Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska
specjalność: BLOK INŻYNIERYJNO-PRZYRODNICZY

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia stosowana oraz nowoczesne materiały opakowaniowe w technologii żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia stosowana oraz nowoczesne materiały opakowaniowe w technologii żywności
Specjalność BLOK INŻYNIERYJNO-PRZYRODNICZY
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 0,5 ECTS (formy) 0,5
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 8 0,51,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy z mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studenta z mozliwościami wykorzystania mikroorganizmów w przemysle i biotechnologii oraz wpływem opakowań w tym opakowań bioaktywnych na mikroorganizmy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Mikrobiologia stosowana w technologii żywności.4
T-W-2Opakowania bioaktywne2
T-W-3Nowoczesne materiały opakowaniowe2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Samodzielne przygotowanie do zajęć2
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
14

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1metody podajace
M-2metody problemowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISD_4-_IP07.1_W01
Doktorant/ka zna wytyczne do projektowania i doboru opakowań (podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania) przeznaczonych do żywności.
ISD_4-_W02, ISD_4-_W03C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISD_4-_IP07.1_K01
Doktorant/ka ma świadomość potrzeby dokształcania, poszerzania i aktualizacji wiedzy w zakresie nowych i innowacyjnych technologii w pakowalnictwie produktów żywnosciowych
ISD_4-_K01, ISD_4-_K02C-1T-W-1, T-W-3, T-W-2M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISD_4-_IP07.1_W01
Doktorant/ka zna wytyczne do projektowania i doboru opakowań (podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania) przeznaczonych do żywności.
2,0
3,0Student potrafii zdefiniowac podstawowe zalożenia dotyczace wykorzystania mikroorganizmów w przemysle w tym technologii zywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISD_4-_IP07.1_K01
Doktorant/ka ma świadomość potrzeby dokształcania, poszerzania i aktualizacji wiedzy w zakresie nowych i innowacyjnych technologii w pakowalnictwie produktów żywnosciowych
2,0
3,0student potrafi wykorzystać/zastosowac wiedze z zakresu mikrobiologii przemyslowej i biotechnologii w praktyce i ma swiadomośc potrzeby stosowania zasad etyki
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarski, Biotechnologia żywności, WNT, 2017, 2
  2. czasopismo, Applied Microbiology and Biotechnology, springer, 2024

Literatura dodatkowa

  1. Dudley Edward G., Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, ASM Press, 2022, 5
  2. Jaya Shankar Tumuluru (Academic Editor), Food Preservation and Packaging - Recent Process and Technological Advancements, IntechOpen, online, 2023, I, 10.5772/intechopen.100912
  3. Neila Farmer, Innowacje w opakowaniach żywności i napojów. Rynki, materiały, technologie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2016, 1

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikrobiologia stosowana w technologii żywności.4
T-W-2Opakowania bioaktywne2
T-W-3Nowoczesne materiały opakowaniowe2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach8
A-W-2Samodzielne przygotowanie do zajęć2
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
14
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISD_4-_IP07.1_W01Doktorant/ka zna wytyczne do projektowania i doboru opakowań (podstawowe wymagania stawiane materiałom opakowaniowym, wybrane własności produktów żywnościowych oraz ich zmiany w czasie przechowywania wraz z najważniejszymi metodami ich utrwalania) przeznaczonych do żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISD_4-_W02Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę, związaną z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową oraz wiedzę szczegółową na zaawansowanym poziomie w zakresie prowadzonych badań naukowych, metodologii pracy naukowej, przygotowania publikacji i prezentacji wyników prowadzonych badań oraz zasady upowszechniania wyników pracy naukowej, także w trybie otwartego dostępu
ISD_4-_W03Zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji, również w odniesieniu do najnowszych osiągnięć naukowych w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z mozliwościami wykorzystania mikroorganizmów w przemysle i biotechnologii oraz wpływem opakowań w tym opakowań bioaktywnych na mikroorganizmy
Treści programoweT-W-3Nowoczesne materiały opakowaniowe
T-W-2Opakowania bioaktywne
T-W-1Mikrobiologia stosowana w technologii żywności.
Metody nauczaniaM-2metody problemowe
M-1metody podajace
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafii zdefiniowac podstawowe zalożenia dotyczace wykorzystania mikroorganizmów w przemysle w tym technologii zywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISD_4-_IP07.1_K01Doktorant/ka ma świadomość potrzeby dokształcania, poszerzania i aktualizacji wiedzy w zakresie nowych i innowacyjnych technologii w pakowalnictwie produktów żywnosciowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISD_4-_K01Rozumie konieczność i jest gotów do krytycznej analizy uzyskanego dorobku naukowego oraz wkładu wyników własnej działalności badawczej w rozwój reprezentowanej dziedziny i dyscypliny
ISD_4-_K02Rozumie obowiązek twórczego poszukiwania odpowiedzi na wyzwania cywilizacyjne, w szczególności na zobowiązania społeczne, badawcze i twórcze, ma świadomość inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, myślenia w sposób przedsiębiorczy oraz opracowania naukowego dla nowych zjawisk i problemów w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studenta z mozliwościami wykorzystania mikroorganizmów w przemysle i biotechnologii oraz wpływem opakowań w tym opakowań bioaktywnych na mikroorganizmy
Treści programoweT-W-1Mikrobiologia stosowana w technologii żywności.
T-W-3Nowoczesne materiały opakowaniowe
T-W-2Opakowania bioaktywne
Metody nauczaniaM-2metody problemowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena podsumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi wykorzystać/zastosowac wiedze z zakresu mikrobiologii przemyslowej i biotechnologii w praktyce i ma swiadomośc potrzeby stosowania zasad etyki
3,5
4,0
4,5
5,0