Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rehabilitacja zwierząt

Sylabus przedmiotu Dietetyka zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rehabilitacja zwierząt
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Dietetyka zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych
Nauczyciel odpowiedzialny Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 6 1,00,50zaliczenie
wykładyW1 4 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość z zakresu chemii i fizjologii zwierząt
W-2Podstawy żywienia zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z żywieniowymi czynnika ryzyka chorób układu kostno-stawowego u zwierząt oraz z głównymi aspektami, na które warto zwrócić uwagę podczas doboru odpowiedniej diety isuplementów dla pacjenta z chorobami stawów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt2
T-L-2Żywienie jako nieodzowny element profilaktyki ichorób układu kostno-stawowego2
T-L-3Żywienie jako element wsparcia w trakcie choroby stawów2
6
wykłady
T-W-1Dobór diety wspomagającej stawy - elementy2
T-W-2Bilansowanie dawek pokarmowych u szczeniąt psów ras dużych i olbrzymich - istototne czynniki pod kątem korzystnie oddziaływania na układ kostno-stawowy2
4

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w wykładach6
A-L-2studiowanie literatury12
A-L-3przygotowanie do zaliczenia wykładów12
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych4
A-W-2studiowanie literatury7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia12
A-W-4przygotowanie konspektu na zaliczenie7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-2Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie wykładów w formie pisemnej
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-5Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
S-6Ocena formująca: kolokwia cząstkowe

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RZ_10-_PD-RZ-A07_W01
Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym) i jest w stanie ocenić deklaracje i wskazania znajdujące się na etykietach produktów leczniczych i suplementów diety, aby móc sformułować konkretne zalecenia żywieniowe, uzupełniające postępowanie farmakologiczne u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów.
RZ_10-_W12, RZ_10-_W17C-1T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1, M-2S-6

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RZ_10-_PD-RZ-A07_U01
Student umie opracować sposób żywienia w celu poprawy sprawności ruchowej zwierzęcia
RZ_10-_U04, RZ_10-_U07C-1T-W-1, T-W-2M-2, M-3S-1, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RZ_10-_PD-RZ-A07_K01
Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
RZ_10-_K09C-1T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-W-2M-2S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RZ_10-_PD-RZ-A07_W01
Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym) i jest w stanie ocenić deklaracje i wskazania znajdujące się na etykietach produktów leczniczych i suplementów diety, aby móc sformułować konkretne zalecenia żywieniowe, uzupełniające postępowanie farmakologiczne u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów.
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RZ_10-_PD-RZ-A07_U01
Student umie opracować sposób żywienia w celu poprawy sprawności ruchowej zwierzęcia
2,0
3,0student potrafi opracować , głównie z pomocą osoby prowadzącej zajęcia sposób żywnienia dostosowane do potrzeb rehabilitacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RZ_10-_PD-RZ-A07_K01
Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
2,0
3,0Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie żywienia dostosowanego do potrzeb rehabilitacji zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów, Elservier Urban & Partner, Wrocław, 2013
  2. Red. D. Jamroz, Żywienie zwierzat i paszoznawstwo, cz.1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt; cz. 2 Podstawy szczegółowego zywienia zwierzat, PWN, Warszawa
  3. Nelson R.W., Couto C.G, Choroby wewnętrzne małych zwierząt, Edra Urban & Partner, Wrocław, 2016

Literatura dodatkowa

  1. National Research Council (NRC], Nutrient requirements of dogs and cats, National Academies Press, Washington, 2006
  2. FEDIAF, Nutritional. Guidelines. For Complete and Complementary. Pet Food for Cats and Dogs., fediaf org, Bruxelles, 2019

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt2
T-L-2Żywienie jako nieodzowny element profilaktyki ichorób układu kostno-stawowego2
T-L-3Żywienie jako element wsparcia w trakcie choroby stawów2
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dobór diety wspomagającej stawy - elementy2
T-W-2Bilansowanie dawek pokarmowych u szczeniąt psów ras dużych i olbrzymich - istototne czynniki pod kątem korzystnie oddziaływania na układ kostno-stawowy2
4

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w wykładach6
A-L-2studiowanie literatury12
A-L-3przygotowanie do zaliczenia wykładów12
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych4
A-W-2studiowanie literatury7
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia12
A-W-4przygotowanie konspektu na zaliczenie7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRZ_10-_PD-RZ-A07_W01Zna zasady i techniki żywienia zwierząt (w ujęciu fizjologicznym oraz żywieniowym) i jest w stanie ocenić deklaracje i wskazania znajdujące się na etykietach produktów leczniczych i suplementów diety, aby móc sformułować konkretne zalecenia żywieniowe, uzupełniające postępowanie farmakologiczne u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRZ_10-_W12Zna podstawy profilaktyki i dietetyki weterynaryjnej
RZ_10-_W17Ma podstawową wiedzę z zakresu rozwoju, hodowli i użytkowania zwierząt.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z żywieniowymi czynnika ryzyka chorób układu kostno-stawowego u zwierząt oraz z głównymi aspektami, na które warto zwrócić uwagę podczas doboru odpowiedniej diety isuplementów dla pacjenta z chorobami stawów
Treści programoweT-L-2Żywienie jako nieodzowny element profilaktyki ichorób układu kostno-stawowego
T-L-3Żywienie jako element wsparcia w trakcie choroby stawów
T-L-1Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-6Ocena formująca: kolokwia cząstkowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRZ_10-_PD-RZ-A07_U01Student umie opracować sposób żywienia w celu poprawy sprawności ruchowej zwierzęcia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRZ_10-_U04Wykazuje umiejętność precyzyjnego,zwięzłego i właściwego opracowania materiałów.
RZ_10-_U07Umie określić wpływ żywienia na zdrowie i kondycję zwierząt. Potrafi prawidłowo ustalić program żywienia dostosowany do potrzeb rehabilitacji. Dobiera odpowiednie suplementy.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z żywieniowymi czynnika ryzyka chorób układu kostno-stawowego u zwierząt oraz z głównymi aspektami, na które warto zwrócić uwagę podczas doboru odpowiedniej diety isuplementów dla pacjenta z chorobami stawów
Treści programoweT-W-1Dobór diety wspomagającej stawy - elementy
T-W-2Bilansowanie dawek pokarmowych u szczeniąt psów ras dużych i olbrzymich - istototne czynniki pod kątem korzystnie oddziaływania na układ kostno-stawowy
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
M-3ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-5Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi opracować , głównie z pomocą osoby prowadzącej zajęcia sposób żywnienia dostosowane do potrzeb rehabilitacji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRZ_10-_PD-RZ-A07_K01Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie produkcji żywności oraz wykorzystania zasobów świata ożywionego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRZ_10-_K09Potrafi oceniać działania swoje i działania wykonywane w ramach współpracy zespołowej w zakresie działań zoofizjoterapeutycznych oraz przyjmować odpowiedzialność za ich skutki.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z żywieniowymi czynnika ryzyka chorób układu kostno-stawowego u zwierząt oraz z głównymi aspektami, na które warto zwrócić uwagę podczas doboru odpowiedniej diety isuplementów dla pacjenta z chorobami stawów
Treści programoweT-L-2Żywienie jako nieodzowny element profilaktyki ichorób układu kostno-stawowego
T-L-1Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt
T-W-1Dobór diety wspomagającej stawy - elementy
T-W-2Bilansowanie dawek pokarmowych u szczeniąt psów ras dużych i olbrzymich - istototne czynniki pod kątem korzystnie oddziaływania na układ kostno-stawowy
Metody nauczaniaM-2Pogadanka, objaśnienie
Sposób ocenyS-5Ocena formująca: ocena pracy studenta indywidualnej i w grupie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Postępuje zgodnie z podstawowymi zasadami etyki w zakresie żywienia dostosowanego do potrzeb rehabilitacji zwierząt
3,5
4,0
4,5
5,0