Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe

Sylabus przedmiotu Toksykologia ogólna i żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Toksykologia ogólna i żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Kamila Pokorska-Niewiada <Kamila.Pokorska@zut.edu.pl>, Monika Rajkowska-Myśliwiec <Monika.Rajkowska@zut.edu.pl>, Agata Witczak <Agata.Witczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 30 3,00,50egzamin
laboratoriaL1 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności w zakresie biologii i chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie zasad oceny toksykologicznej substancji chemicznych, potencjalnej obecności substancji antyodżywczych i szkodliwych w żywności, uwarunkowań toksykologicznych stosowania substancji dodatkowych, źródeł zanieczyszczeń chemicznych obecnych w żywności oraz umiejętności ich oceny z punktu widzenia zdrowia konsumenta

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium, organizacja ćwiczeń, wstęp do ogólnych zasad badań toksykologicznych żywności3
T-L-2Analiza wybranych substancji toksycznych w surowcach i produktach spożywczych. Ocena ich wpływu na jakość diety22
T-L-3Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych3
T-L-4Zaliczenie ćwiczeń2
30
wykłady
T-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.4
T-W-2Organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w Polsce i na świecie2
T-W-3Czynniki warunkujące powstawanie i przebieg zatruć. Mechanizmy wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania substancji szkodliwych w organizmie człowieka. Czynniki decydujące o toksyczności ksenobiotyków i przebiegu zatrucia. Definicja, podział, źródła wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Podstawowe badania toksykologiczne. Ocena ryzyka związanego z narażeniem na substancje szkodliwe obecne w diecie człowieka. Sposoby ograniczenia narażenia konsumenta na substancje toksyczne.20
T-W-4Naturalne substancje szkodliwe i toksyczne w żywności4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie się do zajęć5
A-L-3przygotowanie pracy kontrolnej w postaci prezentacji8
A-L-4konsultacje2
A-L-5przygotowanie się do zaliczenia5
50
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury naukowej25
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie się do egzaminu16
A-W-5Udział w egzaminie2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
S-3Ocena formująca: ocena prezentowanych prac studentów
S-4Ocena formująca: Kolokwium z ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK6_W01
Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej i żywności. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka. Rozumie wpływ rodzaju diety na zdrowie człowieka.
D_1A_W07C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2M-1, M-2, M-3, M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK6_U01
Student potrafi zastosować wybrane metody analityczne w celu oceny zagrożenia toksykologicznego żywności, potrafi zaplanować i wykonać badania oraz opracować ich wyniki stosując techniki informatyczne, potrafi ocenić zagrożenie związane z obecnością substancji szkodliwych w diecie człowieka, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania
D_1A_U11C-1T-W-1, T-L-2, T-L-1, T-L-3M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK6_K01
Student jest gotów do ciągłego samokształcenia w celu podnoszenia kompetencji zawodowych
D_1A_K04C-1T-W-1, T-W-3, T-L-3, T-W-4, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK6_W01
Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej i żywności. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka. Rozumie wpływ rodzaju diety na zdrowie człowieka.
2,0
3,0MIn. 51% punktów z egzaminu. Student zna i rozumie w dostatecznym stopniu zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK6_U01
Student potrafi zastosować wybrane metody analityczne w celu oceny zagrożenia toksykologicznego żywności, potrafi zaplanować i wykonać badania oraz opracować ich wyniki stosując techniki informatyczne, potrafi ocenić zagrożenie związane z obecnością substancji szkodliwych w diecie człowieka, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania
2,0
3,0Student potrafi w dostatecznym stopniu zastosować wybrane metody analityczne, potrafi ocenić zagrożenie, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania. Osiągnął min. 51% punktów z kolokwium i wygłoszonego referatu
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK6_K01
Student jest gotów do ciągłego samokształcenia w celu podnoszenia kompetencji zawodowych
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do ciągłego pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jurowski K., Piekoszewski W., Toksykologia. TOM 1. Podstawy toksykologii ogólnej i toksykologia narządowa, PZWL, 2020
  2. Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, PZWL, Warszawa, 2017
  3. Siemiński M., Środowiskowe zagrożenia zdrowia, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2001, I

Literatura dodatkowa

  1. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, Czasopismo
  2. Toxicology, Czasopismo

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium, organizacja ćwiczeń, wstęp do ogólnych zasad badań toksykologicznych żywności3
T-L-2Analiza wybranych substancji toksycznych w surowcach i produktach spożywczych. Ocena ich wpływu na jakość diety22
T-L-3Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych3
T-L-4Zaliczenie ćwiczeń2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.4
T-W-2Organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w Polsce i na świecie2
T-W-3Czynniki warunkujące powstawanie i przebieg zatruć. Mechanizmy wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania substancji szkodliwych w organizmie człowieka. Czynniki decydujące o toksyczności ksenobiotyków i przebiegu zatrucia. Definicja, podział, źródła wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Podstawowe badania toksykologiczne. Ocena ryzyka związanego z narażeniem na substancje szkodliwe obecne w diecie człowieka. Sposoby ograniczenia narażenia konsumenta na substancje toksyczne.20
T-W-4Naturalne substancje szkodliwe i toksyczne w żywności4
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2przygotowanie się do zajęć5
A-L-3przygotowanie pracy kontrolnej w postaci prezentacji8
A-L-4konsultacje2
A-L-5przygotowanie się do zaliczenia5
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury naukowej25
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie się do egzaminu16
A-W-5Udział w egzaminie2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK6_W01Student zna i rozumie zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej i żywności. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka. Rozumie wpływ rodzaju diety na zdrowie człowieka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W07Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkowania technologiczne, gastronomiczne, toksykologiczne, mikrobiologiczne i prawne kształtujące jakość zdrowotną żywności
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad oceny toksykologicznej substancji chemicznych, potencjalnej obecności substancji antyodżywczych i szkodliwych w żywności, uwarunkowań toksykologicznych stosowania substancji dodatkowych, źródeł zanieczyszczeń chemicznych obecnych w żywności oraz umiejętności ich oceny z punktu widzenia zdrowia konsumenta
Treści programoweT-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.
T-W-3Czynniki warunkujące powstawanie i przebieg zatruć. Mechanizmy wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania substancji szkodliwych w organizmie człowieka. Czynniki decydujące o toksyczności ksenobiotyków i przebiegu zatrucia. Definicja, podział, źródła wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Podstawowe badania toksykologiczne. Ocena ryzyka związanego z narażeniem na substancje szkodliwe obecne w diecie człowieka. Sposoby ograniczenia narażenia konsumenta na substancje toksyczne.
T-W-4Naturalne substancje szkodliwe i toksyczne w żywności
T-W-2Organizacja nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w Polsce i na świecie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0MIn. 51% punktów z egzaminu. Student zna i rozumie w dostatecznym stopniu zagadnienia z zakresu toksykologii ogólnej. Zna przebieg procesów związanych z pobieraniem, rozmieszczeniem, przemianami i wydalaniem substancji szkodliwych, które zachodzą w organizmie człowieka.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK6_U01Student potrafi zastosować wybrane metody analityczne w celu oceny zagrożenia toksykologicznego żywności, potrafi zaplanować i wykonać badania oraz opracować ich wyniki stosując techniki informatyczne, potrafi ocenić zagrożenie związane z obecnością substancji szkodliwych w diecie człowieka, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U11Potrafi zbadać i ocenić bezpieczeństwo i jakość zdrowotną żywności w aspekcie technologicznym, gastronomicznym, toksykologicznym, mikrobiologicznym i prawnym
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad oceny toksykologicznej substancji chemicznych, potencjalnej obecności substancji antyodżywczych i szkodliwych w żywności, uwarunkowań toksykologicznych stosowania substancji dodatkowych, źródeł zanieczyszczeń chemicznych obecnych w żywności oraz umiejętności ich oceny z punktu widzenia zdrowia konsumenta
Treści programoweT-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.
T-L-2Analiza wybranych substancji toksycznych w surowcach i produktach spożywczych. Ocena ich wpływu na jakość diety
T-L-1Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium, organizacja ćwiczeń, wstęp do ogólnych zasad badań toksykologicznych żywności
T-L-3Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
S-3Ocena formująca: ocena prezentowanych prac studentów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w dostatecznym stopniu zastosować wybrane metody analityczne, potrafi ocenić zagrożenie, zaproponować i uzasadnić sposoby przeciwdziałania. Osiągnął min. 51% punktów z kolokwium i wygłoszonego referatu
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK6_K01Student jest gotów do ciągłego samokształcenia w celu podnoszenia kompetencji zawodowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad oceny toksykologicznej substancji chemicznych, potencjalnej obecności substancji antyodżywczych i szkodliwych w żywności, uwarunkowań toksykologicznych stosowania substancji dodatkowych, źródeł zanieczyszczeń chemicznych obecnych w żywności oraz umiejętności ich oceny z punktu widzenia zdrowia konsumenta
Treści programoweT-W-1Toksykologia - jej rozwój, cele, zadania, podział. Podstawowe pojęcia w toksykologii ogólnej i żywności. Rodzaje trucizn i ich toksyczność.
T-W-3Czynniki warunkujące powstawanie i przebieg zatruć. Mechanizmy wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania substancji szkodliwych w organizmie człowieka. Czynniki decydujące o toksyczności ksenobiotyków i przebiegu zatrucia. Definicja, podział, źródła wybranych zanieczyszczeń chemicznych w żywności. Podstawowe badania toksykologiczne. Ocena ryzyka związanego z narażeniem na substancje szkodliwe obecne w diecie człowieka. Sposoby ograniczenia narażenia konsumenta na substancje toksyczne.
T-L-3Wygłoszenie referatów na podstawie przygotowanych prac kontrolnych
T-W-4Naturalne substancje szkodliwe i toksyczne w żywności
T-L-2Analiza wybranych substancji toksycznych w surowcach i produktach spożywczych. Ocena ich wpływu na jakość diety
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia laboratoryjne
M-3dyskusja związana z wykładem
M-4metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć
S-2Ocena formująca: egzamin końcowy ustny lub pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów w dostatecznym stopniu do ciągłego pogłębiania swojej wiedzy i umiejętności.
3,5
4,0
4,5
5,0