Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
specjalność: Produkcja roślinna i usługi agrotechniczne

Sylabus przedmiotu Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej
Specjalność Rolnictwo integrowane i ekologiczne
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 20 1,20,70zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA4 10 0,80,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowe wiadomości z gleboznawstwa, nawożenia i uprawy roślin

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie zasad, znaczenia i wykorzystania waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Określenie cech diagnostycznych wskaźnika waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu wiejskiego na podstawie analizy materiałów dydaktycznych.8
T-A-2Rolnicza przestrzeń produkcyjna w waloryzacji przyrodniczej gmin na podstawie analizy materiałów dydaktycznych2
10
wykłady
T-W-1Definicje, pojęcia przestrzeni rolniczej. Rolnicza przestrzeń produkcyjna w krajobrazie. Rodzaje użytków gruntowych2
T-W-2Teledetekcja i numeryczne dane przestrzenne2
T-W-3Jakość przestrzeni rolniczej2
T-W-4Metody waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej2
T-W-5Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej: Charakterystyka cech diagnostycznych wskaźnika: - jakość gleby (wskaźnik bonitacji jakość i przydatności rolniczej gleb) - stosunki wodne (kategorie stosunków powietrzno-wodnych) - rzeźba terenu (typy reliefu w obrębie użytków rolnych) - klimat (ocena warunków agroklimatycznych – czysty wpływ klimatu na wzrost plonów) - sumaryczny wskaźnik jakości przestrzeni produkcyjnej (WRPP) – potencjalne przyrodnicze możliwości produkcyjne danego obszaru.8
T-W-6Prace urządzeniowo-rolne i ich wpływ na rolniczą przestrzeń produkcyjną, środowisko przyrodnicze i krajobraz.2
T-W-7Zintegrowany system informacji o przestrzeni rolniczej2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-A-3Konsultacje2
20
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Praca własna studenta - przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-11. Wykład informacyjny multimedialny 2. Opracowanie na podstwie materiałów dydaktycznych i dostepnej cyfrowej informacji przestrzennej waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: 1. Wykład - zaliczenie końcolwe 2. Ćwiczenia - zaliczenie końcowe

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D01_W01
1. Zna elementy środowiskowe kształtujące rolniczą przestrzeń produkcyjną 2. Rozumie funkcje i znaczenie rolniczej przestrzeni produkcyjnej w środowisku przyrodniczym
ROL_1A_W04C-1T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D01_U01
1. Potrafi rozpoznać i opisać cechy diagnostyczne wskaźnika waloryzacji rolniczej przestyrzeni produkcyjnej i na tej podstawie wykoinać waloryzację rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Potrafi określić funkcję produkcji rolniczej w środowisku i jej wpływ na srodowisko. 2. Potrafi korzystać z numerycznych danych przestrzennych wykorzystywanych w waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
ROL_1A_U02C-1T-A-1, T-A-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D01_K01
Posiada świadomość znaczenia waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej w wielofunkcyjnym rozwoju krajobrazu i wsi oraz wpływu na srodowisko
ROL_1A_K01C-1T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D01_W01
1. Zna elementy środowiskowe kształtujące rolniczą przestrzeń produkcyjną 2. Rozumie funkcje i znaczenie rolniczej przestrzeni produkcyjnej w środowisku przyrodniczym
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D01_U01
1. Potrafi rozpoznać i opisać cechy diagnostyczne wskaźnika waloryzacji rolniczej przestyrzeni produkcyjnej i na tej podstawie wykoinać waloryzację rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Potrafi określić funkcję produkcji rolniczej w środowisku i jej wpływ na srodowisko. 2. Potrafi korzystać z numerycznych danych przestrzennych wykorzystywanych w waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
2,0
3,0Ma podstawowe umiejetności w ocenie waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D01_K01
Posiada świadomość znaczenia waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej w wielofunkcyjnym rozwoju krajobrazu i wsi oraz wpływu na srodowisko
2,0
3,0Ma podstawowe kompetencji związane z waloryzacją rolniczą
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. A. Obidziński (red.), Inwentaryzacja i waloryzacja przyrodnicza, SGGW, Warszawa, 2018
  2. K. Ciarkowska, M. Gąsiorek, P. Zadrożny, R. Mazurek, T. Zaleski, A. Miechówka, Systematyka i waloryzacja rolnicza gleb. Przewodnik do ćwiczeń z gleboznawstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków, 2018
  3. Witek T., Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej według gmin, IUNG Puławy. A-56. Suplement, IUNG Puławy, 1993
  4. J. Łabętowicz, A. Radecki, Z. Wasilewski, WALORYZACJA OBSZARÓW WIEJSKICH NA POTRZEBY INWESTYCJI ŚRODOWISKOWYCH, ITP, IMUZ, Falenty, 2003

Literatura dodatkowa

  1. A. Kołodziejczak (red.), Obszary wiejskie w zintegrowanym planowaniu rozwoju, Bogucki Wydawnictwo Naukowe • Poznań, Poznań, 2021

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Określenie cech diagnostycznych wskaźnika waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu wiejskiego na podstawie analizy materiałów dydaktycznych.8
T-A-2Rolnicza przestrzeń produkcyjna w waloryzacji przyrodniczej gmin na podstawie analizy materiałów dydaktycznych2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicje, pojęcia przestrzeni rolniczej. Rolnicza przestrzeń produkcyjna w krajobrazie. Rodzaje użytków gruntowych2
T-W-2Teledetekcja i numeryczne dane przestrzenne2
T-W-3Jakość przestrzeni rolniczej2
T-W-4Metody waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej2
T-W-5Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej: Charakterystyka cech diagnostycznych wskaźnika: - jakość gleby (wskaźnik bonitacji jakość i przydatności rolniczej gleb) - stosunki wodne (kategorie stosunków powietrzno-wodnych) - rzeźba terenu (typy reliefu w obrębie użytków rolnych) - klimat (ocena warunków agroklimatycznych – czysty wpływ klimatu na wzrost plonów) - sumaryczny wskaźnik jakości przestrzeni produkcyjnej (WRPP) – potencjalne przyrodnicze możliwości produkcyjne danego obszaru.8
T-W-6Prace urządzeniowo-rolne i ich wpływ na rolniczą przestrzeń produkcyjną, środowisko przyrodnicze i krajobraz.2
T-W-7Zintegrowany system informacji o przestrzeni rolniczej2
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-A-3Konsultacje2
20
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Praca własna studenta - przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3Konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D01_W011. Zna elementy środowiskowe kształtujące rolniczą przestrzeń produkcyjną 2. Rozumie funkcje i znaczenie rolniczej przestrzeni produkcyjnej w środowisku przyrodniczym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W04Zna funkcje i charakterystykę gleb Polski
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad, znaczenia i wykorzystania waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
Treści programoweT-W-1Definicje, pojęcia przestrzeni rolniczej. Rolnicza przestrzeń produkcyjna w krajobrazie. Rodzaje użytków gruntowych
T-W-4Metody waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
T-W-5Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej: Charakterystyka cech diagnostycznych wskaźnika: - jakość gleby (wskaźnik bonitacji jakość i przydatności rolniczej gleb) - stosunki wodne (kategorie stosunków powietrzno-wodnych) - rzeźba terenu (typy reliefu w obrębie użytków rolnych) - klimat (ocena warunków agroklimatycznych – czysty wpływ klimatu na wzrost plonów) - sumaryczny wskaźnik jakości przestrzeni produkcyjnej (WRPP) – potencjalne przyrodnicze możliwości produkcyjne danego obszaru.
T-W-6Prace urządzeniowo-rolne i ich wpływ na rolniczą przestrzeń produkcyjną, środowisko przyrodnicze i krajobraz.
T-W-7Zintegrowany system informacji o przestrzeni rolniczej
T-W-3Jakość przestrzeni rolniczej
T-W-2Teledetekcja i numeryczne dane przestrzenne
Metody nauczaniaM-11. Wykład informacyjny multimedialny 2. Opracowanie na podstwie materiałów dydaktycznych i dostepnej cyfrowej informacji przestrzennej waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: 1. Wykład - zaliczenie końcolwe 2. Ćwiczenia - zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D01_U011. Potrafi rozpoznać i opisać cechy diagnostyczne wskaźnika waloryzacji rolniczej przestyrzeni produkcyjnej i na tej podstawie wykoinać waloryzację rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Potrafi określić funkcję produkcji rolniczej w środowisku i jej wpływ na srodowisko. 2. Potrafi korzystać z numerycznych danych przestrzennych wykorzystywanych w waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U02Potrafi rozpoznać podstawowe typy i rodzaje gleb Polski oraz opisać i ich własności chemiczne i fizyczne
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad, znaczenia i wykorzystania waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
Treści programoweT-A-1Określenie cech diagnostycznych wskaźnika waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu wiejskiego na podstawie analizy materiałów dydaktycznych.
T-A-2Rolnicza przestrzeń produkcyjna w waloryzacji przyrodniczej gmin na podstawie analizy materiałów dydaktycznych
Metody nauczaniaM-11. Wykład informacyjny multimedialny 2. Opracowanie na podstwie materiałów dydaktycznych i dostepnej cyfrowej informacji przestrzennej waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: 1. Wykład - zaliczenie końcolwe 2. Ćwiczenia - zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawowe umiejetności w ocenie waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D01_K01Posiada świadomość znaczenia waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej w wielofunkcyjnym rozwoju krajobrazu i wsi oraz wpływu na srodowisko
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz ma świadomość konieczności uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad, znaczenia i wykorzystania waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej
Treści programoweT-W-5Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej: Charakterystyka cech diagnostycznych wskaźnika: - jakość gleby (wskaźnik bonitacji jakość i przydatności rolniczej gleb) - stosunki wodne (kategorie stosunków powietrzno-wodnych) - rzeźba terenu (typy reliefu w obrębie użytków rolnych) - klimat (ocena warunków agroklimatycznych – czysty wpływ klimatu na wzrost plonów) - sumaryczny wskaźnik jakości przestrzeni produkcyjnej (WRPP) – potencjalne przyrodnicze możliwości produkcyjne danego obszaru.
T-W-6Prace urządzeniowo-rolne i ich wpływ na rolniczą przestrzeń produkcyjną, środowisko przyrodnicze i krajobraz.
T-W-7Zintegrowany system informacji o przestrzeni rolniczej
T-A-1Określenie cech diagnostycznych wskaźnika waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu wiejskiego na podstawie analizy materiałów dydaktycznych.
Metody nauczaniaM-11. Wykład informacyjny multimedialny 2. Opracowanie na podstwie materiałów dydaktycznych i dostepnej cyfrowej informacji przestrzennej waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: 1. Wykład - zaliczenie końcolwe 2. Ćwiczenia - zaliczenie końcowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawowe kompetencji związane z waloryzacją rolniczą
3,5
4,0
4,5
5,0