Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
specjalność: Rolnictwo integrowane i ekologiczne
Sylabus przedmiotu Ekologiczna i zrównoważona produkcja ogrodnicza:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekologiczna i zrównoważona produkcja ogrodnicza | ||
Specjalność | Rolnictwo integrowane i ekologiczne | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu botaniki, ekologii, chemii, gleboznawstwa, ochrony roślin, ochrony środowiska |
W-2 | Wiedza z zakresu ogólnej uprawy roślin |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie zasad ekologicznej i zrównoważonej produkcji roślin ogrodniczych |
C-2 | Uświadomienie potrzeby produkcji żywności metodami proekologicznymi |
C-3 | Zapoznanie z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ekologicznych oraz organizacji zrzeszających producentów upraw ekologicznych |
C-4 | Zapoznanie z metodami ekologicznej i zrównoważonej uprawy wybranych gatunków warzyw, owoców i roślin ozdobnych zgodnie z obowiązującymi przepisami |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Ekologiczne metody uprawy wybranych gatunków warzyw, owoców i roślin ozdobnych. Metodyki IP i ekologicznej produkcji dla ważniejszych gospodarczo gatunków. | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe zasady rolnictwa zrównoważonego. Ekologiczna i integrowana produkcja ogrodnicza. Strategia Europejskiego Zielonego Ładu (EZŁ) i wyzwania dla sektora ogrodniczego. | 5 |
T-W-2 | Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami produkcji ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organiczno-biologicznej. | 10 |
T-W-3 | Organizacja gospodarstwa ekologicznego i zrównoważonego. Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych. Organizacje zrzeszające producentów upraw ekologicznych. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja plonów z upraw ekologicznych. | 10 |
T-W-4 | Zmianowanie i płodozmian w produkcji ekologicznej i w produkcji integrowanej (IP). Niekonwencjonalne metody uprawy gleby. Specyfika nawożenia upraw ekologicznych i obiętych integrowaną produkcją. Uprawa współrzędna, wykorzystanie zjawiska allelopatii. Pielęgnacja i ochrona ekologicznych upraw roślin ogrodniczych. | 10 |
35 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 13 |
A-A-3 | Konsultacje | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 35 |
A-W-2 | Praca własna studenta i przygotowanie do zaliczenia | 38 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny |
M-2 | Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna, metoda sytuacyjna |
M-3 | Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: przygotowanie prezentacji multimedialnej |
S-3 | Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D04_W01 Zna zasady rolnictwa i ogrodnictwa zrównowżonego. Wskazuje na konieczność poszukiwania proekologicznych metod produkcji żywności poprzez stosowanie efektywnych technologii i metod. Charakteryzuje ekologiczny, integrowny i konwencjonalny system uprawy i wymienia różnice między nimi. | ROL_1A_W18, ROL_1A_W11, ROL_1A_W05, ROL_1A_W06 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-3 |
ROL_1A_D04_W02 Ma wiedzę na temat producentów ekologicznych produktów ogrodniczych, organizacji zrzeszających producentów i aktów prawnych regulujących produkcję ekologiczną i integrowaną. | ROL_1A_W03, ROL_1A_W02 | — | — | C-3 | T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D04_U01 Potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych z funduszy unijnych, planuje uprawę w taki sposób żeby te środki efektywnie wykorzystać | ROL_1A_U05 | — | — | C-4 | T-W-3 | M-1, M-2, M-3 | S-3 |
ROL_1A_D04_U02 Potrafi dobierać właściwe metody uprawy roślin ogrodniczych produkowanych w systemie ekologicznym i zrównoważonym | ROL_1A_U05, ROL_1A_U02 | — | — | C-4 | T-W-2, T-W-4, T-A-1 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D04_K01 Jest gotowy do stałego dokształcania się i samodskonalenia oraz podnoszenia kwalifikacji zawodowych | ROL_1A_K03, ROL_1A_K01 | — | — | C-2, C-3 | T-W-3, T-W-1 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
ROL_1A_D04_K02 Jest świadomu zagrożeń wynikających ze skażenia środowiska przyrodniczego i wykazuje dbałość o środowisko naturalne | ROL_1A_K04, ROL_1A_K06 | — | — | C-2, C-4 | T-W-4, T-W-1, T-A-1 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D04_W01 Zna zasady rolnictwa i ogrodnictwa zrównowżonego. Wskazuje na konieczność poszukiwania proekologicznych metod produkcji żywności poprzez stosowanie efektywnych technologii i metod. Charakteryzuje ekologiczny, integrowny i konwencjonalny system uprawy i wymienia różnice między nimi. | 2,0 | |
3,0 | Wskazuje ekologiczny system uprawy jako alternatywę dla produkcji zdrowej żywności. Jest ogólnie zorientowany w różnicach pomiędzy systemami gospodarowania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_1A_D04_W02 Ma wiedzę na temat producentów ekologicznych produktów ogrodniczych, organizacji zrzeszających producentów i aktów prawnych regulujących produkcję ekologiczną i integrowaną. | 2,0 | |
3,0 | Student jest słabo zorientowany w metodach ekologicznej i zrównoważonej produkcji roślin ogrodniczych oraz prawie regulującym tę produkcję | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D04_U01 Potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych z funduszy unijnych, planuje uprawę w taki sposób żeby te środki efektywnie wykorzystać | 2,0 | |
3,0 | Zna podstawowe akty prawne i próbuje je wykorzystać do pozyskania funduszy wsparcia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_1A_D04_U02 Potrafi dobierać właściwe metody uprawy roślin ogrodniczych produkowanych w systemie ekologicznym i zrównoważonym | 2,0 | |
3,0 | Potrafi wskazać podstawowe metody produkcji niektórych warzyw, owoców i roślin ozdobnych w gospodarstwach ekologicznych i gospodarujących w systemie zrównoważonym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D04_K01 Jest gotowy do stałego dokształcania się i samodskonalenia oraz podnoszenia kwalifikacji zawodowych | 2,0 | |
3,0 | Student w ograniczonym zakresie uzupełnia swoją wiedzę na temat ekologicznych metod produkcji ogrodniczej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_1A_D04_K02 Jest świadomu zagrożeń wynikających ze skażenia środowiska przyrodniczego i wykazuje dbałość o środowisko naturalne | 2,0 | |
3,0 | Student dostrzega zagrożenia wynikające z zaniedbań w gospodarowaniu i skutki skażenia środowiska przyrodniczego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. Orłowski (red.), Polowa uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, 2000
- H. Chmiel (red.), Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2011
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UWP Wrocław, Wrocław, 2007
- Beata Studzińska, Dariusz Paszko, Ekologiczna produkcja owoców jagodowych, Plantpress Sp. z o.o., Kraków, 2011
- Agnieszka Masny, Edward Żurawicz, Uprawa truskawek z uwzględnieniem zasad integrowanej ochrony, PLantpress, Warszawa, 2013
- Władysława Łuczka, PROCESY ROZWOJOWE ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO I ICH EKONOMICZNO-SPOŁECZNE UWARUNKOWANIA, SCHOLAR, 2021
- Stanisław Samborski, Rolnictwo precyzyjne, PWN, Warszawa, 2013
- Janina Błażej, Kompendium rolnictwa ekologicznego, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2011
- J. Tyburski, S. Żakowska-Biemas, Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego, SGGW, Warszawa, 2007
- A. MIka, ABC sadownictwa, Hortpress, Warszawa, 2014
Literatura dodatkowa
- Smoluk-Sikorska Joanna, Szanse I Ograniczenia Rozwoju Rynku Żywności Ekologicznej W Polsce, Difin, 2021
- J. Zegar, Współczesne wyzwania rolnictwa, PWN, Warszawa, 2021
- Katarzyna Barłóg, Gospodarstwa ekologiczne w woj. lubuskim, https://www.lodr.pl/images/stories/wydawnictwa/ulotki/2020/Gospodarstwa_ekologiczne_lubuskie_2020.pdf, Kalsk, Sulechów, 2020