Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Agrobioinżynieria (S1)

Sylabus przedmiotu Uprawa roślin do celów spożywczych, paszowych i przemysłowych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Agrobioinżynieria
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uprawa roślin do celów spożywczych, paszowych i przemysłowych
Specjalność Produkcja rolnicza
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Marek Bury <Marek.Bury@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 30 3,00,70zaliczenie
laboratoriaL5 30 2,00,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie teoretycznych i praktycznych wiadomości z zakresu systematyki, rozwoju roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych oraz ich agrotechniki w warunkach siedliskowych Polski.
C-2Celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy w zakresie podstawowych gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych, w tym zapoznanie z biologią tych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie gatunków roślin spożywczych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach.12
T-L-2Rozpoznawanie gatunków roślin paszowych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach.4
T-L-3Rozpoznawanie gatunków roślin przemysłowych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach (np. kształtowanie rozety, ocena roślin przed zimą, budowa i rozwój systemu korzeniowego, itd.)9
T-L-4Zajęcia terenowe w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku dotyczące rozpoznawania roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Zaliczenie ćwiczeń.5
30
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu. Znaczenie gospodarcze gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Aktualna powierzchnia i produkcja roślin użytkowych w Polsce i w świecie oraz perspektywy i kierunki zmian w przyszłości2
T-W-2Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy zbóż (pszenicy ozimej i jarej, żyta, pszenżyta, jęczmienia ozimego i jarego, owsa) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu ziarna (paszowe, chlebowe). Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd.10
T-W-3Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy roślin pastewnych i kukurydzy (zboża, bobowate, w tym soja, lucerna, i in.) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu. Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd.8
T-W-4Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy roślin przemysłowych (m.in. rzepak, gorczyca, len, konopie, burak cukrowy) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu. Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itp.10
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury22
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia21
A-W-4Konsultacje2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne
M-3Pokaz
M-4Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Test
S-2Ocena formująca: Sprawdzian - koloquium
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-4Ocena formująca: Ćwiczenia laboratoryjne i terenowe

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_R01_W01
Student zna podstawowe technologie uprawy roślin przeznaczonych do produkcji żywności, paszy i na cele przemysłowe, potrafi wykorzystać ich potencjał produkcyjny prowadząc intensywną i zrównoważoną gospodarkę środkami produkcji
ABI_1A_W02C-1T-W-1, T-W-2, T-L-3M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_R01_U01
Student umie dobierać gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca
ABI_1A_U05C-2T-L-3, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ABI_1A_R01_K01
Student wykazuje zrozumienie podstawowych procesów wpływających na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych
ABI_1A_K01C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_R01_W01
Student zna podstawowe technologie uprawy roślin przeznaczonych do produkcji żywności, paszy i na cele przemysłowe, potrafi wykorzystać ich potencjał produkcyjny prowadząc intensywną i zrównoważoną gospodarkę środkami produkcji
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać podstawowe gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_R01_U01
Student umie dobierać gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca
2,0
3,0Student potrafi dobrać niektóre gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych do warunków siedliskowych i zna ogólny schemat technologii ich uprawy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ABI_1A_R01_K01
Student wykazuje zrozumienie podstawowych procesów wpływających na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych
2,0
3,0Student wykazuje zrozumienie niektórych z podstawowych procesów wpływających na uprawę roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kotecki A. (red.), Uprawa roślin, T.1, T 2, T 3, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2020
  2. Krzymański J., Olej rzepakowy - nowy surowiec, nowa prawda, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, Warszawa, 2019, monografia
  3. Hołubowicz-Kliza G., Uprawa słonecznika dla przemysłu tłuszczowego, Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy, 2015, Instrukcja Upowszechnieniowa nr 206

Literatura dodatkowa

  1. Sułek A., Noworolnik K., Uprawa odmian pszenicy jarej na cele wypiekowe i paszowe, Wydawnictwo IUNG-PIB, Puławy, 2016, Instrukcja Upowszechnieniowa, 193
  2. zespół IUNG, Integrowana uprawa: pszenicy, jęczmienia, pszenżyta, owsa, rzepaku, buraka ..., IUNG-PIB, 2020, Integrowane uprawy poszczególnych gatunków w pdf dostępne w internecie
  3. Jamroz D. (red.), Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, T.3, PWN, Warszawa, 2023

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie gatunków roślin spożywczych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach.12
T-L-2Rozpoznawanie gatunków roślin paszowych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach.4
T-L-3Rozpoznawanie gatunków roślin przemysłowych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach (np. kształtowanie rozety, ocena roślin przed zimą, budowa i rozwój systemu korzeniowego, itd.)9
T-L-4Zajęcia terenowe w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku dotyczące rozpoznawania roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Zaliczenie ćwiczeń.5
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do przedmiotu. Znaczenie gospodarcze gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Aktualna powierzchnia i produkcja roślin użytkowych w Polsce i w świecie oraz perspektywy i kierunki zmian w przyszłości2
T-W-2Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy zbóż (pszenicy ozimej i jarej, żyta, pszenżyta, jęczmienia ozimego i jarego, owsa) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu ziarna (paszowe, chlebowe). Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd.10
T-W-3Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy roślin pastewnych i kukurydzy (zboża, bobowate, w tym soja, lucerna, i in.) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu. Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd.8
T-W-4Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy roślin przemysłowych (m.in. rzepak, gorczyca, len, konopie, burak cukrowy) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu. Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itp.10
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i do zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie wskazanej literatury22
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia21
A-W-4Konsultacje2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_R01_W01Student zna podstawowe technologie uprawy roślin przeznaczonych do produkcji żywności, paszy i na cele przemysłowe, potrafi wykorzystać ich potencjał produkcyjny prowadząc intensywną i zrównoważoną gospodarkę środkami produkcji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_W02Ma poszerzoną wiedzę z zakresu metod bioinżynieryjnych, a także zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do biosystemów oraz produkcji rolniczej i ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Nabycie teoretycznych i praktycznych wiadomości z zakresu systematyki, rozwoju roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych oraz ich agrotechniki w warunkach siedliskowych Polski.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do przedmiotu. Znaczenie gospodarcze gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Aktualna powierzchnia i produkcja roślin użytkowych w Polsce i w świecie oraz perspektywy i kierunki zmian w przyszłości
T-W-2Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy zbóż (pszenicy ozimej i jarej, żyta, pszenżyta, jęczmienia ozimego i jarego, owsa) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu ziarna (paszowe, chlebowe). Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd.
T-L-3Rozpoznawanie gatunków roślin przemysłowych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach (np. kształtowanie rozety, ocena roślin przed zimą, budowa i rozwój systemu korzeniowego, itd.)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne
M-3Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
S-2Ocena formująca: Sprawdzian - koloquium
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-4Ocena formująca: Ćwiczenia laboratoryjne i terenowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe pojęcia, lecz nie w pełni wykazuje zależności pomiędzy nimi, potrafi rozpoznać podstawowe gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_R01_U01Student umie dobierać gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych do różnych warunków siedliskowych. Potrafi zaplanować i ocenić technologię produkcji określonego surowca
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_U05Potrafi zaplanować i zrealizować eksperymenty w zakresie oceny wydajności, złożoności, efektywności metod bioinżynieryjnych w produkcji rolniczej i ogrodniczej oraz ich oddziaływania na środowisko
Cel przedmiotuC-2Celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy w zakresie podstawowych gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych, w tym zapoznanie z biologią tych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów
Treści programoweT-L-3Rozpoznawanie gatunków roślin przemysłowych na podstawie cech nasion i materiału siewnego, organów wegetatywnych i generatywnych. Fazy rozwojowe: cechy określające początek i koniec fazy w nawiązaniu do zabiegów agrotechnicznych wykonywanych w tych fazach (np. kształtowanie rozety, ocena roślin przed zimą, budowa i rozwój systemu korzeniowego, itd.)
T-L-4Zajęcia terenowe w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku dotyczące rozpoznawania roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Zaliczenie ćwiczeń.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne
M-3Pokaz
M-4Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
S-2Ocena formująca: Sprawdzian - koloquium
S-3Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-4Ocena formująca: Ćwiczenia laboratoryjne i terenowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi dobrać niektóre gatunki roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych do warunków siedliskowych i zna ogólny schemat technologii ich uprawy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięABI_1A_R01_K01Student wykazuje zrozumienie podstawowych procesów wpływających na wielkość i jakość uzyskiwanych plonów roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówABI_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów inżynierskich i technicznych
Cel przedmiotuC-2Celem zajęć jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy w zakresie podstawowych gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych, w tym zapoznanie z biologią tych gatunków, wpływie warunków agroekologicznych na wielkość i zmienność uzyskiwanych plonów
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do przedmiotu. Znaczenie gospodarcze gatunków roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Aktualna powierzchnia i produkcja roślin użytkowych w Polsce i w świecie oraz perspektywy i kierunki zmian w przyszłości
T-W-2Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy zbóż (pszenicy ozimej i jarej, żyta, pszenżyta, jęczmienia ozimego i jarego, owsa) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu ziarna (paszowe, chlebowe). Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd.
T-W-3Aktualna i perspektywiczna technologia uprawy roślin pastewnych i kukurydzy (zboża, bobowate, w tym soja, lucerna, i in.) w aspekcie kształtowania wielkości i jakości plonu. Główne elementy technologii produkcji (m.in. stanowisko w zmianowaniu, uwarunkowania biologiczne, gospodarcze i ekonomiczne, odmiany, jakość materiału siewnego, technika siewu, nawożenie, itd.
T-L-4Zajęcia terenowe w Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Lipniku dotyczące rozpoznawania roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych. Zaliczenie ćwiczeń.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne
M-3Pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Test
S-2Ocena formująca: Sprawdzian - koloquium
S-4Ocena formująca: Ćwiczenia laboratoryjne i terenowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje zrozumienie niektórych z podstawowych procesów wpływających na uprawę roślin spożywczych, paszowych i przemysłowych
3,5
4,0
4,5
5,0