Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)
specjalność: Sztuka ogrodowa

Sylabus przedmiotu Przetwórstwo owoców:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przetwórstwo owoców
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 6 0,50,62zaliczenie
laboratoriaL6 6 0,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student ma wiedzę o podstawowych składnikach chemicznych oraz właściwościach i trwałości przechowalniczej owoców

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
C-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
C-3Przekazanie wiedzy o sposobach dokonywania podstawowych obliczeń recepturalnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych1
T-L-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego1
T-L-3Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej1
T-L-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec1
T-L-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.1
T-L-6Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące). Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)1
6
wykłady
T-W-1Znaczenie oraz kierunki przetwórstwa owoców w Polsce. Charakterystyka podstawowych surowców owocowych wykorzystywanych w przetwórstwie.1
T-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych1
T-W-3Podstwowe metody przetwarzania stosowane w przetwórstwie owoców. Charakterystyka metod termicznych - produkcja konserw apertyzowanych i mrożonek1
T-W-4Metody osmotyczne w prztwórstwie owoców. Produkcja suszu owocowego.1
T-W-5Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych. Otrzymywanie półproduktów owocowych (pulp, przecierów, kremogenów) i metody ich utrwalania.1
T-W-6Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powide). Higiena produkcji.1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń2
A-L-3opracowanie sprawozdań z ćwiczeń2
A-L-4opracowanie schematu produkcji zadanego przetworu owocowego2
A-L-5Konsultacje1
13
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2studiowanie literatury uzupełniającej wykłady3
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia wykładów2
A-W-4Konsultacje2
13

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład
M-2prezentacja metod oceny wskaźników jakościowych i analiza uzyskanych wyników
M-3prezentacja sposobów wykonania obliczeń recepturalnych
M-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O3_W01
Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
OG_1A_W19C-1T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O3_U01
Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
OG_1A_U06C-2, C-3T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-2, M-3, M-4S-2, S-3
OG_1A_O3_U02
Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
OG_1A_U08C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-4S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O3_K01
Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owocow i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
OG_1A_K03C-1, C-2T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O3_W01
Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O3_U01
Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
2,0
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_O3_U02
Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
2,0
3,0student potrafi na dostatecznym poziomie, opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_O3_K01
Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owocow i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Oszmaiński J., Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw. Wybrane zagadnienia, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2002
  2. Oszmiański J., Sożyński J., Przewodnik do ćwiczeń z technologii przetwórstwa owoców i watrzyw, Wyd. AR we Wrocławiu, Wrocław, 2001
  3. Jarczyk A., Berdowski J., Przetwórstwo owoców i warzyw. Cz. I i II, WSiP, Warszawa, 1999

Literatura dodatkowa

  1. Zadernowski R., Oszmiański J., Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, ART w Olsztynie, Olsztyn, 1994
  2. Wybrane arykuły z czasopisma "Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny"

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych1
T-L-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego1
T-L-3Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej1
T-L-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec1
T-L-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.1
T-L-6Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące). Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)1
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie oraz kierunki przetwórstwa owoców w Polsce. Charakterystyka podstawowych surowców owocowych wykorzystywanych w przetwórstwie.1
T-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych1
T-W-3Podstwowe metody przetwarzania stosowane w przetwórstwie owoców. Charakterystyka metod termicznych - produkcja konserw apertyzowanych i mrożonek1
T-W-4Metody osmotyczne w prztwórstwie owoców. Produkcja suszu owocowego.1
T-W-5Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych. Otrzymywanie półproduktów owocowych (pulp, przecierów, kremogenów) i metody ich utrwalania.1
T-W-6Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powide). Higiena produkcji.1
6

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń2
A-L-3opracowanie sprawozdań z ćwiczeń2
A-L-4opracowanie schematu produkcji zadanego przetworu owocowego2
A-L-5Konsultacje1
13
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2studiowanie literatury uzupełniającej wykłady3
A-W-3przygotowanie się do zaliczenia wykładów2
A-W-4Konsultacje2
13
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O3_W01Student ma wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W19student ma wiedzę w zakresie technologii przechowywania i przetwarzania produktów ogrodniczych
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
Treści programoweT-W-2Zabiegi obróbki wstępnej surowców owocowych
T-W-3Podstwowe metody przetwarzania stosowane w przetwórstwie owoców. Charakterystyka metod termicznych - produkcja konserw apertyzowanych i mrożonek
T-W-4Metody osmotyczne w prztwórstwie owoców. Produkcja suszu owocowego.
T-W-5Technologia produkcji soków owocowych zagęszczonych i pitnych. Otrzymywanie półproduktów owocowych (pulp, przecierów, kremogenów) i metody ich utrwalania.
T-W-6Zasady produkcji wyrobów owocowych słodzonych (konfitur, owoców kandyzowanych, galaretek) oraz koncentratów słodzonych (dżemów, marmolad, powide). Higiena produkcji.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę dotyczącą technologii przetwarzania owoców
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O3_U01Student potrafi określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne oraz wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce, niezbędne do prowadzenia określonego profilu przetwórstwa owoców i uzyskania produktu wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Cel przedmiotuC-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
C-3Przekazanie wiedzy o sposobach dokonywania podstawowych obliczeń recepturalnych
Treści programoweT-L-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych
T-L-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego
T-L-3Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej
T-L-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec
T-L-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.
T-L-6Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące). Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)
Metody nauczaniaM-2prezentacja metod oceny wskaźników jakościowych i analiza uzyskanych wyników
M-3prezentacja sposobów wykonania obliczeń recepturalnych
M-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi w stopniu dostatecznym określić wymagania surowcowe, techniczne i technologiczne, wykonać podstawowe obliczenia zapotrzebowania na surowce niezbędne do prowadzenia danego profilu przetwórstwa owoców oraz ocenić jakość produktu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O3_U02Student potrafi opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
Treści programoweT-L-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych
T-L-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego
T-L-3Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej
T-L-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec
T-L-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.
T-L-6Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące). Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)
Metody nauczaniaM-4samodzielne lub zespołowe wykonywanie poleconych zadań
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena wykonania poleconych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi na dostatecznym poziomie, opracować schemat produkcji określonego przetworu owocowego
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_O3_K01Student ma świadomość znaczenia przetwórstwa owocow i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy o technologii produkcji określonych przetworów owocowych i znaczeniu przetwórstwa owoców
C-2Zaznajomienie studenta z kryteriami doboru surowców owocowych przeznaczonych do przetwórstwa oraz ze wskaźnikami jakości i metodami oceny produktów owocowych
Treści programoweT-W-1Znaczenie oraz kierunki przetwórstwa owoców w Polsce. Charakterystyka podstawowych surowców owocowych wykorzystywanych w przetwórstwie.
T-L-1Podstawowe pojęcia dotyczące cech jakościowych surowców i produktów owocowych
T-L-2Barwniki występujące w owocach i ich zmiany zachodzące pod wpływem czynników środowiska przetwórczego
T-L-3Kompoty owocowe - cechy jakościowe, obliczenia bilansu ekstraktu i kwasowości zalewy cukrowej
T-L-4Cechy jakościowe suszu owocowego. Obliczanie wydajności suszu i zapotrzebowania na surowiec
T-L-5Wskaźniki jakości soków owocowych. Obliczanie zapotrzebowania na koncentrat soku.
T-L-6Wskaźniki jakości koncentratów owocowych słodzonych, obliczanie zapotrzebowania na skladniki potrzebne do ich produkcji (pulpa owocowa, cukier, środki żelujące). Prezentacja wybranych schematów produkcji określonego przetworu owocowego (przydział tematów na pierwszych zajęciach)
Metody nauczaniaM-1wykład
M-2prezentacja metod oceny wskaźników jakościowych i analiza uzyskanych wyników
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość znaczenia przetwórstwa owoców i odpowiedzialności za produkcję wyrobów owocowych wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0