Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)
specjalność: Produkcja rolnicza
Sylabus przedmiotu Rośliny o nowych cechach - znaczenie i wykorzystanie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Agrobioinżynieria | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rośliny o nowych cechach - znaczenie i wykorzystanie | ||
Specjalność | Zarządzanie środowiskiem | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z botaniki, gleboznawstwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie mało znanych gatunki roślin uprawnych o nowych cechach, przeznaczonych do celów spożywczych (super żywność) i nie żywnościowych. Przedstawienie systematyki botanicznej, biologii rozwoju, wartości użytkowej i sposobu ich zagospodarowania. Przedstawione zostaną wymagania siedliskowe, sposób uprawy ze szczególnym uwzględnieniem tych elementów, które utrudniają szersze ich rozpowszechnienie |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin zbożowych drobnonasiennych (bezglutenowych) | 6 |
T-L-2 | Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin przemysłowych: oleistych, włóknistych i gumodajnych | 6 |
T-L-3 | Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin barwierskich | 6 |
T-L-4 | Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin bobowatych | 4 |
T-L-5 | Rozpoznawanie gatunków oraz materiału siewnego i rozmnożeniowego roślin do produkcji bioenergii | 8 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pojęcie roślin o nowych cechach i zawierających związki o właściwościach prozdrowotnych, czyli tzw. alternatywnych do uprawianych współcześnie roślin rolniczych, ich wykorzystanie i perspektywy wykorzystania jako super żywność, żywność funkcjonalna, w profilaktyce chorób cywilizacyjnych i do celów nie-żywnościowych. | 2 |
T-W-2 | Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach z rodziny traw i pseudozboża na cele spożywcze i rośliny bezglutenowe np. fonio, szarłat, komosa ryżowa, sorgo, teff, | 6 |
T-W-3 | Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach na cele przemysłowe: olieste, włókniste, gumodajne (len złocisty, lnianka, mak, słonecznik, rącznik, katran, krokosz, konopie, ramia, kenaf, juta, mniszek kok-sagiz) | 8 |
T-W-4 | Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach do produkcji naturalnych barwników (krokosz barwierski, marzana barwierska, janowiec barwierski, urzet barwierski) | 6 |
T-W-5 | Znaczenie gospodarcze, biologia gatunków i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach z grupy bobowatych (soczewica, ciecierzyca, łubin andyjski i in.) | 2 |
T-W-6 | Znaczenie gospodarcze, biologia rozwoju i wybrane zagadnienia z agrotechniki roślin o nowych cechach do produkcji biopaliw (wierzba, topola, robinia, Paulownia, malwa pensylwańska, rożnik przerośnięty, miskant, rdestowiec) | 6 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia ćwiczeń | 18 |
A-L-3 | Konsultacje | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Studiowanie wskazanej literatury i przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 18 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Prezentacje multimedialne |
M-3 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-4 | Pokaz |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzana w trakcie realizacji zajęć za aktywność i zaangażowanie studenta |
S-2 | Ocena formująca: Test wyboru, koloquium |
S-3 | Ocena formująca: Prezentacja |
S-4 | Ocena formująca: Zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_R11-OS_W01 Podstawowa wiedza w zakresie roślin uprawnych o nowych cechach. Zapoznanie z biologią wybranych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów oraz przedstawienie podstawowej technologii uprawy, nawożenia i prowadzenia plantacji | ABI_1A_W02 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_R11-OS_U01 Student umie dobierać gatunki roślin o nowych cechachh do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca | ABI_1A_U07, ABI_1A_U08 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ABI_1A_R11-OS_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy na temat roślin o nowych cechach | ABI_1A_K01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_R11-OS_W01 Podstawowa wiedza w zakresie roślin uprawnych o nowych cechach. Zapoznanie z biologią wybranych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów oraz przedstawienie podstawowej technologii uprawy, nawożenia i prowadzenia plantacji | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać niektóre omawiane gatunki roślin | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_R11-OS_U01 Student umie dobierać gatunki roślin o nowych cechachh do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi dobrać niektóre gatunki roślin rolniczych do warunków siedliskowych i zna ogólny schemat technologii uprawy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ABI_1A_R11-OS_K01 Student jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy na temat roślin o nowych cechach | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotów w stopniu podstawowym do krytycznej oceny swojej wiedzy na temat roślin o nowych cechach | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Bojanowska M., Brodowska M.S., Jackowska I., Sachadyn-Król M., Produkty pochodzenia roślinnego o zwiększonej wartości odżywczej i lepszej jakości zdrowotnej, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Lublin, 2021