Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Ekonomika turystyki:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomika turystyki | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | ogólna wiedza z mikroekonomii, podstaw makroekonomii oraz podstaw turystyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | zapoznanie studentów z podstawowymi kategoriami ekonomicznymi i ich determinantami w obszarze turystyki |
C-2 | uświadomienie wpływu trurystyki na gospodarkę poprzez mechanizm efektów mnożnikowych |
C-3 | zapoznanie studentów z badaniami i analizami ekonomicznymi turystyki w skali makro- i mikroekonomicznej |
C-4 | stworzenie teoretycznych podstaw dla praktycznego wykorzystania wiedzy i narzędzi ekonomicznych w przedsiębiorstwach turystycznych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Rynek turystyczny – istota i mechanizm funkcjonowania | 4 |
T-A-2 | Działalność gospodarcza w turystyce | 4 |
T-A-3 | Wpływ turystyki na bilans płatniczy | 4 |
T-A-4 | Ekonomiczne funkcje turystyki | 2 |
T-A-5 | Efekty mnożnikowe turystyki w gospodarce | 4 |
T-A-6 | Koszty i korzyści rozwoju turystyki | 4 |
T-A-7 | Turystyka jako determinanta rozwoju regionalnego i lokalnego | 4 |
T-A-8 | Polityka turystyczna państwa. Zaliczenie | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ekonomika turystyki w systemie nauk ekonomicznych | 4 |
T-W-2 | Gospodarka turystyczna - struktura i cechy | 4 |
T-W-3 | Turystyka w systemie gospodarczym (PKB i zatrudnienie) | 4 |
T-W-4 | Uwarunkowania rozwoju turystyki | 2 |
T-W-5 | Znaczenie turystyki w wybranych krajach | 4 |
T-W-6 | Współczesne trendy w turystyce | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | przygotowanie do zaliczenia | 10 |
A-A-3 | przygotowanie prezentacji | 5 |
A-A-4 | przygotowanie do zajęć | 5 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | egzamin | 2 |
A-W-3 | poszukiwanie i analiza literatury przedmiotu | 10 |
A-W-4 | przygotowanie do egzaminu | 18 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające - wykład informacyjny |
M-2 | Metody aktywizujące - objaśnienie i dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Ćwiczenia praktyczne - zadania |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: aktywność na zajęciach i udział w dyskusjach |
S-2 | Ocena formująca: przygotowanie prezentacji |
S-3 | Ocena formująca: praca w grupach |
S-4 | Ocena formująca: kolokwium |
S-5 | Ocena podsumowująca: zaliczenie audytoriów jako wypadkowa wszystkich aktywności |
S-6 | Ocena podsumowująca: egzamin |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C10/3.4_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu komponenty rynku turystycznego, zwłaszcza wynikające ze specyfiki podjętej ścieżki kształcenia | GT_1A_W01, GT_1A_W03 | — | C-3, C-1, C-4 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-A-8, T-A-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-5, S-6, S-4 |
GT_1A_C10/3.4_W02 Zna i rozumie znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym i lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem zasad równoważonego rozwoju | GT_1A_W02, GT_1A_W04, GT_1A_W01, GT_1A_W03 | — | C-2, C-3, C-4 | T-W-3, T-A-1, T-W-4, T-A-4, T-A-5, T-A-3, T-A-7, T-A-2, T-W-5, T-A-6 | M-2, M-1, M-3 | S-2, S-3, S-4, S-1, S-6 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C10/3.4_U01 potrafi opisywać i interpretować podstawowe mechanizmy i związki pomiędzy sektorem turystycznym a gospodarką | GT_1A_U01, GT_1A_U04, GT_1A_U07 | — | C-2, C-3, C-1 | T-W-1, T-A-5, T-W-3, T-A-7, T-W-2, T-A-8, T-W-6, T-A-3 | M-1, M-2, M-3 | S-3, S-1, S-6, S-2, S-4 |
GT_1A_C10/3.4_U02 potrafi zidentyfikować związki przyczynowo-skutkowe w praktycznej działalności turystycznej | GT_1A_U05, GT_1A_U02, GT_1A_U01, GT_1A_U07, GT_1A_U08 | — | C-4 | T-A-5, T-A-7, T-W-6, T-A-6, T-A-4, T-A-2 | M-1, M-2, M-3 | S-6, S-2, S-3, S-1, S-5, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C10/3.4_K01 jest gotów do kreatywnego i przedsiębiorczego działania oraz ciągłego doskonalenia, w tym poprzez korzystanie z opinii ekspertów | GT_1A_K01, GT_1A_K02, GT_1A_K04 | — | C-3, C-4, C-2 | T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-4, T-W-5, T-A-8, T-A-5, T-W-6, T-A-6, T-A-7 | M-2, M-1, M-3 | S-3, S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C10/3.4_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu komponenty rynku turystycznego, zwłaszcza wynikające ze specyfiki podjętej ścieżki kształcenia | 2,0 | nie zna i nie rozumie komponentów rynku turystycznego |
3,0 | zna i rozumie komponenty rynku turystycznego w stopniu dostatecznym | |
3,5 | zna i rozumie komponenty rynku turystycznego w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | zna i rozumie komponenty rynku turystycznego w stopniu dobrym | |
4,5 | zna i rozumie komponenty rynku turystycznego w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | zna i rozumie komponenty rynku turystycznego w stopniu bardzo dobrym | |
GT_1A_C10/3.4_W02 Zna i rozumie znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym i lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem zasad równoważonego rozwoju | 2,0 | nie zna i nie rozumie znaczenia turystyki w rozwoju regionalnym i lokalnym |
3,0 | zna i rozumie znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym i lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem zasad równoważonego rozwoju w stopniu dostatecznym | |
3,5 | zna i rozumie znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym i lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem zasad równoważonego rozwoju w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | zna i rozumie znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym i lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem zasad równoważonego rozwoju w stopniu dobrym | |
4,5 | zna i rozumie znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym i lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem zasad równoważonego rozwoju w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | zna i rozumie znaczenie turystyki w rozwoju regionalnym i lokalnym ze szczególnym uwzględnieniem zasad równoważonego rozwoju w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C10/3.4_U01 potrafi opisywać i interpretować podstawowe mechanizmy i związki pomiędzy sektorem turystycznym a gospodarką | 2,0 | nie potrafi opisywać ani interpretować podstawowych mechanizmów i związki pomiędzy sektorem turystycznym a gospodarką |
3,0 | potrafi opisywać i interpretować podstawowe mechanizmy i związki pomiędzy sektorem turystycznym a gospodarką w stopniu dostatecznym | |
3,5 | potrafi opisywać i interpretować podstawowe mechanizmy i związki pomiędzy sektorem turystycznym a gospodarką w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | potrafi opisywać i interpretować podstawowe mechanizmy i związki pomiędzy sektorem turystycznym a gospodarką w stopniu dobrym | |
4,5 | potrafi opisywać i interpretować podstawowe mechanizmy i związki pomiędzy sektorem turystycznym a gospodarką w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | potrafi opisywać i interpretować podstawowe mechanizmy i związki pomiędzy sektorem turystycznym a gospodarką w stopniu bardzo dobrym | |
GT_1A_C10/3.4_U02 potrafi zidentyfikować związki przyczynowo-skutkowe w praktycznej działalności turystycznej | 2,0 | nie potrafi identyfikować związków przyczynowo-skutkowych w praktycznej działalności turystycznej |
3,0 | potrafi zidentyfikować związki przyczynowo-skutkowe w praktycznej działalności turystycznej w stopniu dostatecznym | |
3,5 | potrafi zidentyfikować związki przyczynowo-skutkowe w praktycznej działalności turystycznej w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | potrafi zidentyfikować związki przyczynowo-skutkowe w praktycznej działalności turystycznej w stopniu dobrym | |
4,5 | potrafi zidentyfikować związki przyczynowo-skutkowe w praktycznej działalności turystycznej w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | potrafi zidentyfikować związki przyczynowo-skutkowe w praktycznej działalności turystycznej w stopniu bardzo dobrym |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C10/3.4_K01 jest gotów do kreatywnego i przedsiębiorczego działania oraz ciągłego doskonalenia, w tym poprzez korzystanie z opinii ekspertów | 2,0 | nie jest gotów do kreatywnego i przedsiębiorczego działania ani ciągłego doskonalenia |
3,0 | jest gotów do kreatywnego i przedsiębiorczego działania oraz ciągłego doskonalenia, w tym poprzez korzystanie z opinii ekspertów w stopniu dostatecznym | |
3,5 | jest gotów do kreatywnego i przedsiębiorczego działania oraz ciągłego doskonalenia, w tym poprzez korzystanie z opinii ekspertów w stopniu więcej niż dostatecznym | |
4,0 | jest gotów do kreatywnego i przedsiębiorczego działania oraz ciągłego doskonalenia, w tym poprzez korzystanie z opinii ekspertów w stopniu dobrym | |
4,5 | jest gotów do kreatywnego i przedsiębiorczego działania oraz ciągłego doskonalenia, w tym poprzez korzystanie z opinii ekspertów w stopniu więcej niż dobrym | |
5,0 | jest gotów do kreatywnego i przedsiębiorczego działania oraz ciągłego doskonalenia, w tym poprzez korzystanie z opinii ekspertów w stopniu bardzo dobrym |
Literatura podstawowa
- Bąk I., Brelik A., Use of Tourism Intensity Indicators for Delimitation in European Union Countries, European Research Studies Journal, www.ersj.eu, 2022, Volume 03, pp. 273-283.
- A Brelik, G Grinberga-Zalite, Tourism Competitiveness of Poland Compared with Other European Countries, Proceedings of the 2019 International Conference Economic Science for Rural Development 2, 2019, tom 50, 37-43
- A. Brelik, GLOBALIZATION IN TOURISM, Economic Science for Rural Development Conference Proceedings, 2018
- Czyżewski A., Brelik A., Ekonomizacja turystyki jako problem badawczy. Wyzwania rozwoju turystyki, red. Balińska A., SGGW Warszawa, Warszawa, 2016
Literatura dodatkowa
- P Kułyk, A Brelik, Tourist competitiveness of Polish rural areas, International Strategic Management Association, University of Piraeus, 2019