Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: BLOK INŻYNIERYJNO-CHEMICZNY

Sylabus przedmiotu Biotechnologia wczoraj, dziś i jutro:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Biotechnologia wczoraj, dziś i jutro
Specjalność BLOK INŻYNIERYJNO-PRZYRODNICZY
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii
Nauczyciel odpowiedzialny Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 0,5 ECTS (formy) 0,5
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 8 0,51,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw nauk inżynieryjno-technicznych oraz ścisłych i przyrodniczych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie doktorantów z praktycznymi i badawczymi aspektami różnych technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska (szczególna uwaga zostanie zwrócona na korzyści płynące z zastosowania metod biotechnologicznych)

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Obszary tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii2
T-W-2Zastosowania tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii (w produkcji przemysłowej, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska)2
T-W-3Sukcesy tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii oraz rozwój polskiej biotechnologii2
T-W-4Odbiór społeczny tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii – mity i fakty2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu2
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów2
14

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISD_4-_IP05.1_W01
Zna i rozumie korzyści oraz zagrożenia płynące z zastosowania metod biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
ISD_4-_W02, ISD_4-_W03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISD_4-_IP05.1_K01
Rozumie konieczność racjonalnego wykorzystywania technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
ISD_4-_K01, ISD_4-_K02C-1T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-2M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISD_4-_IP05.1_W01
Zna i rozumie korzyści oraz zagrożenia płynące z zastosowania metod biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
2,0
3,0Doktorant posiada podstawową wiedzę związaną z praktycznymi i badawczymi aspektami technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISD_4-_IP05.1_K01
Rozumie konieczność racjonalnego wykorzystywania technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
2,0
3,0Doktorant w podstawowym zakresie rozumie korzyści i zgrożenia płynące z zastosowania metod biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Chmiel A., Grudziński S., Biotechnologia i chemia antybiotyków, PWN, Warszawa, 1998
  2. Stokłosowa S. (red.), Hodowla komórek i tkanek, PWN, Warszawa, 2004
  3. Kayser O., Muller R.H. (red.), Biotechnologia farmaceutyczna, PWN, Warszawa, 2003
  4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), Mikrobiologia techniczna, tom 1 i 2, PWN, Warszawa, 2008
  5. Maleszy S. (red.), Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2001
  6. Mrożek-Budzyn D., Wakcynologia praktyczna, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała, 2009
  7. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
  8. Gary Walsh, Pharmaceutical Biotechnology: Concepts and Applications, Wiley, 2013
  9. Oliver Kayser, Heribert Warzecha, Pharmaceutical Biotechnology: Drug Discovery and Clinical Applications, Wiley, 2012
  10. Richard H. Baltz, Arnold L. Demain, Julian E. Devies, Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, American Society for Microbiology Press, 2010

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Obszary tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii2
T-W-2Zastosowania tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii (w produkcji przemysłowej, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska)2
T-W-3Sukcesy tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii oraz rozwój polskiej biotechnologii2
T-W-4Odbiór społeczny tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii – mity i fakty2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu2
A-W-4Przygotowanie się do zaliczenia wykładów2
14
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISD_4-_IP05.1_W01Zna i rozumie korzyści oraz zagrożenia płynące z zastosowania metod biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISD_4-_W02Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę, związaną z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową oraz wiedzę szczegółową na zaawansowanym poziomie w zakresie prowadzonych badań naukowych, metodologii pracy naukowej, przygotowania publikacji i prezentacji wyników prowadzonych badań oraz zasady upowszechniania wyników pracy naukowej, także w trybie otwartego dostępu
ISD_4-_W03Zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji, również w odniesieniu do najnowszych osiągnięć naukowych w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z praktycznymi i badawczymi aspektami różnych technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska (szczególna uwaga zostanie zwrócona na korzyści płynące z zastosowania metod biotechnologicznych)
Treści programoweT-W-1Obszary tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii
T-W-2Zastosowania tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii (w produkcji przemysłowej, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska)
T-W-3Sukcesy tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii oraz rozwój polskiej biotechnologii
T-W-4Odbiór społeczny tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii – mity i fakty
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant posiada podstawową wiedzę związaną z praktycznymi i badawczymi aspektami technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISD_4-_IP05.1_K01Rozumie konieczność racjonalnego wykorzystywania technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISD_4-_K01Rozumie konieczność i jest gotów do krytycznej analizy uzyskanego dorobku naukowego oraz wkładu wyników własnej działalności badawczej w rozwój reprezentowanej dziedziny i dyscypliny
ISD_4-_K02Rozumie obowiązek twórczego poszukiwania odpowiedzi na wyzwania cywilizacyjne, w szczególności na zobowiązania społeczne, badawcze i twórcze, ma świadomość inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, myślenia w sposób przedsiębiorczy oraz opracowania naukowego dla nowych zjawisk i problemów w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie doktorantów z praktycznymi i badawczymi aspektami różnych technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska (szczególna uwaga zostanie zwrócona na korzyści płynące z zastosowania metod biotechnologicznych)
Treści programoweT-W-4Odbiór społeczny tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii – mity i fakty
T-W-1Obszary tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii
T-W-3Sukcesy tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii oraz rozwój polskiej biotechnologii
T-W-2Zastosowania tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii (w produkcji przemysłowej, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska)
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Doktorant w podstawowym zakresie rozumie korzyści i zgrożenia płynące z zastosowania metod biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska
3,5
4,0
4,5
5,0