Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: BLOK INŻYNIERYJNO-CHEMICZNY

Sylabus przedmiotu Nowoczesne aspekty żywieniowe oraz wybrane zagadnienia bezpieczeństwa żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Nowoczesne aspekty żywieniowe oraz wybrane zagadnienia bezpieczeństwa żywności
Specjalność BLOK INŻYNIERYJNO-PRZYRODNICZY
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 0,5 ECTS (formy) 0,5
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 8 0,51,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy nauk biologicznych i chemicznych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy i zainicjowanie dyskusji na temat uwarunkowania zaleceń żywieniowych w zdrowiu i chorobie oraz wybranych aspektów bezpieczeństwa żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Dieta dla planety. Fizjologiczne i środowiskowe uwarunkowania zaleceń żywieniowych2
T-W-2Patofizjologiczne uwarunkowania zaleceń dietetycznych2
T-W-3Bezpieczeństwo żywności w zrównoważonym rolnictwie2
T-W-4Zaliczenie zajęć2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach8
A-W-2Analiza polecanej literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia zajeć3
16

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Udział w dyskusji
S-2Ocena formująca: Podejmowanie aktywności, inicjowanie dyskusji

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISD_4-_IP07.2_W01
Zna i rozumie uwarunkowania zaleceń żywieniowych w zdrowiu i chorobie oraz wybrane aspekty bezpieczeństwa żywności
ISD_4-_W02, ISD_4-_W03C-1T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISD_4-_IP07.2_K01
Jest gotów do krytycznej analizy posiadanej wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i zasad żywienia, rozumie konieczność jej aktualizowania i rozwoju poprzez badania własne
ISD_4-_K01, ISD_4-_K02C-1T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-4M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISD_4-_IP07.2_W01
Zna i rozumie uwarunkowania zaleceń żywieniowych w zdrowiu i chorobie oraz wybrane aspekty bezpieczeństwa żywności
2,0
3,0Obecność na 80% zajęć, udział w dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISD_4-_IP07.2_K01
Jest gotów do krytycznej analizy posiadanej wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i zasad żywienia, rozumie konieczność jej aktualizowania i rozwoju poprzez badania własne
2,0
3,0Obecność na 80% zajęć, udział w dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kraus H., Fizjologia żywienia, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa, 2019
  2. Kowalczyk S., Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnicywo Naukowe PWN, Warszawa, 2015
  3. The EAT-Lancet Commission, Food Planet Health, 2019
  4. Bujko J., Podstawy dietetyki, SGGW, Warszawa, 2015

Literatura dodatkowa

  1. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Państwowy Zakład Higieny, Warszawa, 2020
  2. Koszowska A., Ebisz M., Rozwój nauk o żywności i żywieniu – od norm żywienia do genomiki żywienia, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom 6, 2015

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dieta dla planety. Fizjologiczne i środowiskowe uwarunkowania zaleceń żywieniowych2
T-W-2Patofizjologiczne uwarunkowania zaleceń dietetycznych2
T-W-3Bezpieczeństwo żywności w zrównoważonym rolnictwie2
T-W-4Zaliczenie zajęć2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach8
A-W-2Analiza polecanej literatury5
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia zajeć3
16
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISD_4-_IP07.2_W01Zna i rozumie uwarunkowania zaleceń żywieniowych w zdrowiu i chorobie oraz wybrane aspekty bezpieczeństwa żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISD_4-_W02Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę, związaną z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową oraz wiedzę szczegółową na zaawansowanym poziomie w zakresie prowadzonych badań naukowych, metodologii pracy naukowej, przygotowania publikacji i prezentacji wyników prowadzonych badań oraz zasady upowszechniania wyników pracy naukowej, także w trybie otwartego dostępu
ISD_4-_W03Zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji, również w odniesieniu do najnowszych osiągnięć naukowych w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy i zainicjowanie dyskusji na temat uwarunkowania zaleceń żywieniowych w zdrowiu i chorobie oraz wybranych aspektów bezpieczeństwa żywności
Treści programoweT-W-1Dieta dla planety. Fizjologiczne i środowiskowe uwarunkowania zaleceń żywieniowych
T-W-4Zaliczenie zajęć
T-W-3Bezpieczeństwo żywności w zrównoważonym rolnictwie
T-W-2Patofizjologiczne uwarunkowania zaleceń dietetycznych
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Udział w dyskusji
S-2Ocena formująca: Podejmowanie aktywności, inicjowanie dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Obecność na 80% zajęć, udział w dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISD_4-_IP07.2_K01Jest gotów do krytycznej analizy posiadanej wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i zasad żywienia, rozumie konieczność jej aktualizowania i rozwoju poprzez badania własne
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISD_4-_K01Rozumie konieczność i jest gotów do krytycznej analizy uzyskanego dorobku naukowego oraz wkładu wyników własnej działalności badawczej w rozwój reprezentowanej dziedziny i dyscypliny
ISD_4-_K02Rozumie obowiązek twórczego poszukiwania odpowiedzi na wyzwania cywilizacyjne, w szczególności na zobowiązania społeczne, badawcze i twórcze, ma świadomość inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, myślenia w sposób przedsiębiorczy oraz opracowania naukowego dla nowych zjawisk i problemów w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy i zainicjowanie dyskusji na temat uwarunkowania zaleceń żywieniowych w zdrowiu i chorobie oraz wybranych aspektów bezpieczeństwa żywności
Treści programoweT-W-2Patofizjologiczne uwarunkowania zaleceń dietetycznych
T-W-1Dieta dla planety. Fizjologiczne i środowiskowe uwarunkowania zaleceń żywieniowych
T-W-3Bezpieczeństwo żywności w zrównoważonym rolnictwie
T-W-4Zaliczenie zajęć
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Podejmowanie aktywności, inicjowanie dyskusji
S-1Ocena formująca: Udział w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Obecność na 80% zajęć, udział w dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0