Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Odnawialne źródła energii (S1)
Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Odnawialne źródła energii | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarządzanie jakością | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dariusz Błażejczak <Dariusz.Blazejczak@zut.edu.pl>, Tomasz Dobek <Tomasz.Dobek@zut.edu.pl>, Jan Jurga <Jan.Jurga@zut.edu.pl>, Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy zarządzania przedsiębiorstwem. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przygotowanie studenta do zrozumienia i nabycia umiejętności posługiwania sie terminologią związaną z zarządzaniem jakością |
C-2 | Zaznajomienie studenta z podstawowymi zasadami doskonalenia jakości funkcjonowania organizacji |
C-3 | Przekazanie studentowi informacji o systemach zarzadzania jakoscia (TQM, ISO 9000). |
C-4 | Zapoznanie studenta z treścią norm podstawowych serii ISO 9000 i wyrobienie w nim umiejętności posługiwania sie tymi normami oraz innymi źródłami dotyczącymi systemów zarządzania jakością. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia i określenia z zakresu zarządzania jakością. Autorzy współczesnych metod zarządzania jakością. Koncepcje wspierające zarządzanie jakością Strategie zarządzania jakością. Zasady zarządzania jakością. System powszechnego zarządzania jakością (TQM). System zarządzania jakością ISO 9000. | 15 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestniczenie w wykładach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia pisemnego | 5 |
A-W-3 | Studiowanie literatury | 4 |
A-W-4 | Konsultacje | 1 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład prowadzony metoda informacyjno-problemową (z wykorzystaniem analizy przypadków) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: ocena z odpowiedzi ustnej |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OZE_1A_C30_W01 Ma ogólna wiedze o rodzajach systemów zarzadzania jakoscia, ich autorach, zagadnieniach zwiazanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakosci procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej | OZE_1A_W06 | — | — | C-1, C-2, C-4, C-3 | T-W-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OZE_1A_C30_U01 Potrafi analizowac, identyfikowac i porzadkowac procesy w organizacjach typowych dla obszaru techniki rolniczej i lesnej, jak równiez produkcji rolniczej i gospodarki lesnej na uzytek doskonalenia jakosci ich funkcjonowania w oparciu o system zarzadzania jakoscia ISO 9000 oraz inne systemy branzowe. Potrafi przygotowac propozycje działan ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu | OZE_1A_U09 | — | — | C-1, C-2, C-4, C-3 | T-W-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OZE_1A_C30_K01 Ma swiadomosc odpowiedzialnosci za prace własna, jest otwarty na współprace zespołowa, zdaje sobie sprawe jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrozenie systemu zarzadzania jakoscia, rozumie koniecznosc zapewnienia systematycznosci w działaniach ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu | OZE_1A_K06 | — | — | C-1, C-2, C-4, C-3 | T-W-1 | M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OZE_1A_C30_W01 Ma ogólna wiedze o rodzajach systemów zarzadzania jakoscia, ich autorach, zagadnieniach zwiazanych z podstawowymi zasadami doskonalenia jakosci procesów w rozumieniu ogólnym, jak i procesów realizowanych w produkcji rolniczej i okołorolniczej | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe definicje i pojęcia z zakresu zarzadzania jakoscia procesów, posiada ogólna wiedze o powszechnym systemie zarzadzania jakoscia (TQM), podstawowych 8 zasadach doskonalenia jakosci, zna normy podstawowe wchodzace w skład systemu zarzadzania jakoscia ISO 9000 i potrafi ogólnie scharakteryzowac zakres ich stosowania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OZE_1A_C30_U01 Potrafi analizowac, identyfikowac i porzadkowac procesy w organizacjach typowych dla obszaru techniki rolniczej i lesnej, jak równiez produkcji rolniczej i gospodarki lesnej na uzytek doskonalenia jakosci ich funkcjonowania w oparciu o system zarzadzania jakoscia ISO 9000 oraz inne systemy branzowe. Potrafi przygotowac propozycje działan ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w najprostszy sposób przedstawic i omówic zasady zarzadzania jakoscia procesów oraz sposób ich wdrazania w przedsiebiorstwie w oparciu o normy ISO 9000. Potrafi posługiwac sie cyklem Deminga w poszukiwaniu mozliwosci doskonalenia jakosci procesów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OZE_1A_C30_K01 Ma swiadomosc odpowiedzialnosci za prace własna, jest otwarty na współprace zespołowa, zdaje sobie sprawe jakie znaczenie dla funkcjonowania organizacji na rynku ma wdrozenie systemu zarzadzania jakoscia, rozumie koniecznosc zapewnienia systematycznosci w działaniach ukierunkowanych na wdrazanie systemu zarzadzania jakoscia oraz na przygotowanie procedur zarzadzania wewnetrznymi przegladami przebiegu na etapie wdrazania i po wdrozeniu systemu | 2,0 | |
3,0 | student wykazuje zainteresowanie zdobywaniem wiedzy poprzez uczeszczanie na zajecia i wyrazanie własnych pogladów w sprawach dotyczacych zarzadzania jakoscia co przejawią się w jego aktywności podczas dyskusji dydaktycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa, 2013, ISBN 83-01-14486-6
- W. Urban, Zarządzanie jakością usług, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2018, ISBN/ISSN: 978-83-01-19931-9
- Thompson J.R., Koronacki J., Nieckuła J., Techniki zarządzania jakością od Shewarta do metody Six Sigma, Akademicka Oficyna Exit, W-wa, 2005
- Gruszka A., Niegowska E., ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ Komentarz do norm z serii ISO 9000, Polski Komitet Normalizacyjny, ISBN 978-83-251-8560-2
- PN-EN ISO 9000 Systemy zarzadzania jakoscia. Podstawy i terminologia, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa
- PN-EN ISO 9001 Systemy zarzadzania jakoscia. Wymagania, Polski Komitet Normalizacyjny, W-wa
- PN-EN ISO 9004 Zarzadzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji Podejscie wykorzystujace zarzadzanie jakoscia, Polski Komitet Normalizacyjny, W-wa
- PN-EN ISO 19011 Wytyczne dotyczace audytowania SZJ i/lub zarzadzania srodowiskowego, Polski Komitet Normalizacyjny, W-wa
Literatura dodatkowa
- Problemy Jakosci, Czasopismo
- Przeglad techniczny, Czasopismo