Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
Sylabus przedmiotu Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Gospodarka odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego | ||
| Specjalność | technologia rybna | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl>, Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
| Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
| Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | Student posiada podstawową wiedzę z zakresu chemii, technologii przetwórstwa rybnego |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu gospdarki odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego jak i zdobycie przez studenta umiejętności identyfikacji i gospodarowania odpadami |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| T-L-1 | Identyfikacja odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego na podstawie danych z wybranego zakładu | 4 |
| T-L-2 | Wskazanie odpowiedniego (optymalnego) sposobu przetworzenia tych odpadów zgodnie z obowiązującymi przepisami | 4 |
| T-L-3 | Przygotowanie kompleksowego projektu dotyczącego gospodarowania odpadami w zakładzie przetwórstwa rybnego | 7 |
| 15 | ||
| wykłady | ||
| T-W-1 | Podstawowe definicje oraz przegląd przepisów prawnych | 2 |
| T-W-2 | Rodzaje odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego i ich identyfikacja | 3 |
| T-W-3 | Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania - zasada 3U - unikanie, użycie ponowne, recykling, unieszkodliwianie) | 4 |
| T-W-4 | Elementy zintegrowanego systemu gospodarki odpadami (selekcja i gromadzenie, transport, magazynowanie porzejściowe, segregacja, recykling, przerób i unieszkodliwianie, ostateczne skałdowanie, charakterystyka stosowanych technologii - kompostowanie, spalarnie, składowiska, metody unieszkodliwiania odpadów niebezpiecznych). | 6 |
| 15 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
| A-L-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 5 |
| A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
| 25 | ||
| wykłady | ||
| A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
| A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 4 |
| A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 6 |
| 25 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | Wykład informacyjny z zastosowaniem sprzętu multimedialnego |
| M-2 | Ćwiczenia z elementami projektu |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena formująca: Obserwacja ciagła w trakcie zajęć |
| S-2 | Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające |
| S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_D4tr_W01 Student zna i rozumie w pogłęgionym stopniu fakty i teorie z zakresu rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego z uwzględnieniem wybranych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania takich odpadów. | TZZ_2A_W03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_D4tr_U01 Potrafi wykorzystać posiadaną pogłębioną wiedzę w ocenie wielkości odpadów wybranego zakładu przetórstwa rybnego oraz zaproponować sposób postępowania z ich wykorzystaniem/utylizacją zgodne z obowiązującymi przepisami prawnymi. | TZZ_2A_U01 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-1, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_D4tr_K01 Student jest gotów do ponoszenia odpowidzialności za swoją działalność w aspekcie ochrony środowiska włączając w to wspólpracę z innymi. | TZZ_2A_K03 | — | — | C-1 | T-L-3, T-L-1, T-L-2 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_D4tr_W01 Student zna i rozumie w pogłęgionym stopniu fakty i teorie z zakresu rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego z uwzględnieniem wybranych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania takich odpadów. | 2,0 | |
| 3,0 | Ma podstawową wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w zakładzie przetwórstwa rybnego. Posiada podstawową wiedzę z zakresu podstawowych procesów wykorzystywanych podczas przetwarzania odpadów z takiego zakładu. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_D4tr_U01 Potrafi wykorzystać posiadaną pogłębioną wiedzę w ocenie wielkości odpadów wybranego zakładu przetórstwa rybnego oraz zaproponować sposób postępowania z ich wykorzystaniem/utylizacją zgodne z obowiązującymi przepisami prawnymi. | 2,0 | |
| 3,0 | Potrafi ocenić wielkość odpadów wybranego zakłądu przetórstwa rybnego oraz określoć sposób postępowania z obowiązujacymi przepisami prawnymi | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_D4tr_K01 Student jest gotów do ponoszenia odpowidzialności za swoją działalność w aspekcie ochrony środowiska włączając w to wspólpracę z innymi. | 2,0 | |
| 3,0 | Nie podlega ocenie w formie stopnia. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Literatura podstawowa
- Jędrczak A., Biologiczne przetwarzanie odpadów, PWN, Warszawa, 2008
- Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2005
- Hartmann L., Biologiczne oczyszczanie scieków, Instalator Polski, Warszawa, 1966
- Miksch K., Sikora J., Biotechnologia ścieków, PWN, Warszawa, 2010