Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Organizacja i obsługa ruchu turystycznego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Organizacja i obsługa ruchu turystycznego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 4 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy ekonomii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z zasadami obsługi turystów na poszczególnych etapach podróży w środkach transportu i obiektach infrastruktury turystycznej w turystyce przyjazdowej i wyjazdowej. |
C-2 | Kształtowanie umiejętności projektowania i realizacji przedsięwzięć w zakresie organizacji i obsługi międzynarodowego ruchu turystycznego. |
C-3 | Uświadomienie zakresu obowiązków oraz oczekiwań wobec warsztatu zawodowego organizatora imprez międzynarodowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Wstęp do przewodnictwa i pilotażu wycieczek. Umowy turystyczne. | 3 |
T-A-2 | Obsługa podróżnicza. Dokumenty w obsłudze ruchu turystycznego krajowego i zagranicznego. | 2 |
T-A-3 | Kultura i etyka zawodu pracownika obsługi ruchu turystycznego. | 2 |
T-A-4 | Działalność i organizacja biura podróży | 2 |
T-A-5 | Dostępność komunikacyjna jako istotne kryterium generowania międzynarodowego ruchu turystycznego | 3 |
T-A-6 | Atrakcje turystyczne jako motyw podróży turystycznych. | 2 |
T-A-7 | Środki transportu turystycznego w obsłudze ruchu turystycznego. | 2 |
T-A-8 | Nowe trendy w obsłudze ruchu turystycznego | 3 |
T-A-9 | Rodzaje i kategorie obiektów noclegowych na przykładzie różnych krajów Europy. Cele i zadania obiektów noclegowych. | 4 |
T-A-10 | Zaliczenie | 2 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | studiowanie literatury przedmiotu | 15 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia | 10 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | metoda przypadków |
M-4 | dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: zadawanie pytań w trakicie zajęć |
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne, pytania otwarte |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D16/5.1_W01 Student zna i rozumie zasady organizacji obsługi ruchu turystycznego | GT_1A_W04, GT_1A_W01 | — | C-1 | T-A-4, T-A-3, T-A-5, T-A-7, T-A-1, T-A-8, T-A-2, T-A-9, T-A-6 | M-3, M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D16/5.1_U01 Student potrafi zorganizować obsługę ruchu turystycznego, zaplanować zadania niezbędne do realizacji imprezy turystycznej. | GT_1A_U08, GT_1A_U04, GT_1A_U01 | — | C-3, C-2 | T-A-9, T-A-7, T-A-6, T-A-1, T-A-4, T-A-8, T-A-5, T-A-2, T-A-3 | M-2, M-3, M-1, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D16/5.1_K01 Student jest gotów do określania alternatywnych rozwiązań dla nietypowych sytuacji w organizacji obsługi ruchu turystycznego | GT_1A_K01, GT_1A_K05, GT_1A_K04 | — | C-2, C-3 | T-A-2, T-A-7, T-A-4, T-A-9, T-A-6, T-A-1, T-A-3, T-A-5, T-A-8 | M-2, M-4, M-3, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D16/5.1_W01 Student zna i rozumie zasady organizacji obsługi ruchu turystycznego | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie zasad organizacji obsługi ruchu turystycznego |
3,0 | Student zna i rozumie zasady organizacji obsługi ruchu turystycznego w stopniu dostatecznym co najmniej w 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie zasady organizacji obsługi ruchu turystycznego w stopniu dostatecznym plus co najmniej w 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie zasady organizacji obsługi ruchu turystycznego w stopniu dobrym co najmniej w 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie zasady organizacji obsługi ruchu turystycznegow stopniu dobrym plus co najmniej w 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie zasady organizacji obsługi ruchu turystycznego w stopniu bardzo dobrym co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D16/5.1_U01 Student potrafi zorganizować obsługę ruchu turystycznego, zaplanować zadania niezbędne do realizacji imprezy turystycznej. | 2,0 | Student nie potrafi zorganizować obsługi ruchu turystycznego, zaplanować zadania niezbędne do realizacji imprezy turystycznej. |
3,0 | Student potrafi zorganizować obsługę ruchu turystycznego, zaplanować zadania niezbędne do realizacji imprezy turystycznej w stopniu dostatecznym w co najmniej 55% | |
3,5 | Student potrafi zorganizować obsługę ruchu turystycznego, zaplanować zadania niezbędne do realizacji imprezy turystycznej w stopniu dostatecznym plus w co najmniej 65% | |
4,0 | Student potrafi zorganizować obsługę ruchu turystycznego, zaplanować zadania niezbędne do realizacji imprezy turystycznej w stopniu dobrym w co najmniej 75% | |
4,5 | Student potrafi zorganizować obsługę ruchu turystycznego, zaplanować zadania niezbędne do realizacji imprezy turystycznej w stopniu dobrym plus w co najmniej 85% | |
5,0 | Student potrafi zorganizować obsługę ruchu turystycznego, zaplanować zadania niezbędne do realizacji imprezy turystycznej w stopniu bardzo dobrym w co najmniej 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D16/5.1_K01 Student jest gotów do określania alternatywnych rozwiązań dla nietypowych sytuacji w organizacji obsługi ruchu turystycznego | 2,0 | Student nie jest gotow do określania alternatywnych rozwiązań dla nietypowych sytuacji w organizacji obsługi ruchu turystycznego |
3,0 | Student jest gotow do określania alternatywnych rozwiązań dla nietypowych sytuacji w organizacji obsługi ruchu turystycznego w stopniu dostatecznym w co najmniej 55% | |
3,5 | Student jest gotow do określania alternatywnych rozwiązań dla nietypowych sytuacji w organizacji obsługi ruchu turystycznego w stopniu dostatecznym plus w co najmniej 65 % | |
4,0 | Student jest gotow do określania alternatywnych rozwiązań dla nietypowych sytuacji w organizacji obsługi ruchu turystycznego w stopniu dobrym w co najmniej 75 % | |
4,5 | Student jest gotow do określania alternatywnych rozwiązań dla nietypowych sytuacji w organizacji obsługi ruchu turystycznego w stopniu dobrym plus w co najmniej 85 % | |
5,0 | Student jest gotow do określania alternatywnych rozwiązań dla nietypowych sytuacji w organizacji obsługi ruchu turystycznegow stopniu bardzo dobrym w co najmniej 95% |
Literatura podstawowa
- Wojciech Lewicki ,Bogusław Stankiewicz, Wpływ ekonomicznych wskaźników na procesy zarządzania biurami podróży - studium przypadku mikroprzedsiębiorstwa z regionu miasta Szczecina, Wydawnictwo Społecznej Akademii Nauk, Warszawa, 2016, Przedsiębiorczość i Zarządzanie : Zarządzanie małym i średnim przedsiębiorstwem w Polsce : innowacyjne strategie, narzędzia i wdrożenia, 2016.vol. 51, P. 213-225, http://piz.san.edu.pl/docs/e-XVII-7-2.pdf
- Bogusław Stankiewicz Wojciech Lewicki, Istota ekologicznych rozwiązań transportowych w obiektach turystycznych Polski i Unii Europejskiej, Europa Regionum, Szczecin, 2015, TOM XXIV, https://wnus.edu.pl/er/de/issue/119/article/1211/
- B. Meyer (red.), Obsługa ruchu turystycznego, Warszawa, PWN, 2010, ISBN: 978-83-01-14820-1
Literatura dodatkowa
- Hącia Ewa, The Impact of Tourist Traffic on theFunctioning of Polish Seaside Health Resorts. Transportation Research Procedia, Elsevier, Transportation Research Procedia 16, 2016, https://www.researchgate.net/publication/310785910_The_Impact_of_Tourist_Traffic_on_the_Functioning_of_Polish_Seaside_Health_Resorts
- Wojciech Lewicki Bogusław Stankiewicz, Strategia koopetycji w aspekcie rozwoju ekoturystyki (studium przypadku - Euroregion Pomerania), Uniwersytet Szczeciński, Szczecin, 2015, Europa Regionum, 2015, Vol. 9, P. 29-38., http://www.wzieu.pl/zn/er24/ZN_ER24.pdf