Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie
Sylabus przedmiotu Biotechnologia żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biotechnologia żywności | ||
Specjalność | technologia żywności pochodzenia wodnego | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii i fizjologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z zagadnieniami, stosowanymi technikami oraz zastosowaniem technik biotechnologicznych w różnych gałeziach przemysłu i życia człowieka |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Bioetchnologiczne wykorzsytanie LAB | 3 |
T-L-2 | Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży | 3 |
T-L-3 | Biosynteza wybranych metabolitów. Zaliczenie ćwiczeń. | 3 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Organizmy modyfikowane genetycznie | 2 |
T-W-2 | Bioreaktory, budowa, typy, wykorzystanie | 2 |
T-W-3 | Metody oczyszczania biopreparatów | 2 |
T-W-4 | Kolekcje komórek prokariotycznych i eukariotycznych | 2 |
T-W-5 | Dorbnoustroje środowisk ekstremalnych i ich wykorzystanie w biotechnologii | 2 |
T-W-6 | Biodegradacja i bioremediacja | 4 |
T-W-7 | Grupy drobnoustrojów przydatnych biotechnologicznie | 4 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęc laboratoryjnych | 19 |
A-L-3 | konsultacje z prowadzącym | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | Przygotowanie się do egzaminu | 25 |
A-W-3 | Udział w egzamini episemnym | 2 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład ustny z prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Dyskusja panelowa |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: ocena podsumowująca |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D16tzpw_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia | TZZ_1A_W06, TZZ_1A_W11 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-2, T-W-7, T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D16tzpw_U01 Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności | TZZ_1A_U08, TZZ_1A_U05 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D16tzpw_K01 Jest gotów do działania na rzecz popularyzacji wiedzy | TZZ_1A_K04 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-W-7, T-W-5, T-L-2, T-L-3, T-L-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D16tzpw_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zagadnienia związane z podstawami biotechnologii i jej wykorzystania w róznych dziedzinach życia | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym zna podstawowe zagadnienia i praktyczne zastosowanie biotechnologi w różnych dziedzinach życia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D16tzpw_U01 Potrafi dokonać wyboru własciwych technik diagnostycznych w analizie mikrobiologicznej żywności | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym dokonuj ewyboru technik diagnostycznych w anlaizie mikrobiologicznej żywnosci | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D16tzpw_K01 Jest gotów do działania na rzecz popularyzacji wiedzy | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym ma zdolnośc stosowania nabytej wiedzy i umiejętności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudziasz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
- Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011
- Buchowicz J, Biotechnologia molekularna, PWN, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Food Biotechnology
- Błaszczyk MK., Goryluk - Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020