Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie
Sylabus przedmiotu Procesy membranowe technologii żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Procesy membranowe technologii żywności | ||
Specjalność | technologia żywności pochodzenia wodnego | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Posiadanie wiedzy z obszaru nauk matematyczno-przyrodniczych i technicznych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Opanowanie przez studenta wiedzy z zakresu procesów membranowych stosowanych w technologii żywności. Poznanie budowy, rodzajów membran i poszczególnych technik membranowych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | BHP w laboratorium membranowym. Aparatura, sprzęt laboratoryjny, szkło - rodzaje i zasady prawidłowego użytkowania. Przedstawianie tematyki ćwiczeń laboratoryjnych i warunków uzyskania zaliczenia. Podział na grupy laboratoryjne - podanie harmonogramu ćwiczeń | 1 |
T-L-2 | Zastosowanie technik membranowych w technologii wody - zastosowanie procesu nanofiltracji (NF) w uzdatnianiu wody w module membranowym jedno i trzyrurowym (membrany ceramiczne - cut off 1,0 i 3,0 kD) | 3 |
T-L-3 | Zastosowanie technik membranowych w przemyśle rolno-spożywczym - wykorzystanie procesu nanofiltracji (NF) w oczyszczaniu serwatki jako odpadu z przemysłu mleczarskiego | 2 |
T-L-4 | Badanie zjawiska foulingu membran ceramicznych po procesie nanofilrtacji serwatki | 2 |
T-L-5 | Kolokwium zaliczeniowe | 1 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Procesy separacji i techniki membranowe w stosowane technologii zywności (technologie czyszczące i technologie czystsze; wykorzystanie technik membranowych w technologiach hydrydowych) | 2 |
T-W-2 | Podstawy procesów membranowych stosowanych w technologii żywności (rodzaje membran i procesów membranowych, membrany polimerowe i nieorganiczne oraz formowane dynamicznie, membrany ciekłe; ciśnieniowe techniki membranowe, mikro-, ultra- i nanofiltracja, odwrócona osmoza, inne techniki membranowe; moduły i instalacje membranowe); | 2 |
T-W-3 | Zastosowanie technik membranowych w procesie uzdatniania wody wykorzystywanej w zakładach przemysłu spożywczego i oczyszczania ścieków poprodukcyjnych | 2 |
T-W-4 | Zastosowanie technik membranowych w przemyśle rolno-spożywczym - w mleczarstwie. Zatężanie serwatki metodą odwróconej osmozy. Ultrafiltracja - zastosowanie do utylizacji i przerobu serwatki. Mikrofiltracja i demineralizacja serwatki. | 3 |
T-W-5 | Zastosowanie technik membranowych w przemyśle rolno-spożywczym - klarowanie piwa, wina i soków, zatężanie soków owocowych, usuwanie bakterii z mleka, separacja drożdży | 2 |
T-W-6 | Kolokwium zaliczeniowe | 1 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | Opracowanie wyników z laboratorium | 6 |
A-L-3 | Przygotowanie się do kolokwium | 10 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 12 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 6 |
A-W-3 | Przygotowanie do kolokwium pisemnego z wykładów | 7 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające: wykład informacyjny z elementami pogadanki z użyciem projektora multimedialnego |
M-2 | Metody praktyczne: ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | Metody podające: objaśnienie, opis |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Końcowe kolokwium pisemne z części wykładowej |
S-2 | Ocena formująca: Ocena sprawozdania z przebiegu ćwiczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena za kolokwium z ćwiczeń laboratoryjnych |
S-4 | Ocena formująca: Obserwacja zachowania w grupie i ocena ciągła przestrzegania obowiązujących zasad pracy w laboratorium |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-5tzpw_W01 Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane zjawiska, metody i teorie z zakresu technik membranowych stosowanych w technologii żywności, z uwzględnieniem budowy, rodzajów i metod otrzymywania membran i rodzajów technik membranowych oraz rodzajów przymysłu spożywczego wykorzytujacych procesy membranowe jako elementy jednostkowe w produkcji żywności. | TZZ_1A_W15, TZZ_1A_W16 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-3, M-1 | S-1, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-5tzpw_U02 Student potrafi w stopniu zaawansowanym wykorzystać posiadaną wiedzę teoretyczną w zaplanowaniu i przeprowadzeniu procesu ciśnieniowej separacji membranowej z zachowaniem zasad pracy i przepisów BHP podczas obsługi modułu membranowego i dedykowanego sprzętu laboratoryjnego. Na podstawie uzyskanych pomiarów i analiz chemicznych potrafi obliczyć wielkośći charakteryzujące procesy membranowe - tj. prędkośći strumienia permeatu, wydajność membran) oraz określić stężenia wybranych składników nadawy, permeatu, retentatu z określeniem stopnia ich retencji. Na podsyawie tych informacji potrafi dokonać krytycznej analizy i interpretacji wyników. | TZZ_1A_U03, TZZ_1A_U20 | — | — | C-1 | T-L-4, T-L-2, T-L-1, T-L-3 | M-2, M-3 | S-3, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-5tzpw_K01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student jest gotów współpracować w grupie w trakcie zajęć laboratoryjnych. Dzieli się wiedzą i umiejętnościami z członkami zespołu a także korzysta z ich wiedzy w celu wyciągnięcia wniosków końcowych. Jest świadomy odpowiedzialności za pracę własną i za wspólnie realizowane zadanie w grupie. Postępuje zgodnie z obowiazującymi w pracowni membranowej zasadami BHP i dba o ochronę środowiska poprzez odpowiednią segregację i utylizację odpadów powstajacych podczas wykonywanych doświadczeń. | TZZ_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-4, T-L-2, T-L-1, T-L-3, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4 | M-2, M-3 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-5tzpw_W01 Student zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wybrane zjawiska, metody i teorie z zakresu technik membranowych stosowanych w technologii żywności, z uwzględnieniem budowy, rodzajów i metod otrzymywania membran i rodzajów technik membranowych oraz rodzajów przymysłu spożywczego wykorzytujacych procesy membranowe jako elementy jednostkowe w produkcji żywności. | 2,0 | Student w niezadowalającym stopniu opanował obowiązujący materiał.Student opanował ponad 90% zrealizowanych treści programowych. |
3,0 | Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych. | |
3,5 | Student opanował 60% zrealizowanych treści programowych. | |
4,0 | Student opanował ponad 70% zrealizowanych treści programowych. | |
4,5 | Student opanował ponad 80% zrealizowanych treści programowych. | |
5,0 | Student opanował ponad 90% zrealizowanych treści programowych. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-5tzpw_U02 Student potrafi w stopniu zaawansowanym wykorzystać posiadaną wiedzę teoretyczną w zaplanowaniu i przeprowadzeniu procesu ciśnieniowej separacji membranowej z zachowaniem zasad pracy i przepisów BHP podczas obsługi modułu membranowego i dedykowanego sprzętu laboratoryjnego. Na podstawie uzyskanych pomiarów i analiz chemicznych potrafi obliczyć wielkośći charakteryzujące procesy membranowe - tj. prędkośći strumienia permeatu, wydajność membran) oraz określić stężenia wybranych składników nadawy, permeatu, retentatu z określeniem stopnia ich retencji. Na podsyawie tych informacji potrafi dokonać krytycznej analizy i interpretacji wyników. | 2,0 | |
3,0 | Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-5tzpw_K01 W wyniku przeprowadzonych zajęć student jest gotów współpracować w grupie w trakcie zajęć laboratoryjnych. Dzieli się wiedzą i umiejętnościami z członkami zespołu a także korzysta z ich wiedzy w celu wyciągnięcia wniosków końcowych. Jest świadomy odpowiedzialności za pracę własną i za wspólnie realizowane zadanie w grupie. Postępuje zgodnie z obowiazującymi w pracowni membranowej zasadami BHP i dba o ochronę środowiska poprzez odpowiednią segregację i utylizację odpadów powstajacych podczas wykonywanych doświadczeń. | 2,0 | |
3,0 | Nie podlega ocenie w formie stopnia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Rautenbach R., Procesy membranowe, WNT, Warszawa, 1996
- Bodzek M., J. Bohdziewicz, K. Konieczny, Techniki membranowe w ochronie środowiska, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice, 1997
- Bodzek M., Konieczny K., Usuwanie zanieczyszczeń nieorganicznych ze środowiska wodnego metodami membranowymi, Wydawnictwo Seidel-Przywecki, Warszawa, 2011
- Króliczak P, Jankowski T., Procesy membranowe w przemyśle spożywczym., www.up.poznan.pl/ztoiw/dydaktyka/procesy_ membranowe.pdf., Poznań, 2018
Literatura dodatkowa
- Bodzek M., Konieczny K, Wykorzystanie procesów membranowych w uzdatnianiu wody, Oficyna Wydawnicza Projprzem – EKO, Bydgoszcz, 2005
- A. B. Yaroslavtsev - EDITOR-IN-CHIEF, Membranes and membrane technologie, Springer