Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
Sylabus przedmiotu Towaroznawcza ocena żywności:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Zootechnika | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Towaroznawcza ocena żywności | ||
| Specjalność | Hodowla zwierząt gospodarskich | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii i Biotechnologii | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
| Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
| Blok obieralny | 6 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | hodowle zwierząt, towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadniemi towaroznawstwa żywności:klasyfikacja żywności,normy żywnościowe,opakowania, przechowywanie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| T-L-1 | Rodzaje opakowań stosowanych przy produkcji żywności.Zaliczenie pisemne. | 2 |
| T-L-2 | Używki i przyprawy. Gatunki handlowe. | 2 |
| T-L-3 | Ocena jakościowa mąk i pieczywa | 2 |
| T-L-4 | Ocenajakościowa produktów przemys łu warzywno-owocowego.Kiszonki. | 1 |
| 7 | ||
| wykłady | ||
| T-W-1 | Żywność jako źródło składników pokarmowych. Źródła i klasyfikacja żywności. | 2 |
| T-W-2 | Dodatki do żywności | 2 |
| T-W-3 | Znakowanie żywności | 1 |
| T-W-4 | Wędliny – charakterystyka, podział, znakowanie, przechowywanie | 1 |
| T-W-5 | Owoce i warzywa.Przetwory z owoców i warzyw. | 2 |
| 8 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 7 |
| A-L-2 | Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem ćwiczeń w formie pisemnej | 9 |
| A-L-3 | Konsultacje | 2 |
| A-L-4 | Studiowanie literatury omawiającej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów. | 7 |
| 25 | ||
| wykłady | ||
| A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 8 |
| A-W-2 | Studiowanie literatury omawiajacej zagadnienia teoretyczne związane z tematyką bieżących wykładów | 5 |
| A-W-3 | Konsultacje z prowadzącymi wykłady | 2 |
| A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia całości materiału objętego programem wykładów w formie pisemnej. | 10 |
| 25 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | Wykład informacyjny z omówieniem zagadnień teoretycznych. |
| M-2 | Prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora.Praca w grupach przy przygotowaniu, prezentacji i omówieniu przygotowanej prezentacji |
| M-3 | Konsultacje z prowadzącymi wykłady i ćwiczenia. |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności studenta na ćwiczeniach oraz prezentacji przygotowanej przez zespół. |
| S-2 | Ocena podsumowująca: Sumaryczna ocena studenta na którą składaja się oceny z prezentacji, aktywności na ćwiczeniach i kolokwium z całości materiału objętego programem ćwiczeń aydytoryjnych i wykładów. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ZOinz_2A_HZG-O6.3_W01 Student posiada wiedzę pozwalającą mu identyfikować różne rodzaje żywności i zna metody jej oceny. Potrafi scharakteryzować właściwosci sensoryczne, odżywcze żywności i ocenić jej przydatność do spożycia. | ZO_2A_W05 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ZOinz_2A_HZG-O6.3_U01 Student posiada umiejętność oceny jakości surowców i produktów żywnościowych oraz potrafi rozwiązywać problemy w trakcie wykonania analizy towaroznawczej surowców i produktów żywnościowych. | ZO_2A_U08 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ZOinz_2A_HZG-O6.3_K01 Potrafi świadomie ocenić jakość oferowanej żywności związanej z bezpieczeństwem spożycia i zagrożeniem dla zdrowia ludzi. | ZO_2A_K08 | — | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-1, T-W-2 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| ZOinz_2A_HZG-O6.3_W01 Student posiada wiedzę pozwalającą mu identyfikować różne rodzaje żywności i zna metody jej oceny. Potrafi scharakteryzować właściwosci sensoryczne, odżywcze żywności i ocenić jej przydatność do spożycia. | 2,0 | Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy. |
| 3,0 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału, ale z niewielkimi niedociągnięciami. Popełnia błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| ZOinz_2A_HZG-O6.3_U01 Student posiada umiejętność oceny jakości surowców i produktów żywnościowych oraz potrafi rozwiązywać problemy w trakcie wykonania analizy towaroznawczej surowców i produktów żywnościowych. | 2,0 | Student nie posiada umiejętności identyfikacji surowców, oceny jakości surowców i produktów. Nie potrafi wykonywać analizy porównawczej surowców i produktów żywnościowych. |
| 3,0 | Student dostateczne posiada umiejętności identyfikacji surowców, oceny jakości surowców i produktów. Nie potrafi wykonywać analizy porównawczej surowców i produktów żywnościowych. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| ZOinz_2A_HZG-O6.3_K01 Potrafi świadomie ocenić jakość oferowanej żywności związanej z bezpieczeństwem spożycia i zagrożeniem dla zdrowia ludzi. | 2,0 | Nie potrafi świadomie ocenić jakości oferowanej żywności oraz zagrożeń związanych z jej spożyciem. |
| 3,0 | Nie zawsze potrafi świadomie ocenić jakość oferowanej żywności oraz zagrożeń związanych z jej spożyciem. | |
| 3,5 | ||
| 4,0 | ||
| 4,5 | ||
| 5,0 |
Literatura podstawowa
- Pod red. Sikorskiego Z. E., Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności., WNT, Warszawa, 1996
- pod Red. Grabowskiego T., Kijowskiego J., Mięso i przetwory drobiowe, WNT., Warszawa, 2004
- Jurczak M. E., Towaroznawstwo produktów zwierzęcych. Ocena jakości mięsa, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2004
- Biller E., Technologia żywności. Wybrane zagadnienia, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2004
Literatura dodatkowa
- Pod red. Mroczka J., Ćwiczenia z kierunkowej technologii żywności. Technologia mięsa i jaj, Wydawnictwo SGGW., Warszawa, 2000
- red. Głodkowski Olgierd, Niezbędnik przedsiębiorcy branży spożywczej (Prawo, Technologia, Sprzedaż), Wydawnictwo Forum, Poznań, 2011, Dzieło bazowe w oprawie segregatorowej aktualizowane
- Dudziński Z., Opakowania w gospodarce magazynowej z dokumentacją i wzorcową instrukcją gospodarowania opakowaniami, Wydawnictwo oddk., dańsk, 2007