Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia weterynaryjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia weterynaryjna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL5 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z mikroflorą fizjologiczna i chorobotwórcza izolowaną od zwierząt domowych i hodowlanych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.2
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.6
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.4
T-L-4Diagnostyka Paenibacillus larvae odpowiedzialnego za chorobę pszczół - zgnilca europejskiego.2
T-L-5Metody oznaczania zawartości antybiotyków w paszach.4
T-L-6Testy API w identyfikacji drobnoustrojów chorobotwórczych izolowanych od zwierząt.4
T-L-7Metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella u kur niosek.8
30
wykłady
T-W-1Flora fizjologiczna zwierząt domowych i hodowlanych.2
T-W-2Bakteryjne choroby u zwierząt domowych i hodowlanych.9
T-W-3Bakteryjne i grzybicze choroby pszczół.4
T-W-4Dermatomikozy i mikotoksykozy u zwierząt domowych i hodowlanych.5
T-W-5Elementy immunologii.5
T-W-6Metody diagnostyczne wykorzystywane w mikrobiologii weterynaryjnej.5
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowywanie się do zaliczenia zajęć laboratoryjnych18
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia.2
50
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów18
A-W-3Udział w egzaminie pisemnym.2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Praktyczne ćwiczenia laboratoryjne
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C6_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różnorodność mikroorganizmów mających znaczenie w mikrobiologii weterynaryjnej, a także zna metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu.
MS_1A_W08C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-2M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C6_U01
Student potrafi dobierać techniki diagnostyczne mające na celu izolację, identyfikację i oznaczenie czynników wirulencji oraz lekowrażliwości patogennych mikroorganizmów izolowanych od zwierząt.
MS_1A_U07C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-L-3, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-1M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C6_K01
Student jest gotowy do analizy zagrożeń mikrobiologicznych próbek izolowanych z materiałów klinicznych pochodzących od zwierząt.
MS_1A_K03C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-2, T-L-3, T-L-2, T-L-4, T-L-5, T-L-1M-3, M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C6_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różnorodność mikroorganizmów mających znaczenie w mikrobiologii weterynaryjnej, a także zna metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu.
2,0
3,0Student zna i rozumie różnorodność mikroorganizmów w mikrobiologii weterynaryjnej,; zna i rozumie metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C6_U01
Student potrafi dobierać techniki diagnostyczne mające na celu izolację, identyfikację i oznaczenie czynników wirulencji oraz lekowrażliwości patogennych mikroorganizmów izolowanych od zwierząt.
2,0
3,0Student potrafi dobierać techniki diagnostyczne;mające na celu izolację, identyfikację i oznaczanie czynników wirulencji oraz lekowrażliwości w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_C6_K01
Student jest gotowy do analizy zagrożeń mikrobiologicznych próbek izolowanych z materiałów klinicznych pochodzących od zwierząt.
2,0
3,0Student jest gotowy do analizy zagrożeń mikrobiologicznych próbek izolowanych z materiałów klinicznych pochodzących od zwierząt i popularyzacji nabytej wiedzy w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Red. Malicki K., Binek M., Zarys klinicznej bakteriologii weterynaryjnej, SGGW, Warszawa, 2004
  2. Januszkiewicz J, Zarys kliniki chorób zakaźnych, PZWL, Warszawa, 1994
  3. Larski Z., Truszczyński M., Zarys mikrobiologii weterynaryjnej, Wydaw. ART, Olsztyn, 1994
  4. Wawrzkiewicz, Mikrobiologia weterynaryjna, PWN, Warszawa, 1983

Literatura dodatkowa

  1. Boroń-Kaczmarska A., Furowicz A. J., Choroby odzwierzęce przenoszone drogą pokarmową, PZWL, Warszawa, 1999
  2. Veterinary Microbiology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.2
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.6
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.4
T-L-4Diagnostyka Paenibacillus larvae odpowiedzialnego za chorobę pszczół - zgnilca europejskiego.2
T-L-5Metody oznaczania zawartości antybiotyków w paszach.4
T-L-6Testy API w identyfikacji drobnoustrojów chorobotwórczych izolowanych od zwierząt.4
T-L-7Metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella u kur niosek.8
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Flora fizjologiczna zwierząt domowych i hodowlanych.2
T-W-2Bakteryjne choroby u zwierząt domowych i hodowlanych.9
T-W-3Bakteryjne i grzybicze choroby pszczół.4
T-W-4Dermatomikozy i mikotoksykozy u zwierząt domowych i hodowlanych.5
T-W-5Elementy immunologii.5
T-W-6Metody diagnostyczne wykorzystywane w mikrobiologii weterynaryjnej.5
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowywanie się do zaliczenia zajęć laboratoryjnych18
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia.2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów18
A-W-3Udział w egzaminie pisemnym.2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C6_W01Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różnorodność mikroorganizmów mających znaczenie w mikrobiologii weterynaryjnej, a także zna metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W08Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zagadnienia z zakresu patogenów roślin, zwierząt i ludzi oraz metod ich identyfikacji.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z mikroflorą fizjologiczna i chorobotwórcza izolowaną od zwierząt domowych i hodowlanych.
Treści programoweT-W-1Flora fizjologiczna zwierząt domowych i hodowlanych.
T-W-3Bakteryjne i grzybicze choroby pszczół.
T-W-4Dermatomikozy i mikotoksykozy u zwierząt domowych i hodowlanych.
T-W-5Elementy immunologii.
T-W-6Metody diagnostyczne wykorzystywane w mikrobiologii weterynaryjnej.
T-W-2Bakteryjne choroby u zwierząt domowych i hodowlanych.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Praktyczne ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie różnorodność mikroorganizmów w mikrobiologii weterynaryjnej,; zna i rozumie metody diagnostyczne służące ich wykrywaniu w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C6_U01Student potrafi dobierać techniki diagnostyczne mające na celu izolację, identyfikację i oznaczenie czynników wirulencji oraz lekowrażliwości patogennych mikroorganizmów izolowanych od zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U07Potrafi zorganizować pracę w laboratorium oraz przeprowadzić analizy. Potrafi walidować metodę badawczą. Potrafi przeprowadzić analizy statystyczne uzyskanych wyników.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z mikroflorą fizjologiczna i chorobotwórcza izolowaną od zwierząt domowych i hodowlanych.
Treści programoweT-W-1Flora fizjologiczna zwierząt domowych i hodowlanych.
T-W-3Bakteryjne i grzybicze choroby pszczół.
T-W-4Dermatomikozy i mikotoksykozy u zwierząt domowych i hodowlanych.
T-W-5Elementy immunologii.
T-W-6Metody diagnostyczne wykorzystywane w mikrobiologii weterynaryjnej.
T-W-2Bakteryjne choroby u zwierząt domowych i hodowlanych.
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.
T-L-4Diagnostyka Paenibacillus larvae odpowiedzialnego za chorobę pszczół - zgnilca europejskiego.
T-L-5Metody oznaczania zawartości antybiotyków w paszach.
T-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Praktyczne ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi dobierać techniki diagnostyczne;mające na celu izolację, identyfikację i oznaczanie czynników wirulencji oraz lekowrażliwości w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_C6_K01Student jest gotowy do analizy zagrożeń mikrobiologicznych próbek izolowanych z materiałów klinicznych pochodzących od zwierząt.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K03Jest gotów ponieść odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z mikroflorą fizjologiczna i chorobotwórcza izolowaną od zwierząt domowych i hodowlanych.
Treści programoweT-W-1Flora fizjologiczna zwierząt domowych i hodowlanych.
T-W-3Bakteryjne i grzybicze choroby pszczół.
T-W-4Dermatomikozy i mikotoksykozy u zwierząt domowych i hodowlanych.
T-W-5Elementy immunologii.
T-W-6Metody diagnostyczne wykorzystywane w mikrobiologii weterynaryjnej.
T-W-2Bakteryjne choroby u zwierząt domowych i hodowlanych.
T-L-3Oznaczanie wrażliwości patogenów bakteryjnych na antybiotyki i chemioterapeutyki.
T-L-2Izolacja i identyfikacja mikroflory chorobotwórczej zwierząt domowych i hodowlanych.
T-L-4Diagnostyka Paenibacillus larvae odpowiedzialnego za chorobę pszczół - zgnilca europejskiego.
T-L-5Metody oznaczania zawartości antybiotyków w paszach.
T-L-1Próbkobranie, zasady transportu próbek do laboratorium mikrobiologicznego.
Metody nauczaniaM-3Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej
M-2Praktyczne ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotowy do analizy zagrożeń mikrobiologicznych próbek izolowanych z materiałów klinicznych pochodzących od zwierząt i popularyzacji nabytej wiedzy w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0