Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo i higiena pracy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Gospodarka turystyczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo i higiena pracy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nieruchomości
Nauczyciel odpowiedzialny Monika Śpiewak-Szyjka <monika.spiewak-szyjka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Przedmiot nie wymaga wiadomości wstępnych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uzyskanie podstawowej wiedzy w zakresie BHP.
C-2Umiejętność organizacji bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Podstawowe regulacje prawne z zakresu BHP. Instytucje nadzoru nad warunkami pracy.1
T-W-2Podstawowe prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie BHP.2
T-W-3Wybrane czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w miejscu pracy.2
T-W-4Ocena ryzyka zawodowego.2
T-W-5Pierwsza pomoc.2
T-W-6Profilaktyka i higiena w miejscu pracy.1
T-W-7Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej.4
T-W-8Zaliczenie przedmiotu.1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Zapoznanie się z literaturą przedmiotu.5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia.5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (opis, anegdota, wyjaśnianie).
M-2Metody problemowe i aktywizujące (wykład konwersatoryjny, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna).
M-3Metody eksponujące (film, ekspozycja).

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_A01/1.1_W01
Zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP.
GT_1A_W02C-2, C-1T-W-1, T-W-7, T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-8, T-W-6M-3, M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_A01/1.1_U01
Potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy.
GT_1A_U08C-1, C-2T-W-3, T-W-6, T-W-4, T-W-7, T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-8M-2, M-3, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
GT_1A_A01/1.1_K01
Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP.
GT_1A_K01C-2, C-1T-W-7, T-W-2, T-W-8, T-W-6, T-W-4, T-W-5, T-W-3, T-W-1M-2, M-3, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_A01/1.1_W01
Zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP.
2,0Student nie zna i nie rozumie zakresu bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Nie zna i nie rozumie przepisów obowiązujących pracodawcę i pracownika w zakresie BHP.
3,0Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dostatecznym.
3,5Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dostatecznym plus.
4,0Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dobrym.
4,5Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dobrym plus.
5,0Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu bardzo dobrym.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_A01/1.1_U01
Potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy.
2,0Student nie potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student nie potrafi zorganizować bezpiecznego miejsca pracy.
3,0Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dostatecznym.
3,5Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dostatecznym plus.
4,0Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dobrym.
4,5Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dobrym plus.
5,0Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu bardzo dobrym.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
GT_1A_A01/1.1_K01
Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP.
2,0Student nie jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP.
3,0Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dostatecznym.
3,5Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dostatecznym plus.
4,0Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dobrym.
4,5Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dobrym plus.
5,0Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu bardzo dobrym.

Literatura podstawowa

  1. Rączkowski B., BHP w praktyce, ODDK, Gdańsk, 2020, 18

Literatura dodatkowa

  1. E. Kevin Kelloway, Karina Nielsen, Jennifer K. Dimoff, Leadership Behaviours Impact Organizational Safety. How Leadership Behaviours Impact Orgaznizational Safet and Well-Being, Wiley - Blackwall, New Jersey, 2017
  2. Zołyński J., Praca w warunkach stwarzających zagrożenia dla życia lub zdrowia pracownika, ODDK, Gdańsk, 2021

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe regulacje prawne z zakresu BHP. Instytucje nadzoru nad warunkami pracy.1
T-W-2Podstawowe prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie BHP.2
T-W-3Wybrane czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w miejscu pracy.2
T-W-4Ocena ryzyka zawodowego.2
T-W-5Pierwsza pomoc.2
T-W-6Profilaktyka i higiena w miejscu pracy.1
T-W-7Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej.4
T-W-8Zaliczenie przedmiotu.1
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Zapoznanie się z literaturą przedmiotu.5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia.5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_A01/1.1_W01Zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_W02Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu rolę człowieka jako podmiotu tworzącego i działającego w strukturach społeczno-gospodarczych, w tym związanych z turystyką
Cel przedmiotuC-2Umiejętność organizacji bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.
C-1Uzyskanie podstawowej wiedzy w zakresie BHP.
Treści programoweT-W-1Podstawowe regulacje prawne z zakresu BHP. Instytucje nadzoru nad warunkami pracy.
T-W-7Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej.
T-W-4Ocena ryzyka zawodowego.
T-W-2Podstawowe prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie BHP.
T-W-3Wybrane czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w miejscu pracy.
T-W-5Pierwsza pomoc.
T-W-8Zaliczenie przedmiotu.
T-W-6Profilaktyka i higiena w miejscu pracy.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące (film, ekspozycja).
M-1Metody podające (opis, anegdota, wyjaśnianie).
M-2Metody problemowe i aktywizujące (wykład konwersatoryjny, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna).
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna i nie rozumie zakresu bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Nie zna i nie rozumie przepisów obowiązujących pracodawcę i pracownika w zakresie BHP.
3,0Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dostatecznym.
3,5Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dostatecznym plus.
4,0Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dobrym.
4,5Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu dobrym plus.
5,0Student zna i rozumie zakres bezpiecznego i higienicznego trybu funkcjonowania w miejscu pracy. Zna i rozumie przepisy obowiązujące pracodawcę i pracownika w zakresie BHP w stopniu bardzo dobrym.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_A01/1.1_U01Potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_U08Potrafi planować i organizować indywidulaną pracę oraz współdziałać z innymi osobami w ramach realizacji prac zespołowych, także o charakterze interdyscyplinarnym
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie podstawowej wiedzy w zakresie BHP.
C-2Umiejętność organizacji bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.
Treści programoweT-W-3Wybrane czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w miejscu pracy.
T-W-6Profilaktyka i higiena w miejscu pracy.
T-W-4Ocena ryzyka zawodowego.
T-W-7Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej.
T-W-5Pierwsza pomoc.
T-W-1Podstawowe regulacje prawne z zakresu BHP. Instytucje nadzoru nad warunkami pracy.
T-W-2Podstawowe prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie BHP.
T-W-8Zaliczenie przedmiotu.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe i aktywizujące (wykład konwersatoryjny, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna).
M-3Metody eksponujące (film, ekspozycja).
M-1Metody podające (opis, anegdota, wyjaśnianie).
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student nie potrafi zorganizować bezpiecznego miejsca pracy.
3,0Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dostatecznym.
3,5Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dostatecznym plus.
4,0Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dobrym.
4,5Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu dobrym plus.
5,0Student potrafi zorganizować bezpieczne i higieniczne warunki pracy oraz reagować na pojawiające się zagrożenia. Student potrafi zorganizować bezpieczne miejsce pracy w stopniu bardzo dobrym.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięGT_1A_A01/1.1_K01Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówGT_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy i umiejętności, a także odbieranych treści
Cel przedmiotuC-2Umiejętność organizacji bezpiecznych i higienicznych warunków pracy.
C-1Uzyskanie podstawowej wiedzy w zakresie BHP.
Treści programoweT-W-7Środki ochrony indywidualnej i zbiorowej.
T-W-2Podstawowe prawa i obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie BHP.
T-W-8Zaliczenie przedmiotu.
T-W-6Profilaktyka i higiena w miejscu pracy.
T-W-4Ocena ryzyka zawodowego.
T-W-5Pierwsza pomoc.
T-W-3Wybrane czynniki szkodliwe, uciążliwe i niebezpieczne w miejscu pracy.
T-W-1Podstawowe regulacje prawne z zakresu BHP. Instytucje nadzoru nad warunkami pracy.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe i aktywizujące (wykład konwersatoryjny, metoda przypadków, dyskusja dydaktyczna).
M-3Metody eksponujące (film, ekspozycja).
M-1Metody podające (opis, anegdota, wyjaśnianie).
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Test jednokrotnego wyboru.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP.
3,0Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dostatecznym.
3,5Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dostatecznym plus.
4,0Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dobrym.
4,5Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu dobrym plus.
5,0Student jest gotów do poniesienia konsekwencji wynikających z nieznajomości lub postępowania wbrew zaleceniom BHP w stopniu bardzo dobrym.