Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
Sylabus przedmiotu Chów i hodowla trzody chlewnej:
Informacje podstawowe
| Kierunek studiów | Zootechnika | ||
|---|---|---|---|
| Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
| Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
| Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
| Profil | ogólnoakademicki | ||
| Moduł | — | ||
| Przedmiot | Chów i hodowla trzody chlewnej | ||
| Specjalność | Hodowla koni i jeździectwo | ||
| Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
| Nauczyciel odpowiedzialny | Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl> | ||
| Inni nauczyciele | Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>, Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl> | ||
| ECTS (planowane) | 6,0 | ECTS (formy) | 6,0 |
| Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
| Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
| KOD | Wymaganie wstępne |
|---|---|
| W-1 | Znajomość podstaw z zakresu genetyki, fizjologii i żywienia zwierząt oraz paszoznawstwa |
Cele przedmiotu
| KOD | Cel modułu/przedmiotu |
|---|---|
| C-1 | Celem przedmiotu jest przekazanie studentom gruntownej wiedzy z zakresu chowu i hodowli swiń. W ramach przedmiotu studenci poznają cechy związane z użytkowaniem świń, charakterystykę ras świń hodowanych w kraju, formy organizacyjne produkcji świń, metody oceny oraz doskonalenia cech użytkowych świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego (hybrydyzacja), systemy utrzymania oraz zasady i praktyczne aspekty żywienia różnych grup produkcyjnych trzody chlewnej. Rozwjanie umiejętności programowania w zakresie organizacji technologii produkcji na fermach świń. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
| KOD | Treść programowa | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| T-L-1 | Samodzielne obliczanie i interpretacja wyników, pod kierunkiem prowadzącego zajęcia, dotyczących wskaźników intensywności produkcji, produkcji obornika oraz nawożenia gruntów ornych, pogłowia świń potrzebnego do wyżywienia ludności | 3 |
| T-L-2 | Wykonanie harmonogramu produkcji chlewni o dowolnej wielkości, prowadzonej systemem taśmowym lub cyklicznym oraz powierzchni chlewni, płyty gnojowej, zbiornika na gnojówkę, zapotrzebowania na paszę i wodę oraz niezbędną powierzchnię gruntów ornych stanowiących bazę paszową dla stada. | 6 |
| T-L-3 | Praktyczne aspekty żywienia świń. Określanie norm żywienowych dla różnych grup produkcyjnych świń. Porównanie zapotrzebowania i samodzielna interpretacja. Układanie dawek pokarmowych dla różnych grup produkcyjnych świń. | 7 |
| T-L-4 | Ocena użytkowości rozpłodowej loch oraz obliczanie dni tuczu, sredniego tempa wzrostu oraz zużytej paszy. | 3 |
| T-L-5 | Podsumowanie przeprowadzonych zajęć. | 1 |
| 20 | ||
| wykłady | ||
| T-W-1 | Znaczenie gospodarcze i cechy związane z użytkowaniem oraz zachowaniem świń | 2 |
| T-W-2 | Pochodzenie świń oraz typy użytkowe i najważniejsze rasy świń hodowane w kraju | 2 |
| T-W-3 | Orgnizacyjne formy produkcji świń. Zadania hodowli i chowu świń | 2 |
| T-W-4 | Cechy użytkowe swiń oraz metody krzyżowania towarowego świń. | 2 |
| T-W-5 | Specyfika żywienia świń. Zasady żywienia i utrzymania loszek i knurkow hodowlanych oraz knurów | 3 |
| T-W-6 | Zasady żywienia i utrzymania loch luźnych, prośnych i karmiących. | 3 |
| T-W-7 | Organizacja rozrodu świń w gospodarstwach | 2 |
| T-W-8 | Wychów prosiąt. | 2 |
| T-W-9 | Praca hodowlana w stadzie świń | 2 |
| 20 | ||
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
| KOD | Forma aktywności | Godziny |
|---|---|---|
| laboratoria | ||
| A-L-1 | Udział studenta w ćwiczeniach | 20 |
| A-L-2 | Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń | 35 |
| A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 30 |
| A-L-4 | Konsultacje | 2 |
| 87 | ||
| wykłady | ||
| A-W-1 | Udział studentów w wykładach | 20 |
| A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 18 |
| A-W-3 | Przygotowanie do egzaminu z wykładów | 20 |
| A-W-4 | Konsultacje | 2 |
| A-W-5 | Egzamin, pisemne zaliczenie | 2 |
| 62 | ||
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
| KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
|---|---|
| M-1 | Wyklad informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
| M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora |
| M-3 | Praca w grupach |
| M-4 | Dyskusja dydaktyczna |
| M-5 | Filmy tematyczne |
| M-6 | Objaśnienia wykonania zadań na ćwiczeniach |
Sposoby oceny
| KOD | Sposób oceny |
|---|---|
| S-1 | Ocena podsumowująca: egzamin w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów |
| S-2 | Ocena formująca: ocena po zakończeniu kolejnych ćwiczeń |
| S-3 | Ocena podsumowująca: podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ZO_1A_ZOK-S-D3_W01 W zakresie wiedzy student zna i objaśnia cechy związane z użytkowaniem świń, metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, praktyczne aspekty żywienia. | ZO_1A_W10, ZO_1A_W12 | — | — | C-1 | T-W-7, T-W-2, T-W-8, T-W-3, T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-5, T-W-9 | M-5, M-1, M-2 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ZO_1A_ZOK-S-D3_U01 W zakresie umiejętości student potrafi analizować i opracować plan produkcji trzody chlewnej w gospodarstwie drobnotowarowym oraz interpretować wyniki oceny cech użytkowych świń | ZO_1A_U17 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-1, T-L-4 | M-6, M-3, M-2, M-4 | S-2, S-3 |
| ZO_1A_ZOK-S-D3_U02 Student rozwija umiejętności układania dawek pokarmowych z obliczaniem wartości odżywczej białka dawki, dla poszczególnych grup produkcyjnych świń, ze szczególnym uwzględnieniem stada podstawowego i młodzieży hodowlanej. | ZO_1A_U16 | — | — | C-1 | T-L-3 | M-3, M-4 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
| Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ZO_1A_ZOK-S-D3_K01 Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zepołu | ZO_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-1, T-L-3 | M-6, M-3, M-4 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| ZO_1A_ZOK-S-D3_W01 W zakresie wiedzy student zna i objaśnia cechy związane z użytkowaniem świń, metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, praktyczne aspekty żywienia. | 2,0 | Student nie zna i nie potrafi objaśnić cech związanych z użytkowaniem świń i metod ich oceny, nie potrafi scharakteryzować ras świń i korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektyów żywienia oraz zasad programowania produkcji stada świń. |
| 3,0 | Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, nie potrafi scharakteryzować korzyści wynikających z krzyżowania towarowego, nie zna praktycznych aspektyów żywienia oraz zasad programowania produkcji stada świń. | |
| 3,5 | Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dostatecznie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dostatecznie praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń. | |
| 4,0 | Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń. | |
| 4,5 | Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi dobrze scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna dobrze praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń. Bierze aktywny udział w dyskusji. | |
| 5,0 | Student zna i potrafi objaśnić cechy związane z użytkowaniem świń i metody ich oceny, potrafi scharakteryzować rasy świń, potrafi znakomicie scharakteryzować korzyści wynikające z krzyżowania towarowego, zna doskonale praktyczne aspekty żywienia i zasady programowania produkcji stada świń.Bierze aktywny udział w dyskusji. |
Kryterium oceny - umiejętności
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| ZO_1A_ZOK-S-D3_U01 W zakresie umiejętości student potrafi analizować i opracować plan produkcji trzody chlewnej w gospodarstwie drobnotowarowym oraz interpretować wyniki oceny cech użytkowych świń | 2,0 | Student nie potrafi opracować planu produkcji świń oraz opisać cech użytkowych świń |
| 3,0 | Student potrafi opracować planu produkcji świń oraz opisać cechy użytkowe świń w stopniu dostatecznym | |
| 3,5 | Student potrafi opracować planu produkcji świń oraz interpretuje wyniki oceny użytkowości świń w stopniu dostatecznym | |
| 4,0 | Student potrafi analizować i opracować plan produkcji świń oraz interpretuje wyniki oceny użytkowości świń w stopniu dobrym | |
| 4,5 | Student potrafi analizować i opracować plan produkcji świń oraz interpretuje wyniki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie | |
| 5,0 | Student potrafi analizować i opracować plan produkcji świń oraz interpretuje wyniki oceny użytkowości świń i ich wykorzystanie oraz posługuje się w sposób umiejętny literatura | |
| ZO_1A_ZOK-S-D3_U02 Student rozwija umiejętności układania dawek pokarmowych z obliczaniem wartości odżywczej białka dawki, dla poszczególnych grup produkcyjnych świń, ze szczególnym uwzględnieniem stada podstawowego i młodzieży hodowlanej. | 2,0 | Student nie rozwija umiejętności układania dawek pokarmowych dla świń |
| 3,0 | Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń w stopniu dostatecznym | |
| 3,5 | Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania warości odżywczej białka dawki w stopniu dostatecznym | |
| 4,0 | Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania warości odżywczej białka dawki w stopniu dobrym | |
| 4,5 | Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania warości odżywczej białka dawki w stopniu dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą | |
| 5,0 | Student rozwija umiejętność układania dawek pokarmowych dla świń oraz obliczania warości odżywczej białka dawki w stopniu bardzo dobrym oraz posługuje się w sposób umiejętny literaturą |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
| Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
|---|---|---|
| ZO_1A_ZOK-S-D3_K01 Student przejawia aktywny udział w pracy grupowej jako członek i jako lider zepołu | 2,0 | Student nie przejawia aktywności w grupie jako członek |
| 3,0 | Student przejawia niepełną aktywność w grupie jako członek | |
| 3,5 | Student przejawia aktywność w grupie jako członek | |
| 4,0 | Student przejawia aktywność w grupie jako członek i podejmuje aktywność jako lider | |
| 4,5 | Student przejawia aktywność w grupie jako lider | |
| 5,0 | Student przejawia aktywność w grupie jako lider j jest kreatywny |
Literatura podstawowa
- pod. red. Grudniewska B., Hodowla i użytkowanie świń, ART, Olsztyn, 1998
- pod red. Czarnecki R., Hodowla i technologia produkcji trzody chlewnej, AR, Szczecin, 2002
- pod red. Jamroz D.i Potkański A., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt., PWN, Warszawa, 2001, tom 2, rozdz. 4. Żywienie świń
- Babicz M. i in., Hodowla i chów świń, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2014
Literatura dodatkowa
- pod red. Grodzki H, Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW, Warszawa, 2005
- Ogólnopolskie czasopismo specjalistycze dla hodowców i producentów świń, Trzoda chlewna, Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze sp. z o.o., Poznań, 2011, miesięcznik - wykorzystanie w kolejnych latach