Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Szkoła Doktorska - Szkoła Doktorska

Sylabus przedmiotu Nowoczesne procesy i technologie przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Szkoła Doktorska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Nowoczesne procesy i technologie przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
Specjalność BLOK INŻYNIERYJNO-PRZYRODNICZY
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Mięsa
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Sobczak <Malgorzata.Sobczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Izabela Dmytrów <Izabela.Dmytrow@zut.edu.pl>, Grzegorz Tokarczyk <Grzegorz.Tokarczyk@zut.edu.pl>, Joanna Żochowska-Kujawska <Joanna.Zochowska-Kujawska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 0,5 ECTS (formy) 0,5
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 8 0,51,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw technologii produkcji produktów spożywczych (mięsnych, drobiowych, mleczarskich, rybnych, roślinnych i zbośowych)

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z nowoczesnymi procesami i technologiami przetwórstwa spożywczego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem mięsa2
T-W-2Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem mleka2
T-W-3Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem ryb2
T-W-4Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem roślin2
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury związanej z tematyką zajęć8
16

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1metody podające

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Udział w zajęciach

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISD_4-_IP04.1_W01
Posiada poszerzoną i teoretycznie podbudowaną wiedzę dotyczącą nowoczesnych procesów i technologii przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
ISD_4-_W02, ISD_4-_W03C-1T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ISD_4-_IP04.1_K01
Ma zdolność wykorzystania i krytycznej analizy informacji związanych z nowoczesnymi procesami i technologiami przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
ISD_4-_K01, ISD_4-_K02C-1T-W-3, T-W-2, T-W-4, T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISD_4-_IP04.1_W01
Posiada poszerzoną i teoretycznie podbudowaną wiedzę dotyczącą nowoczesnych procesów i technologii przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
2,0
3,0Znajomość nowoczesnych procesów i technologii przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ISD_4-_IP04.1_K01
Ma zdolność wykorzystania i krytycznej analizy informacji związanych z nowoczesnymi procesami i technologiami przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
2,0
3,0Znajomość nowoczesnych procesów i technologii przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem mięsa2
T-W-2Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem mleka2
T-W-3Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem ryb2
T-W-4Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem roślin2
8

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach8
A-W-2Studiowanie literatury związanej z tematyką zajęć8
16
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISD_4-_IP04.1_W01Posiada poszerzoną i teoretycznie podbudowaną wiedzę dotyczącą nowoczesnych procesów i technologii przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISD_4-_W02Posiada poszerzoną, podbudowaną teoretycznie wiedzę, związaną z reprezentowaną dziedziną i dyscypliną naukową oraz wiedzę szczegółową na zaawansowanym poziomie w zakresie prowadzonych badań naukowych, metodologii pracy naukowej, przygotowania publikacji i prezentacji wyników prowadzonych badań oraz zasady upowszechniania wyników pracy naukowej, także w trybie otwartego dostępu
ISD_4-_W03Zna i rozumie fundamentalne dylematy współczesnej cywilizacji, również w odniesieniu do najnowszych osiągnięć naukowych w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z nowoczesnymi procesami i technologiami przetwórstwa spożywczego
Treści programoweT-W-4Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem roślin
T-W-3Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem ryb
T-W-1Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem mięsa
T-W-2Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem mleka
Metody nauczaniaM-1metody podające
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Udział w zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Znajomość nowoczesnych procesów i technologii przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięISD_4-_IP04.1_K01Ma zdolność wykorzystania i krytycznej analizy informacji związanych z nowoczesnymi procesami i technologiami przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyISD_4-_K01Rozumie konieczność i jest gotów do krytycznej analizy uzyskanego dorobku naukowego oraz wkładu wyników własnej działalności badawczej w rozwój reprezentowanej dziedziny i dyscypliny
ISD_4-_K02Rozumie obowiązek twórczego poszukiwania odpowiedzi na wyzwania cywilizacyjne, w szczególności na zobowiązania społeczne, badawcze i twórcze, ma świadomość inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, myślenia w sposób przedsiębiorczy oraz opracowania naukowego dla nowych zjawisk i problemów w zakresie reprezentowanej dziedziny i dyscypliny.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z nowoczesnymi procesami i technologiami przetwórstwa spożywczego
Treści programoweT-W-3Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem ryb
T-W-2Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem mleka
T-W-4Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem roślin
T-W-1Nowoczesne procesy i technologie związane z przetwórstwem mięsa
Metody nauczaniaM-1metody podające
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Udział w zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Znajomość nowoczesnych procesów i technologii przetwórstwa wybranych grup produktów spożywczych
3,5
4,0
4,5
5,0