Wydział Ekonomiczny - Gospodarka turystyczna (S1)
Sylabus przedmiotu Turystyka kongresowa i biznesowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Gospodarka turystyczna | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Turystyka kongresowa i biznesowa | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 7 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | ogólne pojęcie o podstawach turystykiogólne pojęcie o podstawach turystyki |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zdobycie praktycznej wiedzy z zakresu organizacji wyjazdów służbowych, spotkań biznesowych, targów branżowych, wyjazdów korporacyjnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Pojęcie turystyki biznesowej i kongresowej. | 2 |
T-A-2 | Turystyka biznesowa w przeszłości. Turystyka biznesowa a turystyka czasu wolnego. | 2 |
T-A-3 | Wyjazdy służbowe indywidualne i grupowe. Wzrost liczby turystów podróżujących w interesach. | 2 |
T-A-4 | Organizacja spotkań biznesowych - zebrań, kongresów, konferencji, seminariów, konwentów, zjazdów. | 2 |
T-A-5 | Organizacja targów, wystaw. Wspieranie turystyki związanej z uczestnictwem w targach, wystawach, giełdach. | 2 |
T-A-6 | Turystyka motywacyjna (organizowana przez pracodawców dla pracowników i ich rodzin) i korporacyjna. | 2 |
T-A-7 | Centra konferencyjne w Polsce i na świecie. Rodzaje centrów kongresowych. Morskie i lądowe warunki do odbywania kongresów. | 5 |
T-A-8 | Organizacja dużych międzynarodowych lub krajowych zjazdów uczonych, polityków, dyplomatów, przedstawicieli formacji zawodowych i organizacji. | 5 |
T-A-9 | Ośrodki recepcji turystyki w interesach – miasta, ośrodki przemysłowe i handlowe. Wpływ turystyki kongresowej na budżet państwa. | 2 |
T-A-10 | Zaliczenie. | 1 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w zajęciach | 25 |
A-A-2 | Przegląd literatury obowiązującej | 15 |
A-A-3 | Przegląd literatury uzupełniającej | 3 |
A-A-4 | Przygotowanie do zaliczenia | 7 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | wykład problemowy |
M-3 | metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne pytania otwarte |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D33/6.7_W01 Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki biznesowej | GT_1A_W01, GT_1A_W03 | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D33/6.7_U01 Student potrafi rozpoznać procesy związane z ogranizacją turystyki kongresowej i biznesowej | GT_1A_U02, GT_1A_U01 | — | C-1 | T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
GT_1A_D33/6.7_K01 Student jest gotowy do organizowania wyjazdów biznesowych i kongresowych | GT_1A_K01, GT_1A_K04 | — | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6, T-A-8, T-A-9 | M-1, M-3, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D33/6.7_W01 Student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki biznesowej | 2,0 | student nie zna i nie rozumie pojęcia z zakresu turystyki biznesowej |
3,0 | student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki biznesowej w co najmniej 55% | |
3,5 | student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki biznesowej w co najmniej 65% | |
4,0 | student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki biznesowej w co najmniej 75% | |
4,5 | student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki biznesowej w co najmniej 85% | |
5,0 | student zna i rozumie pojęcia z zakresu turystyki biznesowej w co najmniej 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D33/6.7_U01 Student potrafi rozpoznać procesy związane z ogranizacją turystyki kongresowej i biznesowej | 2,0 | Student nie potrafi rozpoznać procesów związanych z ogranizacją turystyki kongresowej i biznesowej |
3,0 | Student potrafi rozpoznać procesy związane z ogranizacją turystyki kongresowej i biznesowej w co najmniej 55% | |
3,5 | Student potrafi rozpoznać procesy związane z ogranizacją turystyki kongresowej i biznesowej w co najmniej 65% | |
4,0 | Student potrafi rozpoznać procesy związane z ogranizacją turystyki kongresowej i biznesowej w co najmniej 75% | |
4,5 | Student potrafi rozpoznać procesy związane z ogranizacją turystyki kongresowej i biznesowej w co najmniej 85% | |
5,0 | Student potrafi rozpoznać procesy związane z ogranizacją turystyki kongresowej i biznesowej w co najmniej 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
GT_1A_D33/6.7_K01 Student jest gotowy do organizowania wyjazdów biznesowych i kongresowych | 2,0 | Student nie jest gotowy do organizowania wyjazdów biznesowych i kongresowych |
3,0 | Student jest gotowy do organizowania wyjazdów biznesowych i kongresowych w co najmniej 55% | |
3,5 | Student jest gotowy do organizowania wyjazdów biznesowych i kongresowych w co najmniej 65% | |
4,0 | Student jest gotowy do organizowania wyjazdów biznesowych i kongresowych w co najmniej 75% | |
4,5 | Student jest gotowy do organizowania wyjazdów biznesowych i kongresowych w co najmniej 85% | |
5,0 | Student jest gotowy do organizowania wyjazdów biznesowych i kongresowych w co najmniej 95% |
Literatura podstawowa
- Katrina Glebova Wojciech Lewicki, Smart Cities and Tourism: Co-creating experiences, challenges and opportunities, Goodfellow Publishers Ltd, Oxford Anglia, 2022, ISBN: 9781915097088
- Krzysztof Cieślikowski., Zarządzanie turystyką biznesową : wybrane aspekty globalne i lokalne, Akademii Wychowania Fizycznego, Katowice, 2015, ISBN: 9788364036576
- Katarzyna Klimek, Turystyka biznesowa na globalnym rynku usług turystycznych, Uniwersytet Ekonomiczny, Kraków, 2012, ISBN: 9788372525772
Literatura dodatkowa
- Pyka, R., Business tourism as an instrument fo changing the image and sustainable metropolisation of postindustrial cities as exemplified by the city of katowice in poland, Center for European Regional and Local Studies of the University of Warsaw (E, Warszawa, 2021, (Studia Regionalne i Lokalne, 2021, 84(2):7-24)
- Bogusław Stankiewicz Wojciech Lewicki, Podstawy turystyki, rekreacji i hotelarstwa, Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin, 2020, ISBN 9788373655461
- Marta Sidorkiewicz, Turystyka biznesowa, Difin, Warszawa, 2011, ISBN 9788376414966