Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
Sylabus przedmiotu Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczym:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Wymagania prawne znakowania i certyfikacja w przemyśle spożywczym | ||
| Specjalność | technologia rybna | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Barbara Czerniejewska-Surma <Barbara.Czerniejewska-Surma@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
| Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
| Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 14 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | Wiedza z zakresu: podstaw zarządzania, prawa żywnościowego, technologii produkcji w poszczególnych branżach przetwórstwa spożywczego oraz zagrożeń dla bezpieczeństwa środków spożywczych podczas pozyskiwania i przetwarzania oraz systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | Zapoznanie studentów z wymaganiami, metodologią oraz szczegółowymi przepisami prawa w zakresie znakowania identyfikowalności surowców i produktów przemysłu spożywczego, ze szczególnym naciskiem na przemysł rybny. Zapoznanie z technikami i sposobami kontroli żywności pod kątem walki z zafałszowaniami. |
| C-2 | Nabycie przez studentów umiejętności doboru i wykorzystania metod, technik i narzędzi przydatnych podczas kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów. Umiejętność posługiwania się przepisami prawa w zakresie etykietowania, certyfikacji i identyfikowalności żywności. Umiejętność zaprojektowania etykiety i znajomość dobrowolnych certyfikatów stosowanych w przemyśle spożywczym |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| T-L-1 | Zajęcia organizacyjne przedstawienie zakresu przedmiotu | 1 |
| T-L-2 | Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych na przykładzie przemysłu rybnego | 2 |
| T-L-3 | Prawodawstwo polskie i europejskie w zakresie identyfikowalności | 2 |
| T-L-4 | Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa | 2 |
| T-L-5 | Etykieta – wymagania prawne projektowanie etykiet | 4 |
| T-L-6 | Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – ocena prawidłowości deklaracji | 4 |
| T-L-7 | Przykłady fałszowania żywności | 2 |
| T-L-8 | Metody analityczne w walce z fałszowaniem żywności | 2 |
| T-L-9 | Pozytywne przykłady użycia etykiety i opakowania, jako narzędzia promocji | 1 |
| 20 | ||
| wykłady | ||
| T-W-1 | Identyfikowalność w łańcuchu produkcji i dystrybucji produktów spożywczych | 1 |
| T-W-2 | Prawne i marketingowe aspekty znakowania (etykietowania) surowców i produktów spożywczych | 2 |
| T-W-3 | Kontrowersje związane z fałszowaniem żywności | 2 |
| T-W-4 | Wybrane metody analityczne do oceny autentyczności żywności | 3 |
| T-W-5 | Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne żywności | 1 |
| T-W-6 | Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa | 1 |
| 10 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| A-L-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych | 20 |
| A-L-2 | Przygotowanie do kolokwium zaliczeniowego | 6 |
| 26 | ||
| wykłady | ||
| A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 10 |
| A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
| A-W-3 | Analiza rynku opakowań - znakowania | 4 |
| A-W-4 | Egzamin | 2 |
| 26 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | Ćwiczenia laboratoryjne |
| M-2 | Konwersatoria - analiza przypadku |
| M-3 | Analiza aktów prawa żywnościowego |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena formująca: Bieżące przygotowywanie do ćwiczeń |
| S-2 | Ocena formująca: Kolokwium zaliczeniowe - podsumowujące |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-4tr_W01 Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady znakowania środków spożywczych i certyfikacji systemów. | TZZ_2A_W06 | — | — | C-1 | T-L-7 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-4tr_U01 Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych oraz certyfikacji systemów jakości żywności i zarządzania jakością żywności.. | TZZ_2A_U01 | — | — | C-1, C-2 | T-L-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-4tr_K01 Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, zmian prawa żywnościowego i ciągłego dokształcania się w tym zakresie. | TZZ_2A_K04 | — | — | C-1, C-2 | T-L-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-4tr_W01 Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady znakowania środków spożywczych i certyfikacji systemów. | 2,0 | |
| 3,0 | Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zasady znakowania środków spożywczych i certyfikacji systemów na poziomie dostatecznym. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-4tr_U01 Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych oraz certyfikacji systemów jakości żywności i zarządzania jakością żywności.. | 2,0 | |
| 3,0 | Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z aktualnych aktów prawa w zakresie znakowania środków spożywczych oraz certyfikacji systemów jakości żywności i zarządzania jakością żywności.. na dostatecznym poziomie. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-4tr_K01 Jest gotów do odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, zmian prawa żywnościowego i ciągłego dokształcania się w tym zakresie. | 2,0 | |
| 3,0 | Jest gotów w dostatecznym stopniu do odpowiedzialnego pełnienia roli zawodowej z uwzględnieniem zmieniających się potrzeb społecznych, zmian prawa żywnościowego i ciągłego dokształcania się w tym zakresie. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Literatura podstawowa
- Wiśniewska M., Malinowska E, Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty, Difin, 2011
- Kubera H, Zachowanie jakości produktu, Wydawnictwo AE w Poznaniu, 2004
Literatura dodatkowa
- Aktualne akty prawa krajowego i UE z zakresu znakowania środków spożywczych