Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Sylabus przedmiotu Egzamin końcowy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Egzamin końcowy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Seremak <Beata.Seremak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 1 2,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Uzyskanie zaliczen z wszystkich przedmiotów prowadzonych na studiach podyplomowych Rolnictwo w warunkach zrównoważonego rozwoju

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student posiada wiedzę z zakresu zrealizowanego programu studiów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym1
1

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Powtórzenie materiału43
A-W-2Konsultacje5
A-W-3Egzamin2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_W01
Ma wiedzę zgodną z celami i zakresem egzaminu końcowego.
RWZR_10-_W04, RWZR_10-_W02, RWZR_10-_W03, RWZR_10-_W01C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_U01
Potrafi samodzielnie wykonywać zadania i rozwiązywać problemy zwiazane z produkcja zwierzecą i szeroko pojętym agrobiznesem.
RWZR_10-_U03, RWZR_10-_U02, RWZR_10-_U04, RWZR_10-_U01C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_K01
W sposób komunikatywny potrafi przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
RWZR_10-_K01, RWZR_10-_K02C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_W01
Ma wiedzę zgodną z celami i zakresem egzaminu końcowego.
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu realizowanych przedmiotów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_U01
Potrafi samodzielnie wykonywać zadania i rozwiązywać problemy zwiazane z produkcja zwierzecą i szeroko pojętym agrobiznesem.
2,0
3,0Student ma podstawowe umiejętności związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej i agrobiznesem.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RWZR_10-_PD-RWZR-8_K01
W sposób komunikatywny potrafi przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
2,0
3,0Student potrafi w sposób zrozumiały przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. R. Kołacz, Z. Dobrzański, Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, UP we Wrocławiu, Wrocław, 2007
  2. T. Krzymowski, J. Strzeżek, Biologia rozrodu zwierząt, UWM, Olsztyn, 2007
  3. J. Wilkin, Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich, IRWiR PAN, Warszawa, 2010
  4. T. Szulc, Chów i hodowla zwierząt, AR we Wrocławiu, Wrocław, 2005

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym1
1

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Powtórzenie materiału43
A-W-2Konsultacje5
A-W-3Egzamin2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10-_PD-RWZR-8_W01Ma wiedzę zgodną z celami i zakresem egzaminu końcowego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_W04ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów, ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
RWZR_10-_W02zna zasady obrotu produktami pochodzenia zwierzęcego, charakteryzuje podstawowe technologie przetwarzania żywności, składowania, konfekcjonowania i znakowania produktów, zna podstawy ich marketingu
RWZR_10-_W03posiada podstawową wiedzę z zakresu nowoczesnych technologii produkcji, przygotowania żywności, jest zaznajomiony z konsekwencjami błędów żywieniowych,
RWZR_10-_W01wskazuje ekonomicznie efektywne systemy chowu zwierząt, sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolnośrodowiskowych, zna podstawy agrobiznesu
Cel przedmiotuC-1Student posiada wiedzę z zakresu zrealizowanego programu studiów
Treści programoweT-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu realizowanych przedmiotów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10-_PD-RWZR-8_U01Potrafi samodzielnie wykonywać zadania i rozwiązywać problemy zwiazane z produkcja zwierzecą i szeroko pojętym agrobiznesem.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_U03samodzielnie analizuje podstawy ekonomicznie efektywnego chowu zwierząt, z zachowaniem zasad dobrostanu i ochrony środowiska, zna programy rolno-środowiskowe,
RWZR_10-_U02samodzielnie analizuje podstawowe problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania podstawowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego profilu kształcenia
RWZR_10-_U04posiada umiejętność korzystania z form wsparcia i pomocy ze środków unijnych dla różnych dziedzin produkcji rolniczej, potrafi stworzyć produkt agroturystyczny uwzględniający zasoby gospodarstwa oraz walory regionu
RWZR_10-_U01rozumie potrzebę stosowania osiągnięć biotechnologii i zootechniki w rolnictwie
Cel przedmiotuC-1Student posiada wiedzę z zakresu zrealizowanego programu studiów
Treści programoweT-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawowe umiejętności związane z prowadzeniem produkcji zwierzęcej i agrobiznesem.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRWZR_10-_PD-RWZR-8_K01W sposób komunikatywny potrafi przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRWZR_10-_K01zna poziom własnych kompetencji oraz swoje ograniczenia w wykonywaniu zadań zawodowych, rozpoznaje problemy, które są poza zakresem jego kompetencji i wie do kogo zwrócić się o pomoc; kształtowana jest postawa odpowiedzialności za problemy środowiska lokalnego; odpowiedzialnie projektuje i wykonuje zadania zawodowe
RWZR_10-_K02prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat; systematycznie wzbogaca wiedzę zawodowa i kształtuje umiejętności dążąc do profesjonalizmu; wykazuje odpowiedzialność moralną za człowieka i wykonywanie zadań zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Student posiada wiedzę z zakresu zrealizowanego programu studiów
Treści programoweT-W-1Uczestnictwo w egzaminie końcowym
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w sposób zrozumiały przedstawić swoje poglądy i oceny w zakresie gospodarki rolnej.
3,5
4,0
4,5
5,0