa Polski w Unii Europejskiej – przemiany strukturalne
T-A-1Podstawowe kategorie gospodarki żywnościowej
T-A-2Gospodarka żywnościowa na tle gospodarki narodowej. Rodzaje i typy integracji
T-A-3Analiza przypadku. Finansowanie agrobiznesu.
T-A-4Przedsiębiorstwo gospodarki żywnościowej na rynku. .Analizy branży (sektora). Studium przypadku
T-A-5Struktura instytucjonalna i jej funkcjonowanie. Przemiany strukturalne gospodarki żywnościowej Polski w Unii Europejskiej
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie , wyjaśnienie
M-3Wykład konwersatoryjny
M-4Wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena osiągnięć studentów poprzez zadawanie pytań w trakcie zajęć
S-2Ocena formująca: Analiza i ocena aktywnosci studentów podczas zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej
3,0Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 55%.
3,5Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 65%.
4,0Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 75%.
4,5Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 85%.
5,0Student jest gotów do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy w ramach przedsiebiorstwa gospodarki żywnościowej w co najmniej 95%.