Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: BLOK INŻYNIERYJNO-PRZYRODNICZY
Sylabus przedmiotu Biotechnologia wczoraj, dziś i jutro:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Szkoła Doktorska | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biotechnologia wczoraj, dziś i jutro | ||
Specjalność | BLOK INŻYNIERYJNO-PRZYRODNICZY | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Karol Fijałkowski <karol.fijalkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 0,5 | ECTS (formy) | 0,5 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 1 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw nauk inżynieryjno-technicznych oraz ścisłych i przyrodniczych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie doktorantów z praktycznymi i badawczymi aspektami różnych technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska (szczególna uwaga zostanie zwrócona na korzyści płynące z zastosowania metod biotechnologicznych) |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Obszary tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii | 2 |
T-W-2 | Zastosowania tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii (w produkcji przemysłowej, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska) | 2 |
T-W-3 | Sukcesy tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii oraz rozwój polskiej biotechnologii | 2 |
T-W-4 | Odbiór społeczny tradycyjnej i nowoczesnej biotechnologii – mity i fakty | 2 |
8 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
A-W-2 | Konsultacje | 2 |
A-W-3 | Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu | 2 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 2 |
14 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ISD_4-_IP05.1_W01 Zna i rozumie korzyści oraz zagrożenia płynące z zastosowania metod biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska | ISD_4-_W02, ISD_4-_W03 | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ISD_4-_IP05.1_K01 Rozumie konieczność racjonalnego wykorzystywania technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska | ISD_4-_K01, ISD_4-_K02 | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-2 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ISD_4-_IP05.1_W01 Zna i rozumie korzyści oraz zagrożenia płynące z zastosowania metod biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym w przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska | 2,0 | |
3,0 | Doktorant posiada podstawową wiedzę związaną z praktycznymi i badawczymi aspektami technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ISD_4-_IP05.1_K01 Rozumie konieczność racjonalnego wykorzystywania technik biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska | 2,0 | |
3,0 | Doktorant w podstawowym zakresie rozumie korzyści i zgrożenia płynące z zastosowania metod biotechnologicznych w różnych obszarach, w tym przemyśle rolno- spożywczym, medycynie i ochronie środowiska | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Chmiel A., Grudziński S., Biotechnologia i chemia antybiotyków, PWN, Warszawa, 1998
- Stokłosowa S. (red.), Hodowla komórek i tkanek, PWN, Warszawa, 2004
- Kayser O., Muller R.H. (red.), Biotechnologia farmaceutyczna, PWN, Warszawa, 2003
- Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), Mikrobiologia techniczna, tom 1 i 2, PWN, Warszawa, 2008
- Maleszy S. (red.), Biotechnologia roślin, PWN, Warszawa, 2001
- Mrożek-Budzyn D., Wakcynologia praktyczna, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała, 2009
- Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2003
- Gary Walsh, Pharmaceutical Biotechnology: Concepts and Applications, Wiley, 2013
- Oliver Kayser, Heribert Warzecha, Pharmaceutical Biotechnology: Drug Discovery and Clinical Applications, Wiley, 2012
- Richard H. Baltz, Arnold L. Demain, Julian E. Devies, Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology, American Society for Microbiology Press, 2010