Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S2)
specjalność: Rolnictwo precyzyjne
Sylabus przedmiotu Dodatki paszowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Dodatki paszowe | ||
Specjalność | Doradztwo rolnicze | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Włodarczyk <Malgorzata.Wlodarczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw zasad żywienia zwierząt, znajomość chemii organicznej oraz metod analizy chemicznej. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem zajęć jest zapoznanie studentów z tematyką dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt oraz zapoznanie studentów z wybranymi metodami podstawowej analizy chemicznej pasz. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Zapoznanie studentów z wybranymi metodami podstawowej analizy chemicznej pasz. Oznaczenie suchej masy. Oznaczenie popiołu surowego. Oznaczanie włókna surowego, Oznaczanie tłuszczu surowego. Oznaczanie liczb charakteryzujących tłuszcze paszy. Wyznaczanie sumy składników organicznych, Oznaczanie składników mineralnych. | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zapoznanie studentów z tematyką dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Dodatki paszowe, definicja, podział i zasada ich działania. Dodatki technologiczne (środki konserwujące, antyoksydanty, emulgatory i spoiwa), Dodatki sensoryczne (barwniki, substancje aromatyzujące, substancje wzmagające zapach i apetyt). Dodatki dietetyczne w tym witaminy, prowitaminy, mikroskładniki mineralne, chelaty mineralne, aminokwasy i ich sole, mocznik inne związki azotowe niebiałkowe, zioła i preparaty zielarskie. Dodatki zootechniczne i zaliczane do nich związki wspomagające proces trawienia, stabilizatory mikroflory jelitowej, kokcydiostatyki i histomonaststyki. Dodatki zabronione – antybiotyki i stymulatory wzrostu, hormony. Najnowsze trendy w ich stosowaniu. Rejestr Dodatków Paszowych Unii Europejskiej. | 15 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach i konsultacje | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładzie | 15 |
15 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | stanowiskowe zajęcia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Wykład - zaliczenie w formie testowej lub pisemnej |
S-2 | Ocena formująca: Laboratorium - sprawozdania pisemne z poprawnie wykonanych ćwiczeń |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_D07_W01 Student posiada wiedzę z zakresu dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Zna ich podział ze wzgledu na pełnioną funkcję i własciwości. Posiada wiedzę z zakresu prawa Unijnego dotyczacego rejestru dodatków paszowych. Zna najnowsze trendy w ich stosowaniu. | ROL_2A_W06, ROL_2A_W08 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_D07_U01 Student posiada umiejetności dotyczace analizy pasz i ich składników. Posiada umiejętność przygotowania prób do analizy oposiada umiejetnosci dotyczące analizy chemicznej pasz. | ROL_2A_U03, ROL_2A_U02 | — | — | C-1 | T-L-1 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_2A_D07_K01 Student potrafi pracować w zespole. Ma świadaomość ważności dokształcania się w zakresie nowych trendów w żywieniu zwierząt, Ma świadomość zawodowej i etycznej odpowiedzialności za prawidłowe zywienie zwierząt związane z jakościa stosowanych pasz i dodatków paszowych. Ma świadomość znaczenia znajomości prawa w tym prawa UE zwuiązaną z rejestrem dozwolonych do stosowania dodatków paszowych. | ROL_2A_K03, ROL_2A_K04, ROL_2A_K05, ROL_2A_K01 | — | — | C-1 | T-W-1, T-L-1 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_D07_W01 Student posiada wiedzę z zakresu dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Zna ich podział ze wzgledu na pełnioną funkcję i własciwości. Posiada wiedzę z zakresu prawa Unijnego dotyczacego rejestru dodatków paszowych. Zna najnowsze trendy w ich stosowaniu. | 2,0 | |
3,0 | Student w dostatecznym stopniu posiada wiedzę z zakresu dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Na poziomie dostatecznym zna ich podział ze wzgledu na pełnioną funkcję i własciwości. dostatecznie posiada wiedzę z zakresu prawa Unijnego dotyczacego rejestru dodatków paszowych.Na poziome dostatecznym zna najnowsze trendy w ich stosowaniu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_D07_U01 Student posiada umiejetności dotyczace analizy pasz i ich składników. Posiada umiejętność przygotowania prób do analizy oposiada umiejetnosci dotyczące analizy chemicznej pasz. | 2,0 | |
3,0 | Student na dostatecznym poziome wykona sprawoznania z przeprowadzonych ćwiczeń laboratoryjnych, obejmujących wybrane metody chemicznej analizy pasz. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_2A_D07_K01 Student potrafi pracować w zespole. Ma świadaomość ważności dokształcania się w zakresie nowych trendów w żywieniu zwierząt, Ma świadomość zawodowej i etycznej odpowiedzialności za prawidłowe zywienie zwierząt związane z jakościa stosowanych pasz i dodatków paszowych. Ma świadomość znaczenia znajomości prawa w tym prawa UE zwuiązaną z rejestrem dozwolonych do stosowania dodatków paszowych. | 2,0 | |
3,0 | Studen na poziomie dostatecznym potrafi pracować w zespole. Na poziomie dostatecznym ma świadomość potrzeby dokształcania się w zakresie nowych trendów w żywieniu zwierząt, czy zawodowej i etycznej odpowiedzialności za prawidłowe zywienie zwierząt związane z jakościa stosowanych pasz i dodatków paszowych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Red. D. Jamroz, Żywienie zwierząt i paszoznawstwo tom 1-3, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2013
- pod red. H. Jerocha, A. Lipca, Pasze i dodatki paszowe, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2012
Literatura dodatkowa
- J. Kamiński, Ćwiczenia z żywienia zwierząt i paszoznawstwa, Wydaw. AR, Kraków, 1995
- Red. K. Kwiatkowski, W. Korola., Dodatki paszowe : monografia., Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, Puławy, 2008
- Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt.
- Literatura naukowa i branżowa.
- T. Majewska, Drobiarstwo niekonwencjonalne, Pro Agricola, 2018