Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N2)

Sylabus przedmiotu Doskonalenie umiejętności przełożonych TWI:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Doskonalenie umiejętności przełożonych TWI
Specjalność Lean Management
Jednostka prowadząca Zespół Dydaktyczny
Nauczyciel odpowiedzialny Tomasz Sobczak <Tomasz.Sobczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 10 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu Lean Management

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Student uzyska wiedzę i umiejętności w zakresie TWI
C-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management1
T-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów4
T-A-3Umiejętność przewodzenia2
T-A-4Zaangażowanie pracowników1
T-A-5Podsumowanie2
10
wykłady
T-W-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management1
T-W-2Wprowadzenie do TWI1
T-W-3Instruowanie pracowników (IP)1
T-W-4Kształtowanie relacjami z pracownikami (RP)1
T-W-5Bezpieczeństwo pracy (BP)1
T-W-6Doskonalenie metod pracy (MP)2
T-W-7Umiejętność przewodzenia (UP)1
T-W-8Zaangażowanie pracowników (ZP)1
T-W-9Podsumowanie1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Praca własna15
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Praca własna15
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład konwersatoryjny
M-2Metoda przypadków
M-3Dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena zaangażowania studentów podczas dyskusji i analizy przypadków
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_2A_LM/05_W01
Student będzie posiadał wiedzę na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI.
ZIIP_2A_W01, ZIIP_2A_W07C-1, C-2T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1, M-2, M-3S-2
ZIIP_2A_LM/05_W02
Student będzie znał wybrane umiejętności menadżerskie wspomagające Lean Management
ZIIP_2A_W01, ZIIP_2A_W07C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8M-1, M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_2A_LM/05_U01
Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole, stosując wybrane umiejętności menadżerskie. Podejmuje zachowania właściwe dla przewodzenia
ZIIP_2A_U02, ZIIP_2A_U22C-1, C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-2, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_2A_LM/05_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie doskonalenia umiejętności przełożonych, ponosi odpowiedzialność za efekty własnych działań przywódczych, współdziała w zespole jako lider, prezentuje postawę kreatywną i przedsiębiorczą
ZIIP_2A_K01, ZIIP_2A_K02, ZIIP_2A_K03, ZIIP_2A_K04C-2T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_2A_LM/05_W01
Student będzie posiadał wiedzę na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI.
2,0Student nie posiada wiedzy na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI
3,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI w w stopniu dostatecznym
3,5Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI i opisuje model pięciu wymagań dobrego przełożonego
4,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI i opisuje: model pięciu wymagań dobrego przełożonego i metodę 4 kroków TWI.
4,5Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI i opisuje: model pięciu wymagań dobrego przełożonego, metodę 4 kroków TWI, metody czterech kroków: instruowania pracowników, doskonalenia metod pracy i utrzymania dobrych relacji z pracownikami
5,0Student wymienia, charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI i opisuje: model pięciu wymagań dobrego przełożonego, metodę 4 kroków TWI, metody czterech kroków: instruowania pracowników, doskonalenia metod pracy i utrzymania dobrych relacji z pracownikami. Proponuje działania doskonalące poszczególne zagadnenia TWI
ZIIP_2A_LM/05_W02
Student będzie znał wybrane umiejętności menadżerskie wspomagające Lean Management
2,0Student nie wymienia i nie charakteryzuje wybrache funkcji menadżerskich wspomagającch LM
3,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, nie podejmuje szerokiej i szczegółowej analizy funkcji
3,5Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, podejmuje próbę ogólnej analizy tych funkcji
4,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, podejmuje próbę analizy poszczególnych funkcji
4,5Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, podejmuje próbę analizy poszczególnych funkcji i podaje ich specyficzne uwarunkowania
5,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, podejmuje próbę analizy poszczególnych funkcji i podaje ich specyficzne uwarunkowania. Proponiuje samodzielnie działania doskonalące

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_2A_LM/05_U01
Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole, stosując wybrane umiejętności menadżerskie. Podejmuje zachowania właściwe dla przewodzenia
2,0
3,0Student pracuje indywidualnie i w zespole, niski poziom stoswania wybranych umiejętności. Nie wykazuje postawy przewodzenia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ZIIP_2A_LM/05_K01
Student ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie doskonalenia umiejętności przełożonych, ponosi odpowiedzialność za efekty własnych działań przywódczych, współdziała w zespole jako lider, prezentuje postawę kreatywną i przedsiębiorczą
2,0
3,0Student potrafi przedstawić harmonogram pracy zespołu i macierz kompetencji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Likier Jeffrey K., Meier Dawid P., Toyota Talent. Rozwijaj swoich pracowników na sposób Toyoty, MT Biznes, WArszawa, 2008
  2. Graupp Patrick, Wrona Robert J., Podręcznik TWI. Doskonalenie niezbędnych umiejętności przełożonych, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management1
T-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów4
T-A-3Umiejętność przewodzenia2
T-A-4Zaangażowanie pracowników1
T-A-5Podsumowanie2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management1
T-W-2Wprowadzenie do TWI1
T-W-3Instruowanie pracowników (IP)1
T-W-4Kształtowanie relacjami z pracownikami (RP)1
T-W-5Bezpieczeństwo pracy (BP)1
T-W-6Doskonalenie metod pracy (MP)2
T-W-7Umiejętność przewodzenia (UP)1
T-W-8Zaangażowanie pracowników (ZP)1
T-W-9Podsumowanie1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Praca własna15
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Praca własna15
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_2A_LM/05_W01Student będzie posiadał wiedzę na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_2A_W01ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z matematyki, niezbędną do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu inżynierii produkcji
ZIIP_2A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich związanych z inżynierią produkcji, w tym metody twórczego myślenia
Cel przedmiotuC-1Student uzyska wiedzę i umiejętności w zakresie TWI
C-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment
Treści programoweT-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów
T-A-3Umiejętność przewodzenia
T-A-4Zaangażowanie pracowników
T-W-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management
T-W-2Wprowadzenie do TWI
T-W-3Instruowanie pracowników (IP)
T-W-4Kształtowanie relacjami z pracownikami (RP)
T-W-5Bezpieczeństwo pracy (BP)
T-W-6Doskonalenie metod pracy (MP)
T-W-7Umiejętność przewodzenia (UP)
T-W-8Zaangażowanie pracowników (ZP)
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-2Metoda przypadków
M-3Dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI
3,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI w w stopniu dostatecznym
3,5Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI i opisuje model pięciu wymagań dobrego przełożonego
4,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI i opisuje: model pięciu wymagań dobrego przełożonego i metodę 4 kroków TWI.
4,5Student wymienia i charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI i opisuje: model pięciu wymagań dobrego przełożonego, metodę 4 kroków TWI, metody czterech kroków: instruowania pracowników, doskonalenia metod pracy i utrzymania dobrych relacji z pracownikami
5,0Student wymienia, charakteryzuje wybrane zagadnienia na temat doskonalenia umiejętności przełożonych TWI i opisuje: model pięciu wymagań dobrego przełożonego, metodę 4 kroków TWI, metody czterech kroków: instruowania pracowników, doskonalenia metod pracy i utrzymania dobrych relacji z pracownikami. Proponuje działania doskonalące poszczególne zagadnenia TWI
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_2A_LM/05_W02Student będzie znał wybrane umiejętności menadżerskie wspomagające Lean Management
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_2A_W01ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z matematyki, niezbędną do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu inżynierii produkcji
ZIIP_2A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich związanych z inżynierią produkcji, w tym metody twórczego myślenia
Cel przedmiotuC-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment
Treści programoweT-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management
T-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów
T-A-3Umiejętność przewodzenia
T-W-3Instruowanie pracowników (IP)
T-W-4Kształtowanie relacjami z pracownikami (RP)
T-W-5Bezpieczeństwo pracy (BP)
T-W-6Doskonalenie metod pracy (MP)
T-W-7Umiejętność przewodzenia (UP)
T-W-8Zaangażowanie pracowników (ZP)
Metody nauczaniaM-1Wykład konwersatoryjny
M-2Metoda przypadków
M-3Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena zaangażowania studentów podczas dyskusji i analizy przypadków
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wymienia i nie charakteryzuje wybrache funkcji menadżerskich wspomagającch LM
3,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, nie podejmuje szerokiej i szczegółowej analizy funkcji
3,5Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, podejmuje próbę ogólnej analizy tych funkcji
4,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, podejmuje próbę analizy poszczególnych funkcji
4,5Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, podejmuje próbę analizy poszczególnych funkcji i podaje ich specyficzne uwarunkowania
5,0Student wymienia i charakteryzuje wybrane funkcje menadżerskie wspomagające LM, podejmuje próbę analizy poszczególnych funkcji i podaje ich specyficzne uwarunkowania. Proponiuje samodzielnie działania doskonalące
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_2A_LM/05_U01Student potrafi pracować indywidualnie i w zespole, stosując wybrane umiejętności menadżerskie. Podejmuje zachowania właściwe dla przewodzenia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_2A_U02potrafi pracować indywidualnie i w zespole, kierować zespołami działalności twórczej w produkcji oraz zespołami w sferze gospodarczej lub w administracji
ZIIP_2A_U22ma umiejętność podejmowania innowacyjnych inicjatyw i decyzji oraz samodzielnego prowadzenia działalności w zakresie produkcji w małych, średnich i dużych przedsiębiorstwach
Cel przedmiotuC-1Student uzyska wiedzę i umiejętności w zakresie TWI
C-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment
Treści programoweT-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management
T-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów
T-A-3Umiejętność przewodzenia
T-A-4Zaangażowanie pracowników
Metody nauczaniaM-2Metoda przypadków
M-3Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena zaangażowania studentów podczas dyskusji i analizy przypadków
S-2Ocena podsumowująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student pracuje indywidualnie i w zespole, niski poziom stoswania wybranych umiejętności. Nie wykazuje postawy przewodzenia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięZIIP_2A_LM/05_K01Student ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie doskonalenia umiejętności przełożonych, ponosi odpowiedzialność za efekty własnych działań przywódczych, współdziała w zespole jako lider, prezentuje postawę kreatywną i przedsiębiorczą
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_2A_K01ma świadomość potrzeby dokształcania, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
ZIIP_2A_K02ma świadomość przestrzegania zasad etyki zawodowej i ponoszenia odpowiedzialności za podejmowane decyzje
ZIIP_2A_K03potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role oraz określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
ZIIP_2A_K04potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Student będzie identfikował i charakteryzował relacje między zasobem ludzkim a Lean Managment
Treści programoweT-A-1Zarządzanie zasobami ludzkimi w Lean Management
T-A-2Training within Industry - analiza poszczególnych komponentów
T-A-3Umiejętność przewodzenia
T-A-4Zaangażowanie pracowników
Metody nauczaniaM-3Dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena zaangażowania studentów podczas dyskusji i analizy przypadków
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi przedstawić harmonogram pracy zespołu i macierz kompetencji.
3,5
4,0
4,5
5,0