Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Mikrobiologia przemysłowa | ||
| Specjalność | żywienie człowieka | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
| Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
| Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| T-L-1 | Kultury starterowe jako podstawa kontrolowanych procesów biotechnologicznych | 2 |
| T-L-2 | Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów | 4 |
| T-L-3 | Modele prognostyczne | 2 |
| T-L-4 | Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową | 4 |
| T-L-5 | Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle | 4 |
| T-L-6 | Techniczne wykorzystanie drożdży | 2 |
| T-L-7 | Techniczne wykorzystanie grzybów pleśniowych | 2 |
| 20 | ||
| wykłady | ||
| T-W-1 | Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu | 2 |
| T-W-2 | Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila | 2 |
| T-W-3 | Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym | 4 |
| T-W-4 | Drobnoustroje środowisk ekstremalnych | 2 |
| 10 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
| A-L-2 | Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego | 3 |
| A-L-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 2 |
| 25 | ||
| wykłady | ||
| A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
| A-W-2 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 2 |
| A-W-3 | Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi | 12 |
| A-W-4 | Egzamin | 2 |
| 26 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | Wykład z prezentacjami multimedialnymi |
| M-2 | Dyskusja panelowa |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
| S-2 | Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach |
| S-3 | Ocena formująca: ocena sprawozdań |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-8zc_W01 Student zna i rozumie wiedzę faktograficzną i teoretyczną dotyczącą zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu | TZZ_2A_W05 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-8zc_U01 Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową | TZZ_2A_U15 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-8zc_K01 Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej | TZZ_2A_K03 | — | — | C-1 | T-W-4, T-W-2, T-W-3, T-W-1 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-8zc_W01 Student zna i rozumie wiedzę faktograficzną i teoretyczną dotyczącą zagadnień związanych z zastosowaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu | 2,0 | |
| 3,0 | Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-8zc_U01 Student potrafi rozwiązywać podstawowe problemy związane z mikrobiologią przemysłową | 2,0 | |
| 3,0 | Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w mikrobiologii przemysłowej | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| TZZ_2A_Gr1-8zc_K01 Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej | 2,0 | |
| 3,0 | Student ma świadomość konieczności wykorzytania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu oraz konieczności propagowania posiadej wiedzy | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
- Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020, 1
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, PWN, Warszawa, 2020, 2
Literatura dodatkowa
- Frontiers in Microbiology
- Kristiansen B., Ratledge C., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2021