Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (N1)

Sylabus przedmiotu Żywienie roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 12 1,10,57zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 3 0,30,14zaliczenie
laboratoriaL3 6 0,60,29zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy gleboznawstwa, fizjologii roślin i chemii nieorganicznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-2Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży.
C-3Nabycie wiedzy potrzebnej do uprawy roślin przeznaczonych do przetwórstwa

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Zalecenia nawozowe.1
T-A-2Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleb z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.1
T-A-3Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Obliczanie dawek nawozów w oparciu o wymagania nawozowe roślin.1
3
laboratoria
T-L-1Przyczyny zakwaszenia. Metody oznaczania potrzeb wapnowania gleb. Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia podłoży i ziem ogrodniczych.1
T-L-2Analiza jakościowa nawozów mineralnych. Demonstracja nawozów.1
T-L-3Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.2
T-L-4Przygortowanie i oznaczanie wybranych mikroskładników w roślinach ogrodniczych metodą AAS.2
6
wykłady
T-W-1Treoretyczne podstawy żywienia roślin. Ogólne informacje o nawozach.1
T-W-2Zasobność gleb w makro i mikroskładniki.1
T-W-3Ogólna charakterystyka nawozów mineralnych stosowanych w ogrodnictwie (kryteria i cechy).1
T-W-4Charakterystyka nawozów naturalnych, środków poprawiajacych uprawę gleb i nawozowanych preparatów mikrobiologicznych stosowanych w ogrodnictwie i uprawie winorośli1
T-W-5Określenie i obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych.1
T-W-6Podłoża stosowane w uprawie roślin ogrodniczych i uprawie winorośli.2
T-W-7Technologia uprawy i nawożenia winorośli oraz wybranych roślin wykorzystywanych do produkcji win.2
T-W-8Dokamianie dolistne roślin ogrodniczych. Nawozy płynne2
T-W-9Pisemne zaliczenie wykładów1
12

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach3
A-A-2samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej3
A-A-3konsultacje2
8
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2samodzielne studiowanie literatury6
A-L-3konsultacje przedmiotowe3
15
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2udział w konsultacjach2
A-W-3samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej6
A-W-4przygotowanie na kolokwium7
27

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców)
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych )
M-4Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne
M-5Samodzielene studiowanie fachowej literatury

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C14_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe oraz właściwości fizycznochemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych makroskładników dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat wpływu uprawy i nawożenia na wielkość i jakość plonu roślin z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Ma wiedzę na temat obsługi programów komputerowych do ustalania potrzeb nawozowych roślin.
UWW_1A_W09C-1, C-2T-A-1M-1, M-4, M-2, M-5S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C14_U01
Potrafi pobierać i przygotować próbki glebowe i roślinne do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki z przeprowadzonych analiz.
UWW_1A_U06, UWW_1A_U05C-1, C-3T-A-1M-1, M-3, M-5S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C14_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
UWW_1A_K02, UWW_1A_K05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C14_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe oraz właściwości fizycznochemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych makroskładników dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat wpływu uprawy i nawożenia na wielkość i jakość plonu roślin z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Ma wiedzę na temat obsługi programów komputerowych do ustalania potrzeb nawozowych roślin.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C14_U01
Potrafi pobierać i przygotować próbki glebowe i roślinne do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki z przeprowadzonych analiz.
2,0
3,0Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C14_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. R. Myśliwiec, Uprawa winorośli, PWRiL, Warszawa, 2013
  2. J. Lisek, Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej., Wyd. Hortpress, 2013
  3. Komosa A., Nawożenie roślin ogrodniczych. Podstawy i perspektywy, PWRiL, Poznań, 2012
  4. A. Komosa, Żywienie roślin ogrodniczych, PWRiL Warszawa, Warszawa, 2012
  5. J. Lisek, Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej., Wyd. Hortpress, 2013
  6. S. Krzebietke, Z. Benedyka, Nawożenie roślin ogrodniczych. Zeszyt do ćwiczeń, UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2006, I
  7. M. Breś, Nawożenie roślin ogrodniczych, Akademia Rolnicza, Poznań, 2003
  8. A. Komosa, Żywienie roślin ogrodniczych, PWRiL Warszawa, Warszawa, 2012
  9. S. Krzebietke, Z. Benedyka, Nawożenie roślin ogrodniczych. Zeszyt do ćwiczeń, UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2006, I
  10. B. Łata, M. Stankiewicz-Kosyl, M.Wińska-Krysiak, Przewodnik do ćwiczeń do uprawy roli i nawożenia roślin ogrodniczych, SGGW, Warszawa, 2019

Literatura dodatkowa

  1. E. Krzywy-Gawrońska, Analiza chemiczna gleb, nawozów i roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I
  2. E. Krzywy, Żywienie roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Zalecenia nawozowe.1
T-A-2Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleb z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.1
T-A-3Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Obliczanie dawek nawozów w oparciu o wymagania nawozowe roślin.1
3

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przyczyny zakwaszenia. Metody oznaczania potrzeb wapnowania gleb. Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia podłoży i ziem ogrodniczych.1
T-L-2Analiza jakościowa nawozów mineralnych. Demonstracja nawozów.1
T-L-3Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma.2
T-L-4Przygortowanie i oznaczanie wybranych mikroskładników w roślinach ogrodniczych metodą AAS.2
6

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Treoretyczne podstawy żywienia roślin. Ogólne informacje o nawozach.1
T-W-2Zasobność gleb w makro i mikroskładniki.1
T-W-3Ogólna charakterystyka nawozów mineralnych stosowanych w ogrodnictwie (kryteria i cechy).1
T-W-4Charakterystyka nawozów naturalnych, środków poprawiajacych uprawę gleb i nawozowanych preparatów mikrobiologicznych stosowanych w ogrodnictwie i uprawie winorośli1
T-W-5Określenie i obliczanie wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych.1
T-W-6Podłoża stosowane w uprawie roślin ogrodniczych i uprawie winorośli.2
T-W-7Technologia uprawy i nawożenia winorośli oraz wybranych roślin wykorzystywanych do produkcji win.2
T-W-8Dokamianie dolistne roślin ogrodniczych. Nawozy płynne2
T-W-9Pisemne zaliczenie wykładów1
12

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach3
A-A-2samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej3
A-A-3konsultacje2
8
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach6
A-L-2samodzielne studiowanie literatury6
A-L-3konsultacje przedmiotowe3
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach12
A-W-2udział w konsultacjach2
A-W-3samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej6
A-W-4przygotowanie na kolokwium7
27
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C14_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe oraz właściwości fizycznochemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych makroskładników dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat wpływu uprawy i nawożenia na wielkość i jakość plonu roślin z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Ma wiedzę na temat obsługi programów komputerowych do ustalania potrzeb nawozowych roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W09student ma wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych, wpływu nawożenia organicznego i mineralnego na glebę i środowisko naturalne
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-2Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży.
Treści programoweT-A-1Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Zalecenia nawozowe.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-4Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców)
M-5Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C14_U01Potrafi pobierać i przygotować próbki glebowe i roślinne do analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Interpretuje uzyskane wyniki z przeprowadzonych analiz.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U06student potrafi zdiagnozować zasobność gleb, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
UWW_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winorośli, dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-3Nabycie wiedzy potrzebnej do uprawy roślin przeznaczonych do przetwórstwa
Treści programoweT-A-1Omówienie klas zasobności gleb w makro- i mikroskładniki. Zalecenia nawozowe.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych )
M-5Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C14_K01Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności. W sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
UWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
Treści programoweT-W-1Treoretyczne podstawy żywienia roślin. Ogólne informacje o nawozach.
T-W-2Zasobność gleb w makro i mikroskładniki.
T-W-3Ogólna charakterystyka nawozów mineralnych stosowanych w ogrodnictwie (kryteria i cechy).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
3,5
4,0
4,5
5,0