Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
Sylabus przedmiotu Higiena i toksykologia żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Higiena i toksykologia żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Ciemniak <Artur.Ciemniak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Kamila Pokorska-Niewiada <Kamila.Pokorska@zut.edu.pl>, Monika Rajkowska-Myśliwiec <Monika.Rajkowska@zut.edu.pl>, Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 12 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość treści przedmiotów: Chemia ogólna i nieorganiczna,Chemia organiczna, Ekologia i ochrona środowiska |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie czynników biologicznych, chemicznych i fizycznych wpływających na bezpieczeństwo żywności oraz zasad postępowania niezbędnych do zapobiegania zagrożeniom jakości zdrowotnej żywności |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium, organizacja ćwiczeń, wstęp do ogólnych zasad badań żywności, metod analizy chemicznej i instrumentalnej | 2 |
T-L-2 | Wstęp do ogólnych zasad oceny i ocena sanitarno-higieniczna surowców i produktów spożywczych. Zanieczyszczenia biologiczne produktów spożywczych - wykrywanie szkodników magazynowych | 6 |
T-L-3 | Analiza konserwantów i innych biologicznie aktywnych substancji obcych w żywności | 6 |
T-L-4 | Analiza toksycznych metali ciężkich i innych pierwiastków śladowych w surowcach i produktach spożywczych | 6 |
T-L-5 | Trwałe zanieczyszczenia organiczne w surowcach i produktach spożywczych | 6 |
T-L-6 | Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych | 2 |
T-L-7 | Zaliczenie ćwiczeń | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Rozwój, cele i zadania higieny i toksykologii żywności. Organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w Polsce i na świecie | 2 |
T-W-2 | Zanieczyszczenia fizyczne w zywnosci. Substancje promieniotwórcze w żywnosci | 2 |
T-W-3 | Czynniki biologiczne wpływające na bezpieczeństwo zdrowotne żywności | 1 |
T-W-4 | Substancje szkodliwe powstajace podczas produkcji, przetwarzania i przechowywania żywności. | 2 |
T-W-5 | Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w żywności | 2 |
T-W-6 | Pestycydy, PCB, dioksyny i inne związki chloroorganiczne w żywności | 3 |
T-W-7 | Metale ciężkie i inne pierwiastki śladowe w żywności | 2 |
T-W-8 | Zasady ustalania najwyższych dopuszczalnych pozostałości ksenobiotyków w żywności | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | samodzielne studiowanie literatury przedmiotu i przygotowanie do zaliczenia | 8 |
A-L-3 | konsultacje | 2 |
A-L-4 | przygotowanie pracy kontrolnej | 10 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie literatury zwiazanej z tematyka przedmiotu | 7 |
A-W-3 | Konsultacje | 1 |
A-W-4 | Udział w egzaminie | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-4 | metoda przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć |
S-2 | Ocena formująca: opdowiedź ustna sprawdzająca opanowanie materiału |
S-3 | Ocena formująca: ocena prezentowanych prac studentów |
S-4 | Ocena podsumowująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O12-2_W02 Zna i rozumie pojęcia z zakresu higieny i toksykologii żywności. Zna i potrafi scharakteryzować organizmy i substancje niebezpieczne, które mogą wystąpić w żywności, zna metody badawcze oraz metody zapobiegania zgrożeniom jakości zdrowotnej żywności, zna i rozumie przebieg procesów (pobieranie, rozmieszczenie, przemiany, wydalanie) zachodzących w organizmie człowieka. | MS_1A_W05 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-3, T-W-1, T-W-8, T-W-5, T-W-4, T-W-2, T-W-7, T-W-6 | M-3, M-1, M-2, M-4 | S-4, S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O12-2_U05 Potrafi dobrać wiarygodne metody badawcze do oceny jakości zdrowotnej żywności, przeprowadzić właściwe analizy oraz wyciągnąć wnioski | MS_1A_U08, MS_1A_U01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-4, T-L-7, T-L-2, T-L-3, T-L-5 | M-3, M-1, M-2, M-4 | S-4, S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_1A_O12-2_K02 jest gotów do ciągłego uzupełniania wiedzy i nabywania nowych umiejętnoci w zakresie higieny i toksykologii żywności | MS_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-W-1 | M-3, M-1, M-2, M-4 | S-4, S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O12-2_W02 Zna i rozumie pojęcia z zakresu higieny i toksykologii żywności. Zna i potrafi scharakteryzować organizmy i substancje niebezpieczne, które mogą wystąpić w żywności, zna metody badawcze oraz metody zapobiegania zgrożeniom jakości zdrowotnej żywności, zna i rozumie przebieg procesów (pobieranie, rozmieszczenie, przemiany, wydalanie) zachodzących w organizmie człowieka. | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu zna pojęcia z zakresu przedmiotu, charakteryzuje organizmy i substancje niebezpieczne wpływające negatywnie na jakość zdrowotną żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O12-2_U05 Potrafi dobrać wiarygodne metody badawcze do oceny jakości zdrowotnej żywności, przeprowadzić właściwe analizy oraz wyciągnąć wnioski | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w dostatecznym stopniu zastosować poznane metody badawcze do oceny jakości zdrowotnej żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_1A_O12-2_K02 jest gotów do ciągłego uzupełniania wiedzy i nabywania nowych umiejętnoci w zakresie higieny i toksykologii żywności | 2,0 | |
3,0 | Jest dostatecznie gotów i ma świadomośc potrzeby pogłębiania swej wiedzy i umiejętności. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, PZWL, Warszawa, 2017
- Gertig H., Żywność, a zdrowie. Podręcznik dla studentów, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa, 1996, I
- Witczak A., Sikorski Z. (red), Szkodliwe substancje w żywności. Pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne, PEN, 2020
- Orzeł D., Biernat J. (red.), Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności, Wrocław, 2012
Literatura dodatkowa
- Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, Czasopismo
- Journal of Agricultural and Food Chemistry, Czasopismo