Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych

Sylabus przedmiotu Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Podstawy fizjologii i żywienia zwierząt
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Fizjologii, Cytobiologii i Proteomiki
Nauczyciel odpowiedzialny Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 6 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z zakresu biologii zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Opanowanie wiadomości z zakresu funkcjonowania organizmów zwierzęcych oraz potrzeb żywieniowych zwierzą gospodarczych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Trawienie i wchłanianie pokarmów u zwierząt. Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Wybrane zagadnienia z przemiany materii i energii. Zachowanie się zwierząt związane z przyjmowaniem pokarmu. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Zasady żywienia grup technologicznych zwierząt gospodarczych (bydła, trzody chlewnej, drobiu). Systemy zadawania pasz dla zwierząt przeżuwających i monogastrycznych.6
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1udział w zajęciach6
A-W-2konsultacje4
A-W-3samokształcenie15
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemny

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-12_W01
Ma wiedzę dotyczącą zasad chowu i żywienia zwierząt gospodarskich
ROSUR_10-_W06C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-12_U01
Potrafi określić podstawowe wymagania fizjologiczne i żywieniowe zwierząt gospodarskich
ROSUR_10-_U04C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-12_K01
Ma świadomość określenia potrzeb dobrostanu i potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarczych.
ROSUR_10-_K03C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-12_W01
Ma wiedzę dotyczącą zasad chowu i żywienia zwierząt gospodarskich
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu rozwoju i żywienia zwierząt gospodarskich
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-12_U01
Potrafi określić podstawowe wymagania fizjologiczne i żywieniowe zwierząt gospodarskich
2,0
3,0Potrafi określić podstawowe wymagania życiowe i żywieniowe zwierząt gospodarskich
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROSUR_10-_PDROSUR-12_K01
Ma świadomość określenia potrzeb dobrostanu i potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarczych.
2,0
3,0Ma świadomość określenia potrzeb dobrostanu i potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarczych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Dusza L. (red.), Fizjologia Zwierząt z elementami anatomii, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, Olsztyn, 2001
  2. Zawadzki W. (red.), Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt., Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Praca zbiorowa, pod red. D. Jamroz, Żywienie zwierząt i paszoznawstwa, tom 2, Wyd. Naukowe PWN Warszawa, Warszawa, 2015

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Trawienie i wchłanianie pokarmów u zwierząt. Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Wybrane zagadnienia z przemiany materii i energii. Zachowanie się zwierząt związane z przyjmowaniem pokarmu. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Zasady żywienia grup technologicznych zwierząt gospodarczych (bydła, trzody chlewnej, drobiu). Systemy zadawania pasz dla zwierząt przeżuwających i monogastrycznych.6
6

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w zajęciach6
A-W-2konsultacje4
A-W-3samokształcenie15
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-12_W01Ma wiedzę dotyczącą zasad chowu i żywienia zwierząt gospodarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_W06Ma podstawową wiedzę z zakresu chowu i żywienia zwierząt gospodarskich
Cel przedmiotuC-1Opanowanie wiadomości z zakresu funkcjonowania organizmów zwierzęcych oraz potrzeb żywieniowych zwierzą gospodarczych.
Treści programoweT-W-1Trawienie i wchłanianie pokarmów u zwierząt. Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Wybrane zagadnienia z przemiany materii i energii. Zachowanie się zwierząt związane z przyjmowaniem pokarmu. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Zasady żywienia grup technologicznych zwierząt gospodarczych (bydła, trzody chlewnej, drobiu). Systemy zadawania pasz dla zwierząt przeżuwających i monogastrycznych.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu rozwoju i żywienia zwierząt gospodarskich
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-12_U01Potrafi określić podstawowe wymagania fizjologiczne i żywieniowe zwierząt gospodarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_U04Potrafi opisać wymagania stawiane przy chowie podstawowych zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu
Cel przedmiotuC-1Opanowanie wiadomości z zakresu funkcjonowania organizmów zwierzęcych oraz potrzeb żywieniowych zwierzą gospodarczych.
Treści programoweT-W-1Trawienie i wchłanianie pokarmów u zwierząt. Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Wybrane zagadnienia z przemiany materii i energii. Zachowanie się zwierząt związane z przyjmowaniem pokarmu. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Zasady żywienia grup technologicznych zwierząt gospodarczych (bydła, trzody chlewnej, drobiu). Systemy zadawania pasz dla zwierząt przeżuwających i monogastrycznych.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi określić podstawowe wymagania życiowe i żywieniowe zwierząt gospodarskich
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROSUR_10-_PDROSUR-12_K01Ma świadomość określenia potrzeb dobrostanu i potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROSUR_10-_K03Rozumie konieczność dostosowania elementów działalności rolniczej do zmiennych warunków środowiskowych, gospodarczych i do obowiązujących przepisów
Cel przedmiotuC-1Opanowanie wiadomości z zakresu funkcjonowania organizmów zwierzęcych oraz potrzeb żywieniowych zwierzą gospodarczych.
Treści programoweT-W-1Trawienie i wchłanianie pokarmów u zwierząt. Ogólne wiadomości o fizjologii żywienia. Wybrane zagadnienia z przemiany materii i energii. Zachowanie się zwierząt związane z przyjmowaniem pokarmu. Podstawy żywienia zwierząt gospodarskich. Zasady żywienia grup technologicznych zwierząt gospodarczych (bydła, trzody chlewnej, drobiu). Systemy zadawania pasz dla zwierząt przeżuwających i monogastrycznych.
Metody nauczaniaM-1wykład
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość określenia potrzeb dobrostanu i potrzeb pokarmowych zwierząt gospodarczych.
3,5
4,0
4,5
5,0