Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S2)
Sylabus przedmiotu Pro- i prebiotyki w diecie psów:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Kynologia | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Pro- i prebiotyki w diecie psów | ||
| Specjalność | Żywienie psów i profilaktyka zdrowotna | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Adam Lepczyński <Adam.Lepczynski@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
| Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
| Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | Podstawowa wiedza z fizjologii, mikrobiologii, biochemii, żywienia |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | Student zapozna się z głównymi dodatkami funkcjonalnymi, tj. pro- i prebiotykami stosowanymii w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm, zdrowie przewodu pokarmowego i dobrego samopoczucia psów szczególnie w okresie antybiotykoterapii |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| ćwiczenia audytoryjne | ||
| T-A-1 | Kultury probiotyczne w profilaktyce zdrowotnej psów | 2 |
| T-A-2 | Kultury probiotyczne w zależności od stanu fizjologicznego psów | 2 |
| T-A-3 | Podział prebiotyków | 2 |
| T-A-4 | Zasadność stosowania probiotyków | 2 |
| T-A-5 | Analiza efektów prozdrowotnych i dawkowanie prebiotyków | 2 |
| 10 | ||
| wykłady | ||
| T-W-1 | Dodatki do karm i bezpieczeństwo ich stosowania | 2 |
| T-W-2 | Probiotyki – definicja, kryteria, dawki | 2 |
| T-W-3 | Mechanizm działania probiotyków | 2 |
| T-W-4 | Prebiotyki - charakterystyka i metody otrzymywania | 2 |
| T-W-5 | Charakterystyka fermentacji i efekty działania prebiotyków | 2 |
| 10 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| ćwiczenia audytoryjne | ||
| A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
| A-A-2 | studiowanie literatury fachowej z zagadnień związanych z przedmiotem | 3 |
| A-A-3 | Konsultacje | 2 |
| 15 | ||
| wykłady | ||
| A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 10 |
| 10 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
| M-2 | Opis, objaśnienia, prelekcje |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
| S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kn_2A_26_W06 Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów | Knlic_2A_W06 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kn_2A_26_U04 Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | Knlic_2A_U04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-A-2, T-A-1, T-A-3, T-A-4, T-A-5 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kn_2A_26_K03 Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | Knlic_2A_K03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-A-2, T-A-1 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| Kn_2A_26_W06 Posiada wiedzę z zakresu celowości, mechanizmu działaniai bezpieczeństwa stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów | 2,0 | |
| 3,0 | Student posiada wiedzę na poiziomie dostatecznym o pro- i prebiotykach stosowanych w karmach i suplementach diety dla psów oraz ich wpływowi na organizm | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| Kn_2A_26_U04 Potrafi określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | 2,0 | |
| 3,0 | W stopniu dostatecznym umie określić przydatność określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| Kn_2A_26_K03 Student jest świadomy potrzeby stosowania określonych pro- i prebiotyków w diecie psów | 2,0 | |
| 3,0 | Student zna potrzeby stosowania pro- i prebiotyków w diecie psów | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Literatura podstawowa
- Anonymus, Żywienie Twojego psa, Rea, Warszawa, 2011, pierwsze, ISBN 978-83-7544-300-4
- Jank Michał, Wilczak Jacek, Jak żywić psa, Multico, Warszawa, 2011, pierwsze, ISBN 978-83-7073-953-9
- Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska (red.), Żywność wzbogacona i nutraceutyki, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski, Kraków, 2009, ISBN 9788390269993
Literatura dodatkowa
- Schwenk Donna, Żywność probiotyczna. Neutralizacja chemii i konserwantów w pożywieniu oraz sposób na powszechne choroby, Vital, Białystok, 2015, pierwsze, ISBN 978-83-654-0419-0