Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Odnawialne źródła energii (N1)

Sylabus przedmiotu Prowadzenie działalności gospodarczej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Odnawialne źródła energii
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Prowadzenie działalności gospodarczej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Sylwia Gołąb <sylwia.golab@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW8 12 1,20,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA8 6 0,80,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień makro- i mikroekonomicznych.
W-2Znajomość podstawowych przepisów prawa gospodarczego oraz ustawy o swobodzie działalności gospodarczej i prawa przedsiębiorców

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uzyskanie wiedzy koniecznej do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, usług, obsługi producentów i konsumentów.
C-2Uzyskanie wiedzy i umiejętności koniecznych do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, świadczenia usług dla podmiotów na rynku OZE

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Procedura zakładania własnej działalności gospodarczej. Wymagane dokumenty. Zasady wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej oraz Krajowego Rejestru Sądowego1
T-A-2Zasady tworzenia biznesplanu: pomysł na biznes w OZE, wizja i misja przedsiębiorstwa, analiza branży, plan marketingowy2
T-A-3Plan wydatków, kalkulacja kosztów, rachunek zysków i strat. Harmonogram działalności przedsiębiorstwa w krótkim i długim okresie2
T-A-4Zasoby przedsiębiorstwa, struktura organizacyjna i plan zatrudnienia. Analiza strategiczna i szacowanie ryzyka1
6
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do przedsiębiorczości. Gospodarka oparta na wiedzy. Systemy gospodarcze. Rynek i branże. Pojęcie przedsiębiorstwa, przedsiębiorcy, podstawy prawne funkcjonowania przedsiębiorstw.1
T-W-2Formy organizacyjno-prawne działalności gospodarczej, przedsiębiorstwa jednoosobowe, spółki, zasady działania.1
T-W-3Rejestracja działalności gospodarczej, CEIDG, KRS, wymagania szczegółowe przy prowadzeniu działalności gospodarczej1
T-W-4Modele rozwoju przedsiębiorczości - uwłaszczenie obywateli, konkurencja w zakresie świdczonych usług, tworzenie przedsiębiorstw działających z poczuciem misji, przedsiębiorstwa o charakterze komercyjnym.1
T-W-5Modele rozwoju przedsiębiorczości - przedsiębiorstwa wprowadzające na rynek produkty i usługi o charakterze innowacji, konsorcja i praca zespołowa przedsiębiorstw, przedsiębiorstwa ukierunkowane na wykorzystanie lokalnych zasobów surowcowych.1
T-W-6Kryteria rozwoju przedsiębiorczości - polityka państwa, uwarunkowania historyczne, przyjęta skala oceny poziomu techniki i technologii1
T-W-7Narzędzia sterowania rozwojem przedsiębiorczości - budowa strategii na poziomie gminy, instrumentarium decyzyjne, metody monitorowania, ewaluacja, benchmarking.1
T-W-8Przedsiębiorczość międzynarodowa - definicja, aspekty przedsiębiorczości tendencje w rozwoju, rola korporacji o globalnym zasięgu działania, rozwój małego i średniego biznesu, wspomaganie biznesu przez naukę.1
T-W-9Cechy charakterologiczne jednostki jako czynnik przedsiębiorczości.1
T-W-10Kultura organizacji przedsiębiorczej - indywidualizm, działanie kolektywne.1
T-W-11Rozwiązania pomocowe w obszarze rozwoju przedsiębiorczości lokalnej - polityka państwa w zakresie regulacji prawnych, wspieranie rynku pracy, integracja społeczna, aktywizacja zawodowa.1
T-W-12Etyka w działaniach gospodarczych.1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia12
A-A-3Konsultacje2
20
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach (wykłady)12
A-W-2Studiowanie literatury do wykładów.10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów.6
A-W-4Konsultacje2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład informacyjny.
M-2Metody aktywizujace - dyskusja dydaktyczna panelowa.
M-3Metoda projektów

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OZE_1A_O12-2_W01
Posiada wiedzę o przedsiębiorczości na poziomie umożliwiającym samodzielne kreowanie przedsięwzięcia gospodarczego w aktualnym stanie prawnym regulującym działalność gospodarczą.
OZE_1A_W23C-1T-W-3, T-W-2, T-W-6, T-W-8, T-W-10, T-W-11, T-W-4, T-W-5, T-W-7, T-W-9M-1, M-2S-1
OZE_1A_O12-2_W02
Posiada wiedzę o procedurze zakładania działalności gospodarczej i zasadach oraz wymogach formalnych prowadzenia przedsiębiorstwa. Identyfikuje żródła pozyskiwania kapitału do prowadzenia biznesu oraz definiuje podstawowe działania wspierające rozwój przedsiębiorstwa.
OZE_1A_W23C-2T-W-2, T-W-4, T-W-11, T-W-1, T-W-6, T-W-5, T-W-9, T-W-8, T-W-3, T-W-10, T-W-7, T-W-12M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OZE_1A_O12-2_U01
Potrafi oszacować słabe i mocne strony przewidywanego przedsięwzięcia gospodarczego.
OZE_1A_U09C-1T-W-3, T-W-6, T-W-8, T-W-4, T-W-5M-2S-1
OZE_1A_O12-2_U02
Potrafi przygotować biznesplan dla nowego przedsięwzięcia. Dobrać odpowiednie zasoby, dokonać kalkulacji kosztów i przychodów oraz oszacować ryzyko podejmowanych działań
OZE_1A_U09C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OZE_1A_O12-2_K01
Jest osobą przedsiebiorczą rozumie potrzebę kreatywnego działania.
OZE_1A_K03C-1, C-2T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-1, T-W-3, T-W-6, T-W-4M-2, M-3, M-1S-2, S-1
OZE_1A_O12-2_K02
Wykazuje cechy dobrego organizatora, postępuje etycznie, rozumie konieczność systematycznego uzupełniania posiadanej wiedzy.
OZE_1A_K06C-1, C-2T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-1, T-W-2, T-W-8, T-W-10, T-W-11, T-W-5, T-W-7M-2, M-3, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OZE_1A_O12-2_W01
Posiada wiedzę o przedsiębiorczości na poziomie umożliwiającym samodzielne kreowanie przedsięwzięcia gospodarczego w aktualnym stanie prawnym regulującym działalność gospodarczą.
2,0
3,0Student posiada podstawowa wiedzę o prowadzeniu działalnosci gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
OZE_1A_O12-2_W02
Posiada wiedzę o procedurze zakładania działalności gospodarczej i zasadach oraz wymogach formalnych prowadzenia przedsiębiorstwa. Identyfikuje żródła pozyskiwania kapitału do prowadzenia biznesu oraz definiuje podstawowe działania wspierające rozwój przedsiębiorstwa.
2,0
3,0Student posiada podstawowa wiedzę o prowadzeniu działalnosci gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OZE_1A_O12-2_U01
Potrafi oszacować słabe i mocne strony przewidywanego przedsięwzięcia gospodarczego.
2,0
3,0Student umie w podstawowym zakresie ocenić przedsiewzięcie gospodarcze.
3,5
4,0
4,5
5,0
OZE_1A_O12-2_U02
Potrafi przygotować biznesplan dla nowego przedsięwzięcia. Dobrać odpowiednie zasoby, dokonać kalkulacji kosztów i przychodów oraz oszacować ryzyko podejmowanych działań
2,0
3,0Student umie przygotować biznasplan w zakresie podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OZE_1A_O12-2_K01
Jest osobą przedsiebiorczą rozumie potrzebę kreatywnego działania.
2,0
3,0Potrafi połączyć posiadaną wiedzę z zagadnieniami ogólnospołecznymi w działaności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
OZE_1A_O12-2_K02
Wykazuje cechy dobrego organizatora, postępuje etycznie, rozumie konieczność systematycznego uzupełniania posiadanej wiedzy.
2,0
3,0Student ocenia relacje pomiędzy posiadaną wiedzą a przyszłościowymi działaniami w rozwoju przedsiebiorczości.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pawlik A., Przedsiębiorczość, UJK, Kielce, 2016
  2. Acocella N., Zasady polityki gospodarczej., Wyd. PWN, Warszawa, 2002
  3. Andrzej Lazarowicz, Angelika Borowska, Ewa Szpytko-Waszczyszyn, Katarzyna Dorociak, Katarzyna Tokarczyk, Kinga Jańczak, Małgorzata Lewandowska, Działalność gospodarcza - Kompendium, WINS, Wrocław, 2022, 2, e-book
  4. Ziółkowski M., Proces formułowania strategii rozwoju gminy., Wyd. Instytut Przedsiębiorczości i Samorządności, Warszawa, 2000
  5. Przemysław Mućko, Aneta Sokół, Jak założyć i prowadzić działalność gospodarczą w Polsce i wybranych krajach europejskich?, CeDeWu, Warszawa, 2022

Literatura dodatkowa

  1. Dziemianowicz W., Mackiewicz M., Malinowska E., Misiąg W., Tomalak M., Wspieranie przedsiebiorczości przez samorząd terytorialny., Wyd. Polska Fundacja Promocji i Rozwoju Promocji Małych i Średnich Przedsiebiorstw, Warszawa, 2000
  2. Justyna Broniecka, Wszystko o prowadzeniu działalności gospodarczych, Twój biznes od podstaw, Poznań, 2023, e-book
  3. Górzyński M., Koć P., Pander W., Tworzenie związków kooperacyjnych między MMSP oraz MMSP i instytucjami otoczenia biznesu., Wyd. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości, Warszawa, 2006
  4. Aldona Nowacka, Robert Nowacki, Marketing w działalności gospodarczej, Difin, 2015
  5. Małgorzata Gach, Joanna Mizińska, Przekształcenie jednoosobowej działalności gospodarczej w spółkę kapitałową, ODDK, 2023, e-book

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Procedura zakładania własnej działalności gospodarczej. Wymagane dokumenty. Zasady wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej oraz Krajowego Rejestru Sądowego1
T-A-2Zasady tworzenia biznesplanu: pomysł na biznes w OZE, wizja i misja przedsiębiorstwa, analiza branży, plan marketingowy2
T-A-3Plan wydatków, kalkulacja kosztów, rachunek zysków i strat. Harmonogram działalności przedsiębiorstwa w krótkim i długim okresie2
T-A-4Zasoby przedsiębiorstwa, struktura organizacyjna i plan zatrudnienia. Analiza strategiczna i szacowanie ryzyka1
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do przedsiębiorczości. Gospodarka oparta na wiedzy. Systemy gospodarcze. Rynek i branże. Pojęcie przedsiębiorstwa, przedsiębiorcy, podstawy prawne funkcjonowania przedsiębiorstw.1
T-W-2Formy organizacyjno-prawne działalności gospodarczej, przedsiębiorstwa jednoosobowe, spółki, zasady działania.1
T-W-3Rejestracja działalności gospodarczej, CEIDG, KRS, wymagania szczegółowe przy prowadzeniu działalności gospodarczej1
T-W-4Modele rozwoju przedsiębiorczości - uwłaszczenie obywateli, konkurencja w zakresie świdczonych usług, tworzenie przedsiębiorstw działających z poczuciem misji, przedsiębiorstwa o charakterze komercyjnym.1
T-W-5Modele rozwoju przedsiębiorczości - przedsiębiorstwa wprowadzające na rynek produkty i usługi o charakterze innowacji, konsorcja i praca zespołowa przedsiębiorstw, przedsiębiorstwa ukierunkowane na wykorzystanie lokalnych zasobów surowcowych.1
T-W-6Kryteria rozwoju przedsiębiorczości - polityka państwa, uwarunkowania historyczne, przyjęta skala oceny poziomu techniki i technologii1
T-W-7Narzędzia sterowania rozwojem przedsiębiorczości - budowa strategii na poziomie gminy, instrumentarium decyzyjne, metody monitorowania, ewaluacja, benchmarking.1
T-W-8Przedsiębiorczość międzynarodowa - definicja, aspekty przedsiębiorczości tendencje w rozwoju, rola korporacji o globalnym zasięgu działania, rozwój małego i średniego biznesu, wspomaganie biznesu przez naukę.1
T-W-9Cechy charakterologiczne jednostki jako czynnik przedsiębiorczości.1
T-W-10Kultura organizacji przedsiębiorczej - indywidualizm, działanie kolektywne.1
T-W-11Rozwiązania pomocowe w obszarze rozwoju przedsiębiorczości lokalnej - polityka państwa w zakresie regulacji prawnych, wspieranie rynku pracy, integracja społeczna, aktywizacja zawodowa.1
T-W-12Etyka w działaniach gospodarczych.1
12

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia12
A-A-3Konsultacje2
20
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach (wykłady)12
A-W-2Studiowanie literatury do wykładów.10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów.6
A-W-4Konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_O12-2_W01Posiada wiedzę o przedsiębiorczości na poziomie umożliwiającym samodzielne kreowanie przedsięwzięcia gospodarczego w aktualnym stanie prawnym regulującym działalność gospodarczą.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_W23ma wiedzę w zakresie ekonomiki oraz zasad tworzenia i prowadzenia działalności gospodarczej, w tym również w zakresie produkcji rolniczej ukierunkowanej na produkcję biosurowców energetycznych, obejmującą między innymi analizę ekonomiczną podmiotu wraz z elementami rachunku kosztów dla inżynierów (majątek i kapitał przedsiębiorstwa, przychody, koszty i rachunek wyników, normowanie i kosztorysowanie robót, metody kalkulacji i struktura kosztów produkcji, kategorie produkcji i nakładów, amortyzacja), formy indywidualnej przedsiębiorczości i zasady ich tworzenia, wymogi związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, podmioty gospodarcze występujące w rolnictwie, planowanie inwestycji, przydatną do: 1) prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej w obszarze odnawialnych źródeł energii, 2) projektowania i oceny ekonomicznej procesów produkcyjnych;
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy koniecznej do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, usług, obsługi producentów i konsumentów.
Treści programoweT-W-3Rejestracja działalności gospodarczej, CEIDG, KRS, wymagania szczegółowe przy prowadzeniu działalności gospodarczej
T-W-2Formy organizacyjno-prawne działalności gospodarczej, przedsiębiorstwa jednoosobowe, spółki, zasady działania.
T-W-6Kryteria rozwoju przedsiębiorczości - polityka państwa, uwarunkowania historyczne, przyjęta skala oceny poziomu techniki i technologii
T-W-8Przedsiębiorczość międzynarodowa - definicja, aspekty przedsiębiorczości tendencje w rozwoju, rola korporacji o globalnym zasięgu działania, rozwój małego i średniego biznesu, wspomaganie biznesu przez naukę.
T-W-10Kultura organizacji przedsiębiorczej - indywidualizm, działanie kolektywne.
T-W-11Rozwiązania pomocowe w obszarze rozwoju przedsiębiorczości lokalnej - polityka państwa w zakresie regulacji prawnych, wspieranie rynku pracy, integracja społeczna, aktywizacja zawodowa.
T-W-4Modele rozwoju przedsiębiorczości - uwłaszczenie obywateli, konkurencja w zakresie świdczonych usług, tworzenie przedsiębiorstw działających z poczuciem misji, przedsiębiorstwa o charakterze komercyjnym.
T-W-5Modele rozwoju przedsiębiorczości - przedsiębiorstwa wprowadzające na rynek produkty i usługi o charakterze innowacji, konsorcja i praca zespołowa przedsiębiorstw, przedsiębiorstwa ukierunkowane na wykorzystanie lokalnych zasobów surowcowych.
T-W-7Narzędzia sterowania rozwojem przedsiębiorczości - budowa strategii na poziomie gminy, instrumentarium decyzyjne, metody monitorowania, ewaluacja, benchmarking.
T-W-9Cechy charakterologiczne jednostki jako czynnik przedsiębiorczości.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny.
M-2Metody aktywizujace - dyskusja dydaktyczna panelowa.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawowa wiedzę o prowadzeniu działalnosci gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_O12-2_W02Posiada wiedzę o procedurze zakładania działalności gospodarczej i zasadach oraz wymogach formalnych prowadzenia przedsiębiorstwa. Identyfikuje żródła pozyskiwania kapitału do prowadzenia biznesu oraz definiuje podstawowe działania wspierające rozwój przedsiębiorstwa.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_W23ma wiedzę w zakresie ekonomiki oraz zasad tworzenia i prowadzenia działalności gospodarczej, w tym również w zakresie produkcji rolniczej ukierunkowanej na produkcję biosurowców energetycznych, obejmującą między innymi analizę ekonomiczną podmiotu wraz z elementami rachunku kosztów dla inżynierów (majątek i kapitał przedsiębiorstwa, przychody, koszty i rachunek wyników, normowanie i kosztorysowanie robót, metody kalkulacji i struktura kosztów produkcji, kategorie produkcji i nakładów, amortyzacja), formy indywidualnej przedsiębiorczości i zasady ich tworzenia, wymogi związane z prowadzeniem działalności gospodarczej, podmioty gospodarcze występujące w rolnictwie, planowanie inwestycji, przydatną do: 1) prowadzenia indywidualnej działalności gospodarczej w obszarze odnawialnych źródeł energii, 2) projektowania i oceny ekonomicznej procesów produkcyjnych;
Cel przedmiotuC-2Uzyskanie wiedzy i umiejętności koniecznych do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, świadczenia usług dla podmiotów na rynku OZE
Treści programoweT-W-2Formy organizacyjno-prawne działalności gospodarczej, przedsiębiorstwa jednoosobowe, spółki, zasady działania.
T-W-4Modele rozwoju przedsiębiorczości - uwłaszczenie obywateli, konkurencja w zakresie świdczonych usług, tworzenie przedsiębiorstw działających z poczuciem misji, przedsiębiorstwa o charakterze komercyjnym.
T-W-11Rozwiązania pomocowe w obszarze rozwoju przedsiębiorczości lokalnej - polityka państwa w zakresie regulacji prawnych, wspieranie rynku pracy, integracja społeczna, aktywizacja zawodowa.
T-W-1Wprowadzenie do przedsiębiorczości. Gospodarka oparta na wiedzy. Systemy gospodarcze. Rynek i branże. Pojęcie przedsiębiorstwa, przedsiębiorcy, podstawy prawne funkcjonowania przedsiębiorstw.
T-W-6Kryteria rozwoju przedsiębiorczości - polityka państwa, uwarunkowania historyczne, przyjęta skala oceny poziomu techniki i technologii
T-W-5Modele rozwoju przedsiębiorczości - przedsiębiorstwa wprowadzające na rynek produkty i usługi o charakterze innowacji, konsorcja i praca zespołowa przedsiębiorstw, przedsiębiorstwa ukierunkowane na wykorzystanie lokalnych zasobów surowcowych.
T-W-9Cechy charakterologiczne jednostki jako czynnik przedsiębiorczości.
T-W-8Przedsiębiorczość międzynarodowa - definicja, aspekty przedsiębiorczości tendencje w rozwoju, rola korporacji o globalnym zasięgu działania, rozwój małego i średniego biznesu, wspomaganie biznesu przez naukę.
T-W-3Rejestracja działalności gospodarczej, CEIDG, KRS, wymagania szczegółowe przy prowadzeniu działalności gospodarczej
T-W-10Kultura organizacji przedsiębiorczej - indywidualizm, działanie kolektywne.
T-W-7Narzędzia sterowania rozwojem przedsiębiorczości - budowa strategii na poziomie gminy, instrumentarium decyzyjne, metody monitorowania, ewaluacja, benchmarking.
T-W-12Etyka w działaniach gospodarczych.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład informacyjny.
M-2Metody aktywizujace - dyskusja dydaktyczna panelowa.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawowa wiedzę o prowadzeniu działalnosci gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_O12-2_U01Potrafi oszacować słabe i mocne strony przewidywanego przedsięwzięcia gospodarczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_U09w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych w gospodarce, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe w zakresie odnawialnych źródeł energii oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną, jest przygotowany do prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze odnawialnych źródeł energii, w tym również w zakresie produkcji rolniczej ukierunkowanej na produkcję biosurowców energetycznych, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy;
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy koniecznej do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, usług, obsługi producentów i konsumentów.
Treści programoweT-W-3Rejestracja działalności gospodarczej, CEIDG, KRS, wymagania szczegółowe przy prowadzeniu działalności gospodarczej
T-W-6Kryteria rozwoju przedsiębiorczości - polityka państwa, uwarunkowania historyczne, przyjęta skala oceny poziomu techniki i technologii
T-W-8Przedsiębiorczość międzynarodowa - definicja, aspekty przedsiębiorczości tendencje w rozwoju, rola korporacji o globalnym zasięgu działania, rozwój małego i średniego biznesu, wspomaganie biznesu przez naukę.
T-W-4Modele rozwoju przedsiębiorczości - uwłaszczenie obywateli, konkurencja w zakresie świdczonych usług, tworzenie przedsiębiorstw działających z poczuciem misji, przedsiębiorstwa o charakterze komercyjnym.
T-W-5Modele rozwoju przedsiębiorczości - przedsiębiorstwa wprowadzające na rynek produkty i usługi o charakterze innowacji, konsorcja i praca zespołowa przedsiębiorstw, przedsiębiorstwa ukierunkowane na wykorzystanie lokalnych zasobów surowcowych.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujace - dyskusja dydaktyczna panelowa.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie w podstawowym zakresie ocenić przedsiewzięcie gospodarcze.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_O12-2_U02Potrafi przygotować biznesplan dla nowego przedsięwzięcia. Dobrać odpowiednie zasoby, dokonać kalkulacji kosztów i przychodów oraz oszacować ryzyko podejmowanych działań
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_U09w sposób ogólny analizuje i ocenia pod względem prawnym funkcjonowanie prostych systemów oraz procesów typowych w gospodarce, potrafi zaprojektować i ocenić pod względem organizacyjnym proste procesy produkcyjno-usługowe w zakresie odnawialnych źródeł energii oraz zarządzać nimi, a także przeprowadzić dla nich wstępną analizę ekonomiczną, jest przygotowany do prowadzenia działalności gospodarczej w obszarze odnawialnych źródeł energii, w tym również w zakresie produkcji rolniczej ukierunkowanej na produkcję biosurowców energetycznych, stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy;
Cel przedmiotuC-2Uzyskanie wiedzy i umiejętności koniecznych do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, świadczenia usług dla podmiotów na rynku OZE
Treści programoweT-A-1Procedura zakładania własnej działalności gospodarczej. Wymagane dokumenty. Zasady wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej oraz Krajowego Rejestru Sądowego
T-A-2Zasady tworzenia biznesplanu: pomysł na biznes w OZE, wizja i misja przedsiębiorstwa, analiza branży, plan marketingowy
T-A-3Plan wydatków, kalkulacja kosztów, rachunek zysków i strat. Harmonogram działalności przedsiębiorstwa w krótkim i długim okresie
T-A-4Zasoby przedsiębiorstwa, struktura organizacyjna i plan zatrudnienia. Analiza strategiczna i szacowanie ryzyka
Metody nauczaniaM-3Metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie przygotować biznasplan w zakresie podstawowym
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_O12-2_K01Jest osobą przedsiebiorczą rozumie potrzebę kreatywnego działania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_K03potrafi pracować samodzielnie i w zespole, umie oszacować czas niezbędny dla wykonania danego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminu, potrafi samodzielnie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy;
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy koniecznej do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, usług, obsługi producentów i konsumentów.
C-2Uzyskanie wiedzy i umiejętności koniecznych do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, świadczenia usług dla podmiotów na rynku OZE
Treści programoweT-A-3Plan wydatków, kalkulacja kosztów, rachunek zysków i strat. Harmonogram działalności przedsiębiorstwa w krótkim i długim okresie
T-A-4Zasoby przedsiębiorstwa, struktura organizacyjna i plan zatrudnienia. Analiza strategiczna i szacowanie ryzyka
T-A-2Zasady tworzenia biznesplanu: pomysł na biznes w OZE, wizja i misja przedsiębiorstwa, analiza branży, plan marketingowy
T-A-1Procedura zakładania własnej działalności gospodarczej. Wymagane dokumenty. Zasady wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej oraz Krajowego Rejestru Sądowego
T-W-3Rejestracja działalności gospodarczej, CEIDG, KRS, wymagania szczegółowe przy prowadzeniu działalności gospodarczej
T-W-6Kryteria rozwoju przedsiębiorczości - polityka państwa, uwarunkowania historyczne, przyjęta skala oceny poziomu techniki i technologii
T-W-4Modele rozwoju przedsiębiorczości - uwłaszczenie obywateli, konkurencja w zakresie świdczonych usług, tworzenie przedsiębiorstw działających z poczuciem misji, przedsiębiorstwa o charakterze komercyjnym.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujace - dyskusja dydaktyczna panelowa.
M-3Metoda projektów
M-1Metody podające - wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi połączyć posiadaną wiedzę z zagadnieniami ogólnospołecznymi w działaności gospodarczej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOZE_1A_O12-2_K02Wykazuje cechy dobrego organizatora, postępuje etycznie, rozumie konieczność systematycznego uzupełniania posiadanej wiedzy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOZE_1A_K06ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną, jest przygotowany do organizowania pracy własnej i zespołu osób, rozumie konieczność systematycznej pracy w działaniach rozciągniętych w czasie, postępuje etycznie, rozumie i docenia znaczenie uczciwości intelektualnej w działaniach własnych i innych osób.
Cel przedmiotuC-1Uzyskanie wiedzy koniecznej do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, usług, obsługi producentów i konsumentów.
C-2Uzyskanie wiedzy i umiejętności koniecznych do uruchomienia i prowadzenia przedsiębiorstwa w obszarze produkcji, świadczenia usług dla podmiotów na rynku OZE
Treści programoweT-A-3Plan wydatków, kalkulacja kosztów, rachunek zysków i strat. Harmonogram działalności przedsiębiorstwa w krótkim i długim okresie
T-A-4Zasoby przedsiębiorstwa, struktura organizacyjna i plan zatrudnienia. Analiza strategiczna i szacowanie ryzyka
T-A-2Zasady tworzenia biznesplanu: pomysł na biznes w OZE, wizja i misja przedsiębiorstwa, analiza branży, plan marketingowy
T-A-1Procedura zakładania własnej działalności gospodarczej. Wymagane dokumenty. Zasady wpisu do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej oraz Krajowego Rejestru Sądowego
T-W-2Formy organizacyjno-prawne działalności gospodarczej, przedsiębiorstwa jednoosobowe, spółki, zasady działania.
T-W-8Przedsiębiorczość międzynarodowa - definicja, aspekty przedsiębiorczości tendencje w rozwoju, rola korporacji o globalnym zasięgu działania, rozwój małego i średniego biznesu, wspomaganie biznesu przez naukę.
T-W-10Kultura organizacji przedsiębiorczej - indywidualizm, działanie kolektywne.
T-W-11Rozwiązania pomocowe w obszarze rozwoju przedsiębiorczości lokalnej - polityka państwa w zakresie regulacji prawnych, wspieranie rynku pracy, integracja społeczna, aktywizacja zawodowa.
T-W-5Modele rozwoju przedsiębiorczości - przedsiębiorstwa wprowadzające na rynek produkty i usługi o charakterze innowacji, konsorcja i praca zespołowa przedsiębiorstw, przedsiębiorstwa ukierunkowane na wykorzystanie lokalnych zasobów surowcowych.
T-W-7Narzędzia sterowania rozwojem przedsiębiorczości - budowa strategii na poziomie gminy, instrumentarium decyzyjne, metody monitorowania, ewaluacja, benchmarking.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujace - dyskusja dydaktyczna panelowa.
M-3Metoda projektów
M-1Metody podające - wykład informacyjny.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie projektu
S-1Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ocenia relacje pomiędzy posiadaną wiedzą a przyszłościowymi działaniami w rozwoju przedsiebiorczości.
3,5
4,0
4,5
5,0