Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Aquaculture and Fisheries (S1)
Sylabus przedmiotu Genetics and fish selection:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Aquaculture and Fisheries | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Genetics and fish selection | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Mięsa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Remigiusz Panicz <rpanicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | angielski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Class in genetics and biology is recommended |
W-2 | Student should have a basic knowledge learned through fisheries and genetics subjects during studies |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | The program focuses on broadening student’s knowledge and understanding of the current technologies and processes in the genetic fish selection. Students in the programme will gain theoretical and practical competence within the broad field of fish genetics e.g. assessing of genetic variation, measuting changes of artificial selection in the hatchery, performing ploidy manipulation, genetic engineering and biological data processing. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Smpling and DNA extraction | 4 |
T-L-2 | Qualitative and quantitative assessment of DNA extracts | 4 |
T-L-3 | Amplification of selected genome regions | 4 |
T-L-4 | Sequencing techniques and raw data processing | 2 |
T-L-5 | Sequence alignments and marker identification | 2 |
T-L-6 | Estimation of allele frequencies | 2 |
T-L-7 | Microsatellite markers and association studies | 2 |
T-L-8 | Assesment of genetic variation based on single nucleotide polymorphisms (SNPs) | 2 |
T-L-9 | Phylogenetic analyses | 2 |
T-L-10 | Determination of ploidy level in fishes | 4 |
T-L-11 | Genomics in aquaculture studies | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Basics of fish selection | 2 |
T-W-2 | Former and current selection strategies | 2 |
T-W-3 | Genetics and selective breeding in aquaculture and fisheries | 2 |
T-W-4 | Relationship between genotype and phenotype | 2 |
T-W-5 | Biochemical and molecular markers | 4 |
T-W-6 | Application of molecular markers for population genetic analysis | 2 |
T-W-7 | The concept of genetic variation | 2 |
T-W-8 | Measuring genetics variation in aquaculture | 2 |
T-W-9 | Applicability of quantitative trait loci (QTL) | 2 |
T-W-10 | Marker-assisted selection (MAS) programs in aquaculture production | 2 |
T-W-11 | Polyploidy, gynogenesis and androgenesis | 2 |
T-W-12 | Basics and development of breeding programme | 2 |
T-W-13 | Conservation of genetics resources (gen banking) | 2 |
T-W-14 | Measuring and maintaining of genetic pools | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Class participation | 30 |
A-L-2 | Self study | 15 |
A-L-3 | Preparation for evaluation | 15 |
60 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Class participation | 30 |
A-W-2 | Self study | 30 |
A-W-3 | Preparation for assessment | 30 |
90 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lecture, laboratory and practical classes |
M-2 | Lecture and Laboratory |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Laboratory exercises and reports |
S-2 | Ocena podsumowująca: Exam 1 and 2 |
S-3 | Ocena formująca: Continuous assessment (laboratory) |
S-4 | Ocena podsumowująca: Written exam (lecture) |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C11_W01 Student demonstrates basic knowledge regarding genetic programs of fish selection | AQF_1A_W03, AQF_1A_W06, AQF_1A_W08 | — | — | C-1 | T-W-8, T-W-5, T-W-2, T-W-3, T-W-11, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-10, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-9 | M-1 | S-2, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C11_U01 Is able to choose, prepare and applicate the proper selection program for aquacuture species | AQF_1A_U07, AQF_1A_U14 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-10, T-L-5, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-11, T-L-4 | M-1 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AQF_1A_C11_K01 Student is able to collect and interpret data from laboratory experiments and literature, prepare written experimental reports and present results of literature study using audiovisual ways. | AQF_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-10, T-L-5, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-11, T-L-4, T-W-8, T-W-5, T-W-2, T-W-3, T-W-11, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-7, T-W-10, T-W-12, T-W-13, T-W-14, T-W-9 | M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C11_W01 Student demonstrates basic knowledge regarding genetic programs of fish selection | 2,0 | |
3,0 | Has a basic knowledge about programs of fish selection based on molecular markers | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C11_U01 Is able to choose, prepare and applicate the proper selection program for aquacuture species | 2,0 | |
3,0 | Is able to choose, prepare and applicate the proper selection program. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AQF_1A_C11_K01 Student is able to collect and interpret data from laboratory experiments and literature, prepare written experimental reports and present results of literature study using audiovisual ways. | 2,0 | |
3,0 | Student is able to finish all tasks during course with the help of the colleagues and a teacher. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Zhanjiang (John) Liu, Aquaculture genome technologies, Blackwell Publishing, Ames, 2007, I
- Zhanjiang L, Aquaculture genome technologies, Wiley-Blackwell, 2007
- Beaumont A.R., Hoare K., Biotechnology and genetics in Fisheries and Aquaculture, Blackwell Science, Oxford, 2003
Literatura dodatkowa
- Aquaculture (journal)
- Kocher T., Genome Mapping and Genomics in Fishes and aquatic animals, Springer, Berlin, 2008
- Aquaculture research (journal)
- Beamount A.R., Hoare K., Biotechnology and genetics in fisheries and aquaculture., Blackwell Science, Oxford, 2003
- Lekang O-I, Aquaculture enginnering., Blackwell Science, Oxford, 2007