Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Przetwórstwo przemysłowe i ocena materiałów roślinnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Przetwórstwo przemysłowe i ocena materiałów roślinnych
Specjalność Produkcja roślinna i usługi agrotechniczne
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Kamila Bojko <kamila-bojko@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL7 20 1,60,30zaliczenie
wykładyW7 20 1,40,70zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biochemii, chemii, fizyki.
W-2Podstawowa wiedza o głównych grupach surowców rolniczych przeznaczonych do przetwórstwa i ich właściwościach

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy o podstawowych metodach i kierunkach przetwórstwa przemysłowego surowców roślinnych.
C-2Nabycie wiedzy o znaczeniu czynników surowcowych i technologicznych w przetwóstwie i produkcji wyrobów wysokiej jakości.
C-3Ukształtowanie świadomości o znaczeniu przetwórstwa przemysłu spożywczego i odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości.
C-4Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściowości fizycznych i technologicznych materiałów roślinnych.
C-5Zapoznanie studentów z fizycznymi metodami oceny materiałów roślinnych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Podstawowe wskażniki jakości materiałów roślinnych przeznaczonych do przetwórstwa2
T-L-2Analiza produkcji i prezentacja sposobów oceny przetworów otrzymywanych z wybranych surowców roślinnych (owoce, warzywa, surowce oleiste, zboża)5
T-L-3Przygotowanie i ocena wybranego przetworu owocowego/warzywnego3
T-L-4Ćwiczenia labolatoryjne - określanie parametrów fizycznych materiałów roślinnych.10
20
wykłady
T-W-1Cele i zadania przetwórstwa przemysłowego. Podstawowe metody przetwarzania i konserwacji surowców roślinnych.2
T-W-2Charakterystyka kierunków przetwarzania surowców roślinnych na skalę przemysłową.2
T-W-3Technologia przetwórstwa owoców i warzyw (półproduykty owocowe i warzywne; produkty pomidorowe; soki i nektary; konserwy owocowe i warzywne; fermentowane napoje winiarskie; produkty słodzone)2
T-W-4Technologia przetwórstwa surowców oleistych i produkcji konserwantów spożywczych (surowce olieiste, oleje jadalne, margaryny, majonezy, preparaty białkowe, koncentraty spożywcze w proszku, kawa instant).2
T-W-5Technologia przetwórstwa zbóż (ziarna zbóż, mąki, kasze, pieczywo, makarony, wyroby z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego).2
T-W-6Właściwości fizyczne i technologiczne materiałów roślinnych.2
T-W-7Fizyczne metody oceny jakości materiałów roślinnych (metody pomiaru kształtu, objętości i gęstości; pomiar właściwości materiałów sypkich ; pomiar właściowości sorpcyjnych; pomiar właściowości cieplnych, pomiar właściowości reologicznych, metody spektralne i optyczne).4
T-W-8Niedestrukcyjne metody oceny materiałów roślinnych (termografia, metoda rentgenograficzna, metoda magnetycznego rezonansu jądrowego).2
T-W-9Metody luminescencyjne w ocenie materiału roślinnego.2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
40
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia13
A-W-3Konsultacje2
35

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Zajęcia pokazowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne (praca w zespołach). Przygotowanie i opracowanie raportu.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: udział w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwia sprawdzające z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-4Ocena formująca: Ocena raportu z ćwiczeń laboratoryjnych.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D19_W01
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą metod i kierunków przetwarzania surowców rolniczych
ROL_1A_W10, ROL_1A_W17, ROL_1A_W01, ROL_1A_W03, ROL_1A_W07C-1T-W-1, T-L-1, T-W-7M-1, M-2S-1, S-2
ROL_1A_D19_W02
Student zna podstawowe parametry fizyczne materiałów roślinnych oraz metody stosowane do oceny jakości materiałów roślinnych.
ROL_1A_W10, ROL_1A_W17, ROL_1A_W11, ROL_1A_W01C-4, C-5T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D19_U01
Potrafi określić podstawowe wskaźniki jakości i sposoby ich oceny na przykładzie wybranych przetworów.
ROL_1A_U01, ROL_1A_U17, ROL_1A_U19C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-2, T-L-3M-3S-2
ROL_1A_D19_U02
Potrafi formułować wnioski na temat czynników kształtujących jakość produktów w procesie przetwórstwa przemysłowego materiałów roślinych
ROL_1A_U01, ROL_1A_U10, ROL_1A_U11, ROL_1A_U12C-2, C-3T-W-5, T-L-2, T-L-3, T-W-6M-3S-2, S-3, S-4
ROL_1A_D19_U03
Student potrafi opisać parametry fizyczne mareriałów roślinnych.
ROL_1A_U01, ROL_1A_U17C-4T-W-6, T-L-4M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4
ROL_1A_D19_U04
student potrafi wymienić i opisać metody stosowane do oceny jakości materiału roślinnego.
ROL_1A_U17C-3, C-5T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-L-4M-1, M-2, M-3S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D19_K01
Ma świadomość społecznego znaczenia przetwarzania materiałów roślinnych i odpowiedzialności za produkcję artykułów żywnościowych wysokiej jakości
ROL_1A_K04, ROL_1A_K06, ROL_1A_K07, ROL_1A_K01, ROL_1A_K02, ROL_1A_K05C-3T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-3M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4
ROL_1A_D19_K02
Student rozumie, iż znajomość właściwości fizycznych materiałów roślinnych jest niezbędna do oceny jakości surowców przeznaczonych do spożycia, do prawidłowego zaplaniowania procesu technologicznego oraz trwałości żywności i warunków jej przechowywania.
ROL_1A_K04, ROL_1A_K06, ROL_1A_K05C-4, C-5T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2, M-3S-2, S-3
ROL_1A_D19_K03
student potrafi pracować samodzielnie oraz w zespole. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt, a pracę własną i poszanowanie pracy innych. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się.
ROL_1A_K03, ROL_1A_K01, ROL_1A_K02C-5T-L-4M-3S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D19_W01
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą metod i kierunków przetwarzania surowców rolniczych
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę o metodach i kierunkach przetwórstwa przemysłowego surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_D19_W02
Student zna podstawowe parametry fizyczne materiałów roślinnych oraz metody stosowane do oceny jakości materiałów roślinnych.
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę o właściwościach fizycznych i metodach oceny materiału roślinnego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D19_U01
Potrafi określić podstawowe wskaźniki jakości i sposoby ich oceny na przykładzie wybranych przetworów.
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu zna wskaźniki jakości przetworów rolnych i sposoby ich oceny.
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_D19_U02
Potrafi formułować wnioski na temat czynników kształtujących jakość produktów w procesie przetwórstwa przemysłowego materiałów roślinych
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu potrafi zanalizować i zinterpretować wyniki oraz wyciągnąć wnioski na temat czynników kształtujących jakość produktu.
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_D19_U03
Student potrafi opisać parametry fizyczne mareriałów roślinnych.
2,0
3,0Student w stopniu podsawowym potrafi opisać parametry fizyczne materaiałów roślinnych. student potrafi pracować w zespole i wykonać podsawowe pomiary parametrów fizycznych materiału roślinnego.
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_D19_U04
student potrafi wymienić i opisać metody stosowane do oceny jakości materiału roślinnego.
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi opisać metody oceny mareriału roślinnego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D19_K01
Ma świadomość społecznego znaczenia przetwarzania materiałów roślinnych i odpowiedzialności za produkcję artykułów żywnościowych wysokiej jakości
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość społeczno-gospodarczego znaczenia przetwórstwa rolno-spożywczego i odpowiedzialności za produkcję wyrobów wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_D19_K02
Student rozumie, iż znajomość właściwości fizycznych materiałów roślinnych jest niezbędna do oceny jakości surowców przeznaczonych do spożycia, do prawidłowego zaplaniowania procesu technologicznego oraz trwałości żywności i warunków jej przechowywania.
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym rozumie znaczenie właściwości fizycznych materiałów roślinnych w ocenie jakości surowców i dla dalszego prawidłowego zaplanowania procesu technologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_D19_K03
student potrafi pracować samodzielnie oraz w zespole. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt, a pracę własną i poszanowanie pracy innych. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się.
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi pracowac w zespole. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Wojdalski J., Dróżdżka B., Przetwórstwo rolno-spożywcze i biogospodarka, wybrane zagadanienia inżynieryjno-produkcyjne, biotechniczne, energetyczne i środowiskowe, SGGW, Warszawa, 2021
  2. Kubiński W., Niekurzak M., Kubińska-Jabcoń E., Badanie towarów spożywczych, PWN, Warszawa, 2019
  3. Mitek M., Leszczyński K., Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego, SGGW, Warszawa, 2022
  4. Tajner-Czopek A., Kita A., Analiza żywności - jakość produktów spożywczych, WUPW, Wrocław, 2005
  5. Glińki J., Horabik J., Lipiec J,. Sławiński C., Agrofizyka, proces, właściowości, metody., Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN w Lublinie, Lublin, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Kowalska A., Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania, UMCS, 2019
  2. Lada E. H., Podstawy przetwórstwa spożywczego, WSiP, Warszawa, 2008

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podstawowe wskażniki jakości materiałów roślinnych przeznaczonych do przetwórstwa2
T-L-2Analiza produkcji i prezentacja sposobów oceny przetworów otrzymywanych z wybranych surowców roślinnych (owoce, warzywa, surowce oleiste, zboża)5
T-L-3Przygotowanie i ocena wybranego przetworu owocowego/warzywnego3
T-L-4Ćwiczenia labolatoryjne - określanie parametrów fizycznych materiałów roślinnych.10
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Cele i zadania przetwórstwa przemysłowego. Podstawowe metody przetwarzania i konserwacji surowców roślinnych.2
T-W-2Charakterystyka kierunków przetwarzania surowców roślinnych na skalę przemysłową.2
T-W-3Technologia przetwórstwa owoców i warzyw (półproduykty owocowe i warzywne; produkty pomidorowe; soki i nektary; konserwy owocowe i warzywne; fermentowane napoje winiarskie; produkty słodzone)2
T-W-4Technologia przetwórstwa surowców oleistych i produkcji konserwantów spożywczych (surowce olieiste, oleje jadalne, margaryny, majonezy, preparaty białkowe, koncentraty spożywcze w proszku, kawa instant).2
T-W-5Technologia przetwórstwa zbóż (ziarna zbóż, mąki, kasze, pieczywo, makarony, wyroby z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego).2
T-W-6Właściwości fizyczne i technologiczne materiałów roślinnych.2
T-W-7Fizyczne metody oceny jakości materiałów roślinnych (metody pomiaru kształtu, objętości i gęstości; pomiar właściwości materiałów sypkich ; pomiar właściowości sorpcyjnych; pomiar właściowości cieplnych, pomiar właściowości reologicznych, metody spektralne i optyczne).4
T-W-8Niedestrukcyjne metody oceny materiałów roślinnych (termografia, metoda rentgenograficzna, metoda magnetycznego rezonansu jądrowego).2
T-W-9Metody luminescencyjne w ocenie materiału roślinnego.2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3Konsultacje2
40
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia13
A-W-3Konsultacje2
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_W01Student ma podstawową wiedzę dotyczącą metod i kierunków przetwarzania surowców rolniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W10Ma szczegółową wiedzę z zakresu produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii
ROL_1A_W17Ma podstawową wiedzę na temat przechowalnictwa i przetwórstwa surowców rolniczych
ROL_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych i technicznych uwarunkowań produkcji rolniczej
ROL_1A_W03Zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej, prawa autorskiego, bezpieczeństwa i higieny pracy w produkcji rolniczej
ROL_1A_W07Ma wiedzę z zakresu biologii podstawowych chorób i szkodników roślin
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy o podstawowych metodach i kierunkach przetwórstwa przemysłowego surowców roślinnych.
Treści programoweT-W-1Cele i zadania przetwórstwa przemysłowego. Podstawowe metody przetwarzania i konserwacji surowców roślinnych.
T-L-1Podstawowe wskażniki jakości materiałów roślinnych przeznaczonych do przetwórstwa
T-W-7Fizyczne metody oceny jakości materiałów roślinnych (metody pomiaru kształtu, objętości i gęstości; pomiar właściwości materiałów sypkich ; pomiar właściowości sorpcyjnych; pomiar właściowości cieplnych, pomiar właściowości reologicznych, metody spektralne i optyczne).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Zajęcia pokazowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: udział w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę o metodach i kierunkach przetwórstwa przemysłowego surowców roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_W02Student zna podstawowe parametry fizyczne materiałów roślinnych oraz metody stosowane do oceny jakości materiałów roślinnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W10Ma szczegółową wiedzę z zakresu produkcji roślin rolniczych i stosowanych technologii
ROL_1A_W17Ma podstawową wiedzę na temat przechowalnictwa i przetwórstwa surowców rolniczych
ROL_1A_W11Ma podstawową wiedzę z zakresu produkcji roślin ogrodniczych i stosowanych technologii
ROL_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki niezbędną do zrozumienia procesów przyrodniczych i technicznych uwarunkowań produkcji rolniczej
Cel przedmiotuC-4Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściowości fizycznych i technologicznych materiałów roślinnych.
C-5Zapoznanie studentów z fizycznymi metodami oceny materiałów roślinnych.
Treści programoweT-W-1Cele i zadania przetwórstwa przemysłowego. Podstawowe metody przetwarzania i konserwacji surowców roślinnych.
T-W-2Charakterystyka kierunków przetwarzania surowców roślinnych na skalę przemysłową.
T-W-3Technologia przetwórstwa owoców i warzyw (półproduykty owocowe i warzywne; produkty pomidorowe; soki i nektary; konserwy owocowe i warzywne; fermentowane napoje winiarskie; produkty słodzone)
T-W-6Właściwości fizyczne i technologiczne materiałów roślinnych.
T-W-7Fizyczne metody oceny jakości materiałów roślinnych (metody pomiaru kształtu, objętości i gęstości; pomiar właściwości materiałów sypkich ; pomiar właściowości sorpcyjnych; pomiar właściowości cieplnych, pomiar właściowości reologicznych, metody spektralne i optyczne).
T-W-8Niedestrukcyjne metody oceny materiałów roślinnych (termografia, metoda rentgenograficzna, metoda magnetycznego rezonansu jądrowego).
T-W-9Metody luminescencyjne w ocenie materiału roślinnego.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Zajęcia pokazowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: udział w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną wiedzę o właściwościach fizycznych i metodach oceny materiału roślinnego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_U01Potrafi określić podstawowe wskaźniki jakości i sposoby ich oceny na przykładzie wybranych przetworów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
ROL_1A_U17Wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze dotyczące rolnictwa oraz prawidłowo interpretuje rezultaty, wyciąga wnioski i przedstawia je w formie syntetycznej
ROL_1A_U19Ma umiejętność organizacji procesów produkcyjnych w gospodarstwie rolnym z uwzględnieniem ich kosztochłonności
Cel przedmiotuC-2Nabycie wiedzy o znaczeniu czynników surowcowych i technologicznych w przetwóstwie i produkcji wyrobów wysokiej jakości.
Treści programoweT-W-1Cele i zadania przetwórstwa przemysłowego. Podstawowe metody przetwarzania i konserwacji surowców roślinnych.
T-W-2Charakterystyka kierunków przetwarzania surowców roślinnych na skalę przemysłową.
T-W-3Technologia przetwórstwa owoców i warzyw (półproduykty owocowe i warzywne; produkty pomidorowe; soki i nektary; konserwy owocowe i warzywne; fermentowane napoje winiarskie; produkty słodzone)
T-W-4Technologia przetwórstwa surowców oleistych i produkcji konserwantów spożywczych (surowce olieiste, oleje jadalne, margaryny, majonezy, preparaty białkowe, koncentraty spożywcze w proszku, kawa instant).
T-W-5Technologia przetwórstwa zbóż (ziarna zbóż, mąki, kasze, pieczywo, makarony, wyroby z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego).
T-L-2Analiza produkcji i prezentacja sposobów oceny przetworów otrzymywanych z wybranych surowców roślinnych (owoce, warzywa, surowce oleiste, zboża)
T-L-3Przygotowanie i ocena wybranego przetworu owocowego/warzywnego
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne (praca w zespołach). Przygotowanie i opracowanie raportu.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu zna wskaźniki jakości przetworów rolnych i sposoby ich oceny.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_U02Potrafi formułować wnioski na temat czynników kształtujących jakość produktów w procesie przetwórstwa przemysłowego materiałów roślinych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
ROL_1A_U10Potrafi rozpoznawać podstawowe objawy działania czynników biotycznych limitujących plonowanie roślin i im przeciwdziałać
ROL_1A_U11Potrafi rozpoznawać podstawowe objawy działania czynników abiotycznych limitujących plonowanie roślin i im przeciwdziałać
ROL_1A_U12Potrafi planować, przeprowadzać eksperymenty oraz wykonywać pomiary i symulacje komputerowe oraz wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-2Nabycie wiedzy o znaczeniu czynników surowcowych i technologicznych w przetwóstwie i produkcji wyrobów wysokiej jakości.
C-3Ukształtowanie świadomości o znaczeniu przetwórstwa przemysłu spożywczego i odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości.
Treści programoweT-W-5Technologia przetwórstwa zbóż (ziarna zbóż, mąki, kasze, pieczywo, makarony, wyroby z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego).
T-L-2Analiza produkcji i prezentacja sposobów oceny przetworów otrzymywanych z wybranych surowców roślinnych (owoce, warzywa, surowce oleiste, zboża)
T-L-3Przygotowanie i ocena wybranego przetworu owocowego/warzywnego
T-W-6Właściwości fizyczne i technologiczne materiałów roślinnych.
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne (praca w zespołach). Przygotowanie i opracowanie raportu.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwia sprawdzające z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-4Ocena formująca: Ocena raportu z ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w dostatecznym stopniu potrafi zanalizować i zinterpretować wyniki oraz wyciągnąć wnioski na temat czynników kształtujących jakość produktu.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_U03Student potrafi opisać parametry fizyczne mareriałów roślinnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy, przetwarzania i wykorzystywania informacji o zróżnicowanej formie i pochodzących z różnych źródeł
ROL_1A_U17Wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze dotyczące rolnictwa oraz prawidłowo interpretuje rezultaty, wyciąga wnioski i przedstawia je w formie syntetycznej
Cel przedmiotuC-4Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściowości fizycznych i technologicznych materiałów roślinnych.
Treści programoweT-W-6Właściwości fizyczne i technologiczne materiałów roślinnych.
T-L-4Ćwiczenia labolatoryjne - określanie parametrów fizycznych materiałów roślinnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Zajęcia pokazowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne (praca w zespołach). Przygotowanie i opracowanie raportu.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwia sprawdzające z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-4Ocena formująca: Ocena raportu z ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu podsawowym potrafi opisać parametry fizyczne materaiałów roślinnych. student potrafi pracować w zespole i wykonać podsawowe pomiary parametrów fizycznych materiału roślinnego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_U04student potrafi wymienić i opisać metody stosowane do oceny jakości materiału roślinnego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U17Wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze dotyczące rolnictwa oraz prawidłowo interpretuje rezultaty, wyciąga wnioski i przedstawia je w formie syntetycznej
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie świadomości o znaczeniu przetwórstwa przemysłu spożywczego i odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości.
C-5Zapoznanie studentów z fizycznymi metodami oceny materiałów roślinnych.
Treści programoweT-W-7Fizyczne metody oceny jakości materiałów roślinnych (metody pomiaru kształtu, objętości i gęstości; pomiar właściwości materiałów sypkich ; pomiar właściowości sorpcyjnych; pomiar właściowości cieplnych, pomiar właściowości reologicznych, metody spektralne i optyczne).
T-W-8Niedestrukcyjne metody oceny materiałów roślinnych (termografia, metoda rentgenograficzna, metoda magnetycznego rezonansu jądrowego).
T-W-9Metody luminescencyjne w ocenie materiału roślinnego.
T-L-4Ćwiczenia labolatoryjne - określanie parametrów fizycznych materiałów roślinnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Zajęcia pokazowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne (praca w zespołach). Przygotowanie i opracowanie raportu.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwia sprawdzające z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-4Ocena formująca: Ocena raportu z ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w stopniu dostatecznym potrafi opisać metody oceny mareriału roślinnego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_K01Ma świadomość społecznego znaczenia przetwarzania materiałów roślinnych i odpowiedzialności za produkcję artykułów żywnościowych wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K04Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
ROL_1A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
ROL_1A_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz ma świadomość konieczności uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy
ROL_1A_K02Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
ROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
Cel przedmiotuC-3Ukształtowanie świadomości o znaczeniu przetwórstwa przemysłu spożywczego i odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości.
Treści programoweT-W-1Cele i zadania przetwórstwa przemysłowego. Podstawowe metody przetwarzania i konserwacji surowców roślinnych.
T-W-2Charakterystyka kierunków przetwarzania surowców roślinnych na skalę przemysłową.
T-L-1Podstawowe wskażniki jakości materiałów roślinnych przeznaczonych do przetwórstwa
T-L-3Przygotowanie i ocena wybranego przetworu owocowego/warzywnego
Metody nauczaniaM-2Zajęcia pokazowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne (praca w zespołach). Przygotowanie i opracowanie raportu.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: udział w dyskusji
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwia sprawdzające z ćwiczeń laboratoryjnych.
S-4Ocena formująca: Ocena raportu z ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma dostateczną świadomość społeczno-gospodarczego znaczenia przetwórstwa rolno-spożywczego i odpowiedzialności za produkcję wyrobów wysokiej jakości
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_K02Student rozumie, iż znajomość właściwości fizycznych materiałów roślinnych jest niezbędna do oceny jakości surowców przeznaczonych do spożycia, do prawidłowego zaplaniowania procesu technologicznego oraz trwałości żywności i warunków jej przechowywania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K04Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
ROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
ROL_1A_K05Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju i z uwzględnieniem dobrostanu zwierząt
Cel przedmiotuC-4Przekazanie studentom wiedzy z zakresu właściowości fizycznych i technologicznych materiałów roślinnych.
C-5Zapoznanie studentów z fizycznymi metodami oceny materiałów roślinnych.
Treści programoweT-W-6Właściwości fizyczne i technologiczne materiałów roślinnych.
T-W-7Fizyczne metody oceny jakości materiałów roślinnych (metody pomiaru kształtu, objętości i gęstości; pomiar właściwości materiałów sypkich ; pomiar właściowości sorpcyjnych; pomiar właściowości cieplnych, pomiar właściowości reologicznych, metody spektralne i optyczne).
T-W-8Niedestrukcyjne metody oceny materiałów roślinnych (termografia, metoda rentgenograficzna, metoda magnetycznego rezonansu jądrowego).
T-W-9Metody luminescencyjne w ocenie materiału roślinnego.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Zajęcia pokazowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne (praca w zespołach). Przygotowanie i opracowanie raportu.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwia sprawdzające z ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym rozumie znaczenie właściwości fizycznych materiałów roślinnych w ocenie jakości surowców i dla dalszego prawidłowego zaplanowania procesu technologicznego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D19_K03student potrafi pracować samodzielnie oraz w zespole. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt, a pracę własną i poszanowanie pracy innych. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K03Potrafi określać priorytety służące realizacji przez siebie lub innych zadania
ROL_1A_K01Rozumie potrzebę uczenia się i samodoskonalenia oraz ma świadomość konieczności uzupełniania i poszerzania swojej wiedzy
ROL_1A_K02Potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie studentów z fizycznymi metodami oceny materiałów roślinnych.
Treści programoweT-L-4Ćwiczenia labolatoryjne - określanie parametrów fizycznych materiałów roślinnych.
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne (praca w zespołach). Przygotowanie i opracowanie raportu.
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Ocena raportu z ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi pracowac w zespole. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt. Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się.
3,5
4,0
4,5
5,0