Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych
Sylabus przedmiotu Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i sadownictwo):
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy produkcji ogrodniczej (warzywnictwo i sadownictwo) | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw biologii roślin i oddziaływania środowiska klimatyczno-glebowego na rośliny ogrodnicze, zasad uprawy, nawożenie organiczne i mineralne. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie ze strukturą upraw roślin ogrodniczych w Polsce Charakterystyka stanu produkcji ogrodniczej i rynków zbytu w Polsce i na świecie Zaznajomienie z podstawowymi grupami uprawowymi roślin ogrodniczych i metodami ich uprawy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
zajęcia terenowe | ||
T-T-1 | Zapoznanie studentów w terenie z metodami uprawy i przechowywania wybranych gatunków warzyw i owoców | 8 |
8 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Znaczenie gospodarcze i najważniejsze gatunki/odmiany roślin sadowniczych i warzywnych. Charakterystyka podstawowych grup uprawnych roślin ogrodniczych. Zasady agrotechniki w uprawie szkółkarskiej, sadowniczej i polowej warzyw. Zbiór i przechowywanie owoców i warzyw. | 12 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
zajęcia terenowe | ||
A-T-1 | uczestnictwo w zajeciach | 8 |
A-T-2 | konsultacje | 10 |
A-T-3 | samokształcenie | 32 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | udział w zajęciach | 12 |
A-W-2 | konsultacje | 7 |
A-W-3 | samokształcenie | 31 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_W01 Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych oraz technologii w nich stosowanych | ROSUR_10-_W05 | — | C-1 | T-W-1, T-T-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_U01 Potrafi samodzielnie dokonać oceny produkcji roślin ogrodniczych | ROSUR_10-_U03 | — | C-1 | T-W-1, T-T-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_K01 Ma świadomość oraz dokonuje samooceny posiadanych kompetencji o jakości upraw ogrodniczych | ROSUR_10-_K01 | — | C-1 | T-W-1, T-T-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_W01 Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych oraz technologii w nich stosowanych | 2,0 | |
3,0 | Ma wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych oraz technologii w nich stosowanych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_U01 Potrafi samodzielnie dokonać oceny produkcji roślin ogrodniczych | 2,0 | |
3,0 | Potrafi samodzielnie dokonać oceny produkcji roślin ogrodniczych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PD-ROSUR-9_K01 Ma świadomość oraz dokonuje samooceny posiadanych kompetencji o jakości upraw ogrodniczych | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość odpowiedzialności sposobu produkcji roslin ogrodniczych na ich jakości | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. Orłowski (red.), Polowa uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, Szczecin, 2000
- T. Pudelski (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL Warszawa, Warszawa, 1998
- Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, Warszawa, 2000
Literatura dodatkowa
- Czasopisma, Hasło Ogrodnicze, Warzywa; Sad Nowoczesny, Owoce Warz. Kwiaty, Warszawa, 2020