Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie jakością | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekonomii, Finansów i Rachunkowości | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Janusz Myszczyszyn <Janusz.Myszczyszyn@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu podstaw zarządzania |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z teoretycznymi i praktycznymi podstawami zarządzania jakością w kontekście funkcjonowania podmiotów gospodarczych w warunkach gospodarki rynkowej, w tym z zakresu turystyki |
C-2 | Nabycie przez słuchaczy praktycznych umiejętności w stosowaniu zasad, metod i narzędzi zarządzania jakością w organizacji i na konkretnym stanowisku pracy |
C-3 | Poznanie przez studentów wymagań norm ISO serii 9000 i innych norm branżowych dotyczących przemysłu motoryzacyjnego , spożywczego, a także ukierunkowanych na środowisko i bezpieczeństwo |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Ocena jakości wyrobu z perspektywy klienta, w tym z zakresu usług turystycznych | 2 |
T-A-2 | Wybór i wyznaczanie wartości i stanów cech jakościowych usługi z perspektywy dostawcy. Zintegrowany system zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem. | 2 |
T-A-3 | Zaprojektowanie mapy procesów organizacji usługowej | 3 |
T-A-4 | Nagrody jakości | 2 |
T-A-5 | Wykorzystanie narzędzi jakości w praktyce funkcjonowania podmiotów gospodarczych | 2 |
T-A-6 | Rachunek kosztów jakości | 2 |
T-A-7 | Zapoznanie się z powszechnymi systemami z zakresu zarządzania jakoscią w tym systemu SUS 2_0. Określnie wymogów, celów i sposobu wprowadzenia sstemu do organziacji - aspekty praktyczne | 2 |
T-A-8 | Hipotetyczne przygotowanie do wprowadzenia systemu zarządzania jakością, w tym przygotowanie dokumnetóa do audytu, samoocena i hipotetyczny audyt na przykładzie systemu SUS 2.0 | 3 |
T-A-9 | Zaliczenie ćwiczeń | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Postrzeganie jakości, rozwój metod i zasad zarządzania jakością | 2 |
T-W-2 | Jakość jako czynnik konkurencyjności na rynku usług | 2 |
T-W-3 | Koncepcje zarządzania jakością | 3 |
T-W-4 | Ogólne zasady projektowania i wprowadzania systemów zarządzania jakością | 2 |
T-W-5 | Przegląd popularnych systemów zarządzania jakością w Polsce i na świecie | 2 |
T-W-6 | Narzędzia I metody wspomagające zarządzanie jakością | 2 |
T-W-7 | Ocena systemów zarządzania jakością - zajęcia praktyczne - wizyta w orgaznizacji | 3 |
T-W-8 | Pomiar i ocena systemu zarządzania jakością usług | 2 |
T-W-9 | Koszty jakości | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | Przygotowanie mapy procesów dla organziacji turtystycznej, w tym przygotowanie prezentacji z zakesu zarządzania jakością usług na wybranych przykłądach | 10 |
A-A-3 | Praca z książką / przegląd prasy związanej z jakością | 5 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 5 |
40 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | egzamin | 2 |
A-W-3 | Udział w konsultacjach | 2 |
A-W-4 | Przygotowanie do egzaminu | 6 |
A-W-5 | Przegląd literatury w tym czasopism naukowych i branżowych | 5 |
35 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca: wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | Metoda aktywizująca: dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Metody oparte na działalności praktycznej – ćwiczenia |
M-4 | Metody oparte na działalności praktycznej –prezentacje multimedialne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena aktywności na ćwiczeniach |
S-2 | Ocena formująca: ocena prezentacji multimedialnych |
S-3 | Ocena formująca: ocena efektów pracy z książką / przeglądu prasy związanej z jakością |
S-4 | Ocena podsumowująca: test wyboru + zadania otwarte - egzamin |
S-5 | Ocena formująca: Przygotowanie mapy procesów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C20/5.3_W02 Ma wiedzę dotyczącą koncepcji i zasad zarządzania jakością | GT_1A_W01 | — | C-1 | T-W-3, T-A-5, T-A-8, T-W-6, T-W-1, T-W-9, T-A-7, T-A-6, T-W-4, T-A-4, T-A-2, T-W-8, T-W-7, T-W-2, T-A-3, T-A-1, T-W-5 | M-1 | S-1, S-2, S-4, S-5 |
GT_1A_C20/5.3_W03 Ma wiedzę dotcyzącą zasad wdrażania systemów zarządzania jakością, rodzajów systemów, przygotowania mapy procesów, praktycznych aspektów funkcjonowania systemów zarządzania jakoscią | GT_1A_W02 | — | C-1 | T-W-4, T-A-5, T-A-7, T-A-6, T-A-8 | M-1 | S-1, S-2, S-4, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C20/5.3_U02 Potrafi wyjaśnić funkcjonowanie różnych systemów jakości, pojęcia jakości wyrobów i usłu, w tym usług turystycznych | GT_1A_U01 | — | C-2, C-3 | T-A-3, T-W-4, T-W-6, T-W-2, T-W-8, T-W-5, T-W-1, T-A-7, T-A-1, T-W-9, T-W-7, T-A-6, T-A-8, T-A-4, T-A-2, T-A-5, T-W-3 | M-4 | S-2, S-4, S-3 |
GT_1A_C20/5.3_U04 Potrafi wykorzystać narzędzia i metody dotcyzące zarządzania jakością loraz przeprowadzić rachunek kosztów jakości | GT_1A_U08 | — | C-2 | T-A-5, T-A-6, T-A-3, T-A-8, T-A-7 | M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-4, S-5 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_C20/5.3_K01 Jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy | GT_1A_K04 | — | C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-A-7, T-W-8, T-A-8, T-W-5, T-W-2 | M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-5 |
GT_1A_C20/5.3_K02 Angażuje się w proces nauczania | GT_1A_K04 | — | C-1, C-2, C-3 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-9 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C20/5.3_W02 Ma wiedzę dotyczącą koncepcji i zasad zarządzania jakością | 2,0 | Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć z zakresu koncepcji zarządzania jakością, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, -w zakresie wyrażania wiedzy popełnia bardzo dużo błędów merytotycznych |
3,0 | Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie stosunku do wiedzy jest średnio zainteresowany, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów. | |
4,0 | Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadycznie błędy . | |
4,5 | Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów. | |
5,0 | Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość poznawczą, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów. | |
GT_1A_C20/5.3_W03 Ma wiedzę dotcyzącą zasad wdrażania systemów zarządzania jakością, rodzajów systemów, przygotowania mapy procesów, praktycznych aspektów funkcjonowania systemów zarządzania jakoscią | 2,0 | Student: - nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć z zakresu zasad wdrażania systemów zarządzania jakościąi, - nie zna podstawowych pozycji literatury przedmiotu, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje obojętność, -w zakresie wyrażania wiedzy popełnia bardzo dużo błędów merytorycznych. |
3,0 | Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
4,0 | Student: - w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe prawie dokładnie, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia sporadycznie błędy . | |
4,5 | Student: - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów. | |
5,0 | Student: - w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie i ciekawość poznawczą, - w zakresie wyrażania wiedzy nie popełnia błędów. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C20/5.3_U02 Potrafi wyjaśnić funkcjonowanie różnych systemów jakości, pojęcia jakości wyrobów i usłu, w tym usług turystycznych | 2,0 | Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową. |
3,0 | Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy. | |
3,5 | Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy. | |
4,0 | Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej. | |
4,5 | Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego. | |
5,0 | Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego. | |
GT_1A_C20/5.3_U04 Potrafi wykorzystać narzędzia i metody dotcyzące zarządzania jakością loraz przeprowadzić rachunek kosztów jakości | 2,0 | Student: -nie potrafi zidentyfikować i poradzić sobie samodzielnie z trudnościami mogącymi pojawić się na każdym z etapów tworzenia pracy promocyjnej, nie operuje wiedzą kontekstową. |
3,0 | Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy. | |
3,5 | Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z nieznaczną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z procesem przygotowania zleconej pracy. | |
4,0 | Student: - potrafi identyfikować i samodzielnie radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji pracy promocyjnej. | |
4,5 | Student: - potrafi samodzielnie zidentyfikować i radzić sobie z podstawowymi trudnościami związanymi z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego. | |
5,0 | Student: - samodzielnie identyfikuje i rozwiązuje trudności związane z procesem preparacji własnego przedsięwzięcia badawczego. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_C20/5.3_K01 Jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy | 2,0 | W zakresie prac zespołowych student: - nie potrafi zaplanować i wykonać pracy na żadym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań). |
3,0 | W zakresie prac zespołowych student: - planuje i wykonuje pracę w sposób nieudolny na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań). | |
3,5 | W zakresie prac zespołowych student: - planuje i wykonuje pracę na poziomie podstawowym na każdym z jej etapów (przygotowawczy, inkubacyjny, olśnienia, wykonawczy, weryfikacji, prezentacji rozwiązań). | |
4,0 | W zakresie prac zespołowych student: - rozdysponowuje lub pomaga w rozdzieleniu zadań wśród członków zespołu, potrafi wykorzystywać informacje kontekstowe do realizacji zadań zespołowych. | |
4,5 | W zakresie prac zespołowych student: - potrafi samodzielnie zaplanować, sprecyzować cele i czynnie uczestniczyć w rozdysponowywaniu zadań i ich realizacji na każdym etapie pracy. | |
5,0 | W zakresie prac zespołowych student: potrafi samodzielnie zaplanować i sprecyzować cele, a także rozdzielić zadania między członków zespołu oraz panować nad współpracą w zespole (motywowanie do działania). Dba o terminowość i sposób prezentacji wyników. | |
GT_1A_C20/5.3_K02 Angażuje się w proces nauczania | 2,0 | W zakresie działania, postaw i motywacji: student unika podejmowania działań, nie wykazuje inicjatywy, wykazuje postawę nieprzychylną wobec wszelkich poczynań mauczyciela. |
3,0 | W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Wykazuje postawę neutralną (obojętną) wobec poleceń nauczyciela. | |
3,5 | W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie unika podejmowania działań, ale też nie podejmuje ich z własnej woli. Adaptuje się jednak do sytuacji dydaktycznych zaaranżowanych przez nauczyciela. Wykazuje postawę umiarkowanie przychylną wobec poczynań nauczyciela. | |
4,0 | W zakresie działania, postaw i motywacji: student dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł. Podejmuje działania z własnej woli, ale nie angażuje się spontanicznie. | |
4,5 | W zakresie działania, postaw i motywacji: student nie tylko dostosowuje się do sytuacji dydaktycznej, w jakiej się znalazł, ale i organizuje ją w pewien sposób wykazując przy tym przychylną postawę wobec poczynań nauczyciela. | |
5,0 | W zakresie działania, postaw i motywacji: student samorzutnie rozpoczyna danego rodzaju działania, kierując się przy tym pozytywną postawą wobec poczynań nauczyciela. |
Literatura podstawowa
- Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wydaw. Naukowe PWN, Warszawa, 2016
- Hamrol A., Mantura W., Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2016
- Łunarski J., Zarządzanie jakością. Standardy i zasady, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2012
- Modzelewski P., Opolski K., Zarządzanie jakością w usługach publicznych, Wyd. CeDeWu, Warszawa, 2015
- G. Wójcik, Zarządzanie jakością w aspekcie kosztowym, CeDeWu, Warszawa, 2020
- Wawak T., Doskonalenie jakości zarządzania w szkołach wyższych, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2019
- D.R Kiran, Total Quality Management, Elsevier - Health Sciences Division, 2016
Literatura dodatkowa
- Lisiecka K. (red), Menedżer jakości Podejście procesowe, Wydaw. Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Katowice, 2013
- Wójcik G., Koszty jakości, Difin, Poznan, 2014
- Marcelis W. J., Jongen W. M. F., Luning P. A., Zarządzanie jakością żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2016
- PN-EN ISO 9001:2015-10 - wersja polska (PN-EN ISO 9001:2015-10/Ap1:2017-08P), Polski Komitet Normalizacyjny, 2015