Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)
Sylabus przedmiotu Organizacja i zarządzanie gospodarstwem rolnym:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Organizacja i zarządzanie gospodarstwem rolnym | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza o gospodarstwie rolnym, produkcji rolniczej. |
W-2 | Podstawowe zagadnienia z podstaw ekonomii, zarządzania i przepisów prawa rolnego |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z zasadmi organizacji gospodarstwa rolnego |
C-2 | Przygotowanie studentów do samodzielnego kierowania gospodarstwem rolnym w tym organizacją zasiewów, planowaniem nawożenia i ochrony roślin. Ocena opłacalności produkcji, rachunek kosztów i wyników |
C-3 | Przygotowanie studentów do stosowania narzędzi informatycznych wspomagającyh podejmowanie decyzji w gospodarstwie |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zarządzanie gruntami i zasiewami | 2 |
T-L-2 | Ewidencja badań gleby i planowanie nawożenia | 1 |
T-L-3 | Gospodarowanie magazynowe i ochrona roślin | 1 |
T-L-4 | Kontrola kosztów, systemy rachunku kosztów | 1 |
T-L-5 | Raporty i zestawienia, analiza podsumowująca projekt | 1 |
6 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Struktura organizacyjna gospodarstwa rolnego. Zasady tworzenia struktury organizacyjnej przedsiębiorstw rolnych. Podstawowe zagadnienia prawne związane z prowadzeniem gospodarstwa rolnego. | 2 |
T-W-2 | Zasoby gospodarstwa rolnego. Organizacja produkcji roślinnej i zwierzęcej. | 3 |
T-W-3 | Organizacja pracy i mechanizacji. Pojęcie nakładów, kosztów, produkcji i dochodów w gospodarstwie rolnym. | 2 |
T-W-4 | Źródła przychodu w gospodarstwie. Finansowanie i wynik finansowy gospodarstwa. | 2 |
T-W-5 | Rachunek opłacalności zmian w działalności bieżącej: jednostkowe koszty produkcji, koszty eksploatacji maszyn rolniczych, kalkulacje kosztów. | 3 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 14 |
20 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 18 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Metoda programowa z użyciem komputera |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z cyklu wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania projektu komputerowego |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C31_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie definiować podstawowe zagadnienia związane z organizacją i zarządzaniem gospodarstwem rolny. Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i opisać zasady ich optymalnego wykorzystania dla osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student powinien identyfikować poszczególne obiekty kosztowe i zasady oceny opłacalności prowadzonej produkcji rolniczej | ROL_1A_W02 | — | — | C-1, C-2 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C31_U01 Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i wykazać się umiejętnością ich optymalnego wykorzystania w celu osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student umie wyliczyć koszty prowadzonej działalności i oszacować opłacalność prowadzonej produkcji rolniczej. Student umie wykorzystywać programy komputerowe do wspomagania procesu podejmowania decyzji w ramach prowadzonej działalności | ROL_1A_U19 | — | — | C-3 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C31_K01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: świadomość potrzeb optymalizacji zasobów produkcyjnych, zdolność do oceny ryzyka prowadzonej działaności i determinację do osiągnięcia sukcesu w działalności rolniczej | ROL_1A_K07 | — | — | C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C31_W01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien być w stanie definiować podstawowe zagadnienia związane z organizacją i zarządzaniem gospodarstwem rolny. Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i opisać zasady ich optymalnego wykorzystania dla osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student powinien identyfikować poszczególne obiekty kosztowe i zasady oceny opłacalności prowadzonej produkcji rolniczej | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu podstawowym definiuje najważniejsze zagadnienia związane z zarządzaniem gospodarstwem rolnym. Identyfikuje zasoby, obiekty kosztowe i podstawe narzędzia analizy opłacalności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C31_U01 Student potrafi scharakteryzować posiadane zasoby i wykazać się umiejętnością ich optymalnego wykorzystania w celu osiągnięcia zamierzonych celów gospodarczych zgodnie ze sztuką rolniczą. Student umie wyliczyć koszty prowadzonej działalności i oszacować opłacalność prowadzonej produkcji rolniczej. Student umie wykorzystywać programy komputerowe do wspomagania procesu podejmowania decyzji w ramach prowadzonej działalności | 2,0 | |
3,0 | Student wykonał projekt w stopniu zadowalającym. Wykonał co najmniej 50% postawionych zadań | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C31_K01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student nabędzie następujące postawy: świadomość potrzeb optymalizacji zasobów produkcyjnych, zdolność do oceny ryzyka prowadzonej działaności i determinację do osiągnięcia sukcesu w działalności rolniczej | 2,0 | |
3,0 | Student posiadł kompetentencje do stosowania wiedzy i umiejętności w stopniu podstawowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Michael Collins, Farm Management in Peasant Agriculture, Michael Collins, 2019, Język angielski
- Jan Fereniec, Ekonomika i organizacja rolnictwa, Key Text, 1999, e-book
Literatura dodatkowa
- Marta Baraniak, Finansowanie działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2020, e-book
- Marta Baraniak, Jakub Marszałek, Dorota Starzyńska, Determinanty działalności innowacyjnej gospodarstw rolnych, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, 2021, e-book
- Paweł Czechowski, Prawo rolne, Wolters Kluwer Polska SA, 2022, e-book