Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Sadownictwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Sadownictwo
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 9,0 ECTS (formy) 9,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL3 6 1,00,38zaliczenie
wykładyW3 12 1,00,62zaliczenie
wykładyW4 6 0,40,42zaliczenie
laboratoriaL4 6 0,60,58zaliczenie
wykładyW5 9 1,00,48zaliczenie
laboratoriaL5 9 1,00,52zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 9 1,00,31zaliczenie
laboratoriaL6 9 1,00,31zaliczenie
wykładyW6 18 2,00,38egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin, znajomość regulacji procesów życiowych roślin, znajomość patogenów występujących na roślinach, wiedza o podstawowych właściwościach fizykochemicznych gleb i nawozów, podstawowa wiedza o klimacie regionu.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych.
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
C-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.
C-4Zapoznanie z nowoczesnymi modelami sadów i jagodników oraz funkcjonowaniem nowoczesnych gospodarstw sadowniczych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.9
9
laboratoria
T-L-1Pomologia6
6
laboratoria
T-L-1Pomologia6
6
laboratoria
T-L-1Pomologia. Zabiegi pielęgnacyjne.9
9
laboratoria
T-L-1zabiegi pielęgnacyjne, wyznaczanie terminu zbioru owoców, zbiór owoców9
9
wykłady
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.12
12
wykłady
T-W-1Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego.9
9
wykłady
T-W-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia oraz ochrony drzew i krzewów. Ochrona drzew przed czynnikami zewnetrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki.6
6
wykłady
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.18
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach9
A-A-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
A-A-3studiowanie literatury fachowej9
A-A-4Konsultacje2
25
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2konsultacje2
A-L-3studiowanie literatury fachowej10
A-L-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu7
25
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu7
A-L-3konsultacje2
15
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Konsultacje2
A-L-3studiowanie literatury fachowej9
A-L-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
25
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia14
A-L-3konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu11
A-W-3Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia14
A-W-3Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia4
10
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2konsultacje2
A-W-3przygotowanie do egzaminu10
A-W-4studiowanie literatury z zakresu przedmiotu18
A-W-5Egzamin2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C10_W01
Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach.
OG_1A_W14, OG_1A_W23C-1, C-2T-A-1, T-L-1, T-L-1, T-W-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4
OG_1A_C10_W02
Posiada wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji sadowniczej oraz nowoczesnych technologii uprawy drzew i krzewów
OG_1A_W07, OG_1A_W14C-3, C-4T-A-1, T-L-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C10_U01
Umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin sadowniczych.
OG_1A_U12C-1T-A-1, T-L-1, T-L-1, T-W-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2
OG_1A_C10_U02
Umiejętność uprawy poszczególnych drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
OG_1A_U04, OG_1A_U06, OG_1A_U07, OG_1A_U18C-2, C-3, C-4T-A-1, T-L-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-4
OG_1A_C10_U03
Posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją sadowniczą.
OG_1A_U10, OG_1A_U18C-2, C-3, C-4T-A-1, T-L-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C10_K01
Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej.
OG_1A_K07C-3, C-4T-A-1, T-L-1, T-L-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-3, S-4
OG_1A_C10_K02
Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości.
OG_1A_K01, OG_1A_K03C-2, C-3, C-4T-A-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C10_W01
Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach.
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat gatunków i odmian sadowniczych oraz ich wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C10_W02
Posiada wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji sadowniczej oraz nowoczesnych technologii uprawy drzew i krzewów
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat uprawy drzew i roślin jagodowych, stosowanych technologii oraz organizacji produkcji sadowniczej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C10_U01
Umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin sadowniczych.
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym opanował umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C10_U02
Umiejętność uprawy poszczególnych drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi uprawiać poszczególne drzewa i krzewy sadownicze oraz rozpoznawać zagrożenia występujące w procesie produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C10_U03
Posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją sadowniczą.
2,0
3,0student ma podstawową umiejętność zarządzania produkcją sadowniczą
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_C10_K01
Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej.
2,0
3,0student potrafi wymienić i opisać aktualne trendy i technologie upraw sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_C10_K02
Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości.
2,0
3,0student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
  3. Żurawicz E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Hasło Ogrodnicze
  2. Sad Nowoczesny

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.9
9

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pomologia6
6

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pomologia6
6

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Pomologia. Zabiegi pielęgnacyjne.9
9

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1zabiegi pielęgnacyjne, wyznaczanie terminu zbioru owoców, zbiór owoców9
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.12
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego.9
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia oraz ochrony drzew i krzewów. Ochrona drzew przed czynnikami zewnetrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki.6
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.18
18

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach9
A-A-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
A-A-3studiowanie literatury fachowej9
A-A-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2konsultacje2
A-L-3studiowanie literatury fachowej10
A-L-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu7
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu7
A-L-3konsultacje2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Konsultacje2
A-L-3studiowanie literatury fachowej9
A-L-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia14
A-L-3konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2przygotowanie do zaliczenia przedmiotu11
A-W-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia14
A-W-3Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia4
10
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach18
A-W-2konsultacje2
A-W-3przygotowanie do egzaminu10
A-W-4studiowanie literatury z zakresu przedmiotu18
A-W-5Egzamin2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C10_W01Ma wiedzę o gatunkach i odmianach sadowniczych i ich wymaganiach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W23student rozpoznaje i charakteryzuje najważniejsze gospodarczo grupy, gatunki i odmiany roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych.
C-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.
T-L-1Pomologia
T-L-1Pomologia. Zabiegi pielęgnacyjne.
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat gatunków i odmian sadowniczych oraz ich wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C10_W02Posiada wiedzę na temat uprawy i organizacji produkcji sadowniczej oraz nowoczesnych technologii uprawy drzew i krzewów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W07student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.
C-4Zapoznanie z nowoczesnymi modelami sadów i jagodników oraz funkcjonowaniem nowoczesnych gospodarstw sadowniczych.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.
T-L-1Pomologia. Zabiegi pielęgnacyjne.
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
T-W-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia oraz ochrony drzew i krzewów. Ochrona drzew przed czynnikami zewnetrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki.
T-W-1Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową wiedzę na temat uprawy drzew i roślin jagodowych, stosowanych technologii oraz organizacji produkcji sadowniczej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C10_U01Umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin sadowniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U12student potrafi identyfikować cechy różnicujące gatunki i odmiany użytkowe roślin ozdobnych, sadowniczych, warzywniczych i zielarskich
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z gatunkami i odmianami roślin sadowniczych.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.
T-L-1Pomologia
T-L-1Pomologia. Zabiegi pielęgnacyjne.
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: rozpoznawanie roślin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym opanował umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian roślin sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C10_U02Umiejętność uprawy poszczególnych drzew i krzewów sadowniczych oraz diagnostyki zagrożeń występujących w procesie produkcji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U04student ma umiejętność określania konieczności i terminu wykonania zabiegów ochrony roślin w uprawach ogrodniczych oraz doboru środków i metod ich prowadzenia
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U07student potrafi założyć i prowadzić szkółkę drzew i krzewów ozdobnych oraz sadowniczych, posiada umiejętność zastosowania odpowiednich metod rozmnażania roślin
OG_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych oraz poszerzania tych umiejętności przez całe życie
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
C-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.
C-4Zapoznanie z nowoczesnymi modelami sadów i jagodników oraz funkcjonowaniem nowoczesnych gospodarstw sadowniczych.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.
T-L-1Pomologia. Zabiegi pielęgnacyjne.
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
T-W-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia oraz ochrony drzew i krzewów. Ochrona drzew przed czynnikami zewnetrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki.
T-W-1Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi uprawiać poszczególne drzewa i krzewy sadownicze oraz rozpoznawać zagrożenia występujące w procesie produkcji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C10_U03Posiada podstawową umiejętność zarządzania produkcją sadowniczą.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
OG_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych oraz poszerzania tych umiejętności przez całe życie
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
C-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.
C-4Zapoznanie z nowoczesnymi modelami sadów i jagodników oraz funkcjonowaniem nowoczesnych gospodarstw sadowniczych.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.
T-L-1Pomologia. Zabiegi pielęgnacyjne.
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
T-W-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia oraz ochrony drzew i krzewów. Ochrona drzew przed czynnikami zewnetrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki.
T-W-1Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma podstawową umiejętność zarządzania produkcją sadowniczą
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C10_K01Jest zorientowany w aktualnych trendach i technologiach produkcji sadowniczej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.
C-4Zapoznanie z nowoczesnymi modelami sadów i jagodników oraz funkcjonowaniem nowoczesnych gospodarstw sadowniczych.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.
T-L-1Pomologia
T-L-1Pomologia. Zabiegi pielęgnacyjne.
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
T-W-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia oraz ochrony drzew i krzewów. Ochrona drzew przed czynnikami zewnetrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki.
T-W-1Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
M-4Metody praktyczne (pokaz)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi wymienić i opisać aktualne trendy i technologie upraw sadowniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_C10_K02Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
OG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie z wymaganiami oraz zasadami uprawy poszczególnych gatunków roślin sadowniczych.
C-3Zapoznanie z nowoczesnymi technologiami upraw sadowniczych.
C-4Zapoznanie z nowoczesnymi modelami sadów i jagodników oraz funkcjonowaniem nowoczesnych gospodarstw sadowniczych.
Treści programoweT-A-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy najważniejszych gospodarczo oraz mniej znanych gatunków roślin jagodowych.
T-W-1Charakterystyka, wymagania i podstawy uprawy poszczególnych gatunków drzew i krzewów.
T-W-1Produkcja sadownicza w Polsce i na świecie. Asortyment gatunków i cechy uzytkowe owoców. Lokalizacja sadów i plantacji. Wybór stanowiska, zasady produkcji. Zakładanie sadu i plantacji.
T-W-1Podstawy regulowania wzrostu i kwitnienia oraz ochrony drzew i krzewów. Ochrona drzew przed czynnikami zewnetrznymi – przymrozki, grad, deszcz, ptaki.
T-W-1Nowoczesne technologie uprawy i ochrony roślin sadowniczych. Zasady funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, konwersatoryjny)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: kolokwium
S-4Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0