Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej | ||
Specjalność | Rolnictwo integrowane i ekologiczne | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowe wiadomości z gleboznawstwa, nawożenia i uprawy roślin |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Poznanie zasad, znaczenia i wykorzystania waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Określenie cech diagnostycznych wskaźnika waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu wiejskiego na podstawie analizy materiałów dydaktycznych. | 8 |
T-A-2 | Rolnicza przestrzeń produkcyjna w waloryzacji przyrodniczej gmin na podstawie analizy materiałów dydaktycznych | 2 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Definicje, pojęcia przestrzeni rolniczej. Rolnicza przestrzeń produkcyjna w krajobrazie. Rodzaje użytków gruntowych | 2 |
T-W-2 | Teledetekcja i numeryczne dane przestrzenne | 2 |
T-W-3 | Jakość przestrzeni rolniczej | 2 |
T-W-4 | Metody waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej | 2 |
T-W-5 | Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej: Charakterystyka cech diagnostycznych wskaźnika: - jakość gleby (wskaźnik bonitacji jakość i przydatności rolniczej gleb) - stosunki wodne (kategorie stosunków powietrzno-wodnych) - rzeźba terenu (typy reliefu w obrębie użytków rolnych) - klimat (ocena warunków agroklimatycznych – czysty wpływ klimatu na wzrost plonów) - sumaryczny wskaźnik jakości przestrzeni produkcyjnej (WRPP) – potencjalne przyrodnicze możliwości produkcyjne danego obszaru. | 8 |
T-W-6 | Prace urządzeniowo-rolne i ich wpływ na rolniczą przestrzeń produkcyjną, środowisko przyrodnicze i krajobraz. | 2 |
T-W-7 | Zintegrowany system informacji o przestrzeni rolniczej | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-A-3 | Konsultacje | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Praca własna studenta - przygotowanie do zaliczenia | 8 |
A-W-3 | Konsultacje | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | 1. Wykład informacyjny multimedialny 2. Opracowanie na podstwie materiałów dydaktycznych i dostepnej cyfrowej informacji przestrzennej waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej wybranego regionu |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: 1. Wykład - zaliczenie końcolwe 2. Ćwiczenia - zaliczenie końcowe |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D01_W01 1. Zna elementy środowiskowe kształtujące rolniczą przestrzeń produkcyjną 2. Rozumie funkcje i znaczenie rolniczej przestrzeni produkcyjnej w środowisku przyrodniczym | ROL_1A_W04 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D01_U01 1. Potrafi rozpoznać i opisać cechy diagnostyczne wskaźnika waloryzacji rolniczej przestyrzeni produkcyjnej i na tej podstawie wykoinać waloryzację rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Potrafi określić funkcję produkcji rolniczej w środowisku i jej wpływ na srodowisko. 2. Potrafi korzystać z numerycznych danych przestrzennych wykorzystywanych w waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej | ROL_1A_U02 | — | — | C-1 | T-A-1, T-A-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_D01_K01 Posiada świadomość znaczenia waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej w wielofunkcyjnym rozwoju krajobrazu i wsi oraz wpływu na srodowisko | ROL_1A_K01 | — | — | C-1 | T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-A-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D01_W01 1. Zna elementy środowiskowe kształtujące rolniczą przestrzeń produkcyjną 2. Rozumie funkcje i znaczenie rolniczej przestrzeni produkcyjnej w środowisku przyrodniczym | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzę z zakresu waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D01_U01 1. Potrafi rozpoznać i opisać cechy diagnostyczne wskaźnika waloryzacji rolniczej przestyrzeni produkcyjnej i na tej podstawie wykoinać waloryzację rolniczej przestrzeni produkcyjnej. Potrafi określić funkcję produkcji rolniczej w środowisku i jej wpływ na srodowisko. 2. Potrafi korzystać z numerycznych danych przestrzennych wykorzystywanych w waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawowe umiejetności w ocenie waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_D01_K01 Posiada świadomość znaczenia waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej w wielofunkcyjnym rozwoju krajobrazu i wsi oraz wpływu na srodowisko | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawowe kompetencji związane z waloryzacją rolniczą | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- A. Obidziński (red.), Inwentaryzacja i waloryzacja przyrodnicza, SGGW, Warszawa, 2018
- K. Ciarkowska, M. Gąsiorek, P. Zadrożny, R. Mazurek, T. Zaleski, A. Miechówka, Systematyka i waloryzacja rolnicza gleb. Przewodnik do ćwiczeń z gleboznawstwa, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków, 2018
- Witek T., Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej według gmin, IUNG Puławy. A-56. Suplement, IUNG Puławy, 1993
- J. Łabętowicz, A. Radecki, Z. Wasilewski, WALORYZACJA OBSZARÓW WIEJSKICH NA POTRZEBY INWESTYCJI ŚRODOWISKOWYCH, ITP, IMUZ, Falenty, 2003
Literatura dodatkowa
- A. Kołodziejczak (red.), Obszary wiejskie w zintegrowanym planowaniu rozwoju, Bogucki Wydawnictwo Naukowe • Poznań, Poznań, 2021